Cum îşi evacuează alte state cetăţenii din Afganistan. Modelul francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aeroport kabul

Statele duc o luptă contra cronometru pentru extragerea, pe calea aerului, a cât mai multor oameni din Afganistanul ocupat de talibani, după ce graniţele cu ţările vecine s-au închis. Aeroportul din Kabul rămâne cea mai importantă poartă de ieşire din ţară.

Statele lumii încearcă din răsputeri să scoată cât mai mulţi oameni din Afganistan, fie că sunt proprii cetăţeni, fie că sunt foşti colaboratori din rândul populaţiei civile afgane.

Drumul până la aeroport e plin de obstacole. Filtre organizate de talibani, ambuteiaje. Cu greu ajung pe pistă cei care doresc să plece, fie că sunt cetăţeni străini sau colaboratorii afgani ai principalelor forţe care se retrag.Jean-Baptiste Dulion, comandantul unităţii de elită din Poliţia Naţională Franceză, a povestit, într-un interviu acordat RTL, cum au decurs operaţiunile de extragere a 350 de cetăţeni francezi şi colaboratori afgani din capitala Kabul. Oamenii se refugiaseră cu toţii în clădirea ambasadei.

Au existat două rânduri de negocieri - una prin intermediul ambasadorului Franţei, cealaltă cu ajutorul oamenilor din teren care au discutat direct cu talibanii.

Traseul de 5 kilometri, de la ambasadă la aeroport, a fost „stabilit” cu un membru al autorităţii talibane, „cineva cu care am putut discuta şi care avea o putere reală”, a precizat Jean-Baptiste Dulion. Extragerea celor 350 de oameni şi transportul până la aeroport a fost făcută de doar 11 membri de elită ai poliţiei franceze.

„Am luat toate măsurile pentru a ne asigura convoiul, autobuzele, pentru a avea cel mai bun transport posibil la aeroport, cu vehicule blindate de peste tot şi autobuze externe pe care le-am asigurat pentru a îmbarca cât mai mulţi cetăţeni afgani", a adăugat el.

În noaptea de miercuri spre joi, la Paris au ajuns 216 persoane dintre care 184 cetăţeni afgani. Preşedintele Emmanuel Macron a ţinut să le mulţumească şi să le ureze bun venit colaboratorilor afgani.

Marea Britanie a cerut, de mai multe ori, cetăţenilor britanici să plece imediat din Afganistan. Chiar şi aşa, oficialii de la Londra nu cred că vor reuşi să extragă toţi cetăţenii.

Cu toate că diplomaţii părăsesc ţara, ambasadorul britanic rămâne pe aeroportul din Kabul pentru a continua să ofere asistenţă atât cetăţenilor britanici, cât şi personalului afgan de la ambasada.

Marea Britanie acţionează cu peste 600 de militari din trupele speciale şi 150 de paraşutişti, care încearcă să salveze, pe lângă propriii cetăţeni, şi peste 4.000 de interpreţi şi familiile acestora. Potrivit BBC, până acum, 450 de britanici au solicitat ajutorul ambasadei. „Facem tot ce putem pentru a permite cetăţenilor britanici rămaşi, care doresc să părăsească Afganistanul, să facă acest lucru”, a spus un oficial al ambasadei citat de BBC.

Cehia a reuşit să facă două transporturi cu oameni din Afganistan. Primul a avut loc la finalul săptămânii trecute când au fost aduşi la Praga 46 de cetăţeni şi lucrători locali ai ambasadei cu familiile lor. Al doilea avion a aterizat marţi când au fost evacuaţi 87 de cehi, afgani şi polonezi.

România a evacuat 29 cetăţeni români, alţi 14 urmează

De la intrarea talibanilor în Kabul, autorităţile române au reuşit să evacueze 29 de cetăţeni români.
Un grup de 14 cetăţeni români a ajuns în incinta aeroportului din Kabul şi urmează să fie evacuat, transmite MAE, după ce noaptea trecută a fost preluat un alt român şi dus la Islamabad. La acel moment, grupul nu a putut ajunge la aeroport, din cauza situaţiei securitate din capitala afgană.

”Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că în cursul dimineţii de 20 august 2021 un grup format din 14 cetăţeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internaţional din Kabul. Cetăţenii români sunt în siguranţă în incinta aeroportului, fiind pregătiţi pentru evacuare pe cale aeriană”, a anunţat vineri MAE.
 
Cei 14 cetăţeni români sunt angajaţi ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan.
Aceştia s-au aflat până în cursul acestei dimineţi într-o bază militară din afara aeroportului internaţional, fiind transferaţi în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe şi dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale, în coordonare cu şi cu sprijinul unor parteneri internaţionali ai României şi în cooperare cu compania angajatoare.
 
Aceşti 14 cetăţeni români vor putea astfel să fie evacuaţi cu ocazia următorului zbor al aeronavei militare româneşti staţionate în prezent la Islamabad.

Din informaţiile centralizate de agenţia Reuters, până ieri dimineaţă, situaţia internaţională a evacuărilor stătea astfel:

Polonia va evacua de la Kabul 300 de colaboratori ai NATO şi trimite acolo 100 de militari

Guvernul polonez s-a angajat vineri să evacueze 300 de colaboratori afgani ai misiunilor diplomatice şi militare occidentale, 130 de persoane fiind deja evacuate cu un avion care a aterizat joi noaptea la Varşovia.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat pe social media, după o discuţie cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că ţara sa va fi ''responsabilă cu evacuarea'' şi va garanta transportul în siguranţă a 300 de afgani care au lucrat pentru NATO în ultimii ani. Odată ce vor fi ajuns în Polonia, aceştia vor fi trimişi spre ţările cu care au colaborat.

Guvernul polonez a anunţat de asemenea trimiterea unui contingent de 100 de militari pentru a asigura evacuarea civililor de pe aeroportul din Kabul, misiune care se va desfăşura până pe 16 septembrie.

Joi dimineaţă a aterizat la Varşovia şi un avion al companiei aeriene poloneze LOT care a evacuat 17 persoane de la Kabul. Deşi acest avion avea o capacitate de peste 100 de locuri, controalele talibanilor în jurul aeroportului au făcut posibilă numai îmbarcarea acestor 17 persoane, explică purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Acesta a mai menţionat că încă aproximativ o sută de persoane care în prezent aşteaptă pe aeroportul din Kabul vor fi îmbarcate în alte avioane trimise de guvernul polonez, unul fiind deja în zbor spre capitala afgană.


Un civil german, împuşcat în drum spre aeroportul din Kabul

Un civil german a fost împuşcat vineri în timp ce se îndrepta spre aeroportul din Kabul, dar starea sănătăţii sale nu este îngrijorătoare şi el va fi în curând evacuat din Afganistan, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, citat de Reuters.

''Un civil german a fost rănit de un glonţ, în drumul său spre aeroport. El primeşte îngrijiri medicale, viaţa sa nu este în pericol şi va fi evacuat în curând'', a spus purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, Germania va trimite la Kabul două elicoptere uşoare pentru a evacua cetăţenii germani expuşi riscurilor sau aflaţi în regiuni îndepărtate, a declarat Martin Burmeister, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

Elicopterele vor sosi sâmbătă dimineaţă în capitala afgană. Forţele speciale germane utilizează acest tip de elicoptere uşoare şi sunt pregătite pentru a evacua cetăţeni în situaţii de criză.

Vineri la prânz urmează să ajungă în Germania primul avion de transport direct de la Kabul, în cadrul misiunii de evacuare după preluarea controlului la Kabul de către talibani. La bordul avionului Airbus A310-MRTT, care va ateriza la Hanovra, se află 185 de persoane în nevoie de protecţie.

Zborul direct este primul de acest fel, întrucât Bundeswehr (armata germană) a efectuat până în prezent doar zboruri cu avioane militare de transport între Kabul şi capitala uzbekă Taşkent. De acolo, oamenii au fost aduşi în Germania cu avioane de pasageri.

Până acum forţele germane au evacuat peste 1.640 de persoane din Afganistan, cu 11 zboruri, a scris Bundeswehr pe Twitter.


    SUA: au evacuat până în prezent peste 5.200 de persoane. Washingtonul s-a angajat să scoată 22.000 de afgani vulnerabili şi toţi cei 15.000 de americani aflaţi încă în ţară.

    Marea Britanie: Aproximativ 1.200 de persoane până în prezent, inclusiv afgani. Îşi propune să scoată 1.000 de oameni pe zi.

    Germania: 900 de persoane de duminică, inclusiv 100 de afgani

    Franţa: 209 persoane, inclusiv 184 afgani.

    Spania: 53 de persoane.

    Olanda: 35 de cetăţeni - îşi propun să ia 1.000 de muncitori afgani şi familiile lor.

    Danemarca: 84 de persoane.

    Ungaria: 26 de cetăţeni.

    Polonia: 50 de persoane.

    Republica Cehă: 46 de persoane, inclusiv muncitori afgani, până duminică.

    Japonia: 12 angajaţi ai ambasadei.

    Australia: 26 de persoane, inclusiv afgani. Este puţin probabil să-i ajute pe toţi lucrătorii afgani.

    India: 170 de persoane.

    Turcia: 552 de cetăţeni.

    Elveţia: 230 de muncitori afgani.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite