Criza din Mediterana de Est. Erdogan susţine că este pregătit să se întâlnească cu premierul Greciei

Criza din Mediterana de Est. Erdogan susţine că este pregătit să se
întâlnească cu premierul Greciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Shutterstock

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus vineri că este pregătit să-l întâlnească pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă vede semne de „intenţie bună” din partea sa în criza care opune cele două ţări în Marea Mediterană orientală, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu ne facem griji pentru întâlnirea cu premierul grec Mitsotakis. Dar important este să ştim despre ce vom discuta şi în ce cadru”, a afirmat şeful statului turc în faţa jurnaliştilor. 

Pentru Erdogan, o astfel de întâlnire ar putea să aibă loc doar dacă Atena dă semne de „intenţie bună”. Preşedintele turc a mai afirmat că reîntoarcerea în port, duminică, a navei de cercetare Oruç Reis, pe care Ankara a trimis-o în Mediterana orientală, provoacând tensiuni cu Grecia, era destinată să „ofere o oportunitate diplomaţiei”. 

„Întoarcerea în port a navei Oruç Reis are un sens. L-am făcut cu scopul ca Grecia să-l primească ca un pas pozitiv”, a afirmat el. 

Ankara a afirmat anterior că reîntoarcerea navei în port nu ar trebui interpretată ca o retragere în criza dintre cele două ţări. 

Erdogan a mai amintit şi faptul că Turcia a pus capăt activităţilor de căutare de hidrocarburi în Mediterana orientală şi că Oruç Reis îşi va relua misiunea după lucrări de întreţinere în curs. 

Într-o aluzie aparentă la o recentă vizită a preşedintelui grec în insula Kastellorizo, în apropiere de partea turcă, Erdogan i-a amintit Atenei să evite „astfel de demonstraţii de forţă”. „Altfel, suntem capabili să organizăm din acestea şi mai mari”. 

Turcia şi Grecia îşi dispută zone din Mediterana orientală care ar fi bogate în gaz natural. Tensiunea s-a agravat în august, pentru că cele două ţări au efectuat manevre militare rivale. 

Criza este pe agenda summitului european din 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările