Directorul OMS: „Pandemia e un test şi lumea îl pică. Vaccinul e un instrument esenţial, dar a fost folosit greşit”

Directorul OMS: „Pandemia e un test şi lumea îl pică. Vaccinul e un instrument esenţial, dar a fost folosit greşit”

FOTO EPA-EFE

Directorul OMS spune că la mai bine de un an jumate de la începutul pandemiei, lumea se află la un pas de noul val de infecţii şi decese. Într-un discurs, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că „pandemia e un test şi că lumea îl pică”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful OMS a vorbit miercuri despre faptul că „eşecul global în privinţa distribuţiei de vaccinuri, teste şi tratamente – inclusiv oxigen – alimentează pandemia”.

În acest context, Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că „la 19 luni de la începutul pandemiei şi la şapte luni de la aprobarea primelor vaccinuri, lumea se află acum în stadiul incipient al unui alt val de infecţii şi decese”.

Şeful OMS spune că vaccinurile sunt instrumente esenţiale în lupta cu virusul, doar că nu au fost folosite cum trebuie.

„În loc să fie distribuite pe scară largă, pentru a opri pandemia pe toate fronturile, acestea au fost concentrate în mâinile câtorva norocoşi, (…) inclusiv cei cu cel mai scăzut risc de boli severe, în timp ce cei mai vulnerabili rămân neprotejaţi”, constată şeful OMS, care precizează că 75% din vaccinuri au fost administrate în doar 10 ţări din lume, scrie Libertatea.

Asta în condiţiile în care în ţările cu venituri mici, doar 1% dintre oameni au primit cel puţin o doză, comparativ cu mai mult de jumătate din locuitorii ţărilor cu venituri mari.

Acesta spune că este o greşeală că în unele ţări se discută despre o a treia doză de vaccin, când personalul medical şi oamenii care fac parte din categoriile de risc sunt încă nevaccinaţi anti-COVID-19.

„Cu cât această discrepanţă va persista, cu atât pandemia va dura mai mult, la fel şi tulburările sociale şi economice pe care le aduce. Am cerut un impuls masiv la nivel global pentru vaccinarea a cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări până în septembrie, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% până la jumătatea anului viitor. Dacă putem atinge aceste ţinte, nu numai că putem pune capăt pandemiei, dar putem reporni şi economia globală”, a declarat directorul OMS.

Acesta a adăugat că pandemia de COVID-19 se va încheia atunci când lumea va alege să-i pună capăt. „Avem instrumentele pentru a preveni transmiterea şi pentru a salva vieţi. Obiectivul nostru comun trebuie să fie vaccinarea a 70% din populaţia fiecărei ţări până la mijlocul anului viitor”, a mai spus Tedros.

Discursul lui Tedros în faţa Comitetului Olimpic Internaţionak are loc cu două zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care au fost amânate din cauza pandemiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările