Comunicatul NATO anunţă un acord între aliaţi asupra creşterii cheltuielilor de apărare şi o nouă iniţiativă pentru situaţii de urgenţă

Comunicatul NATO anunţă un acord între aliaţi asupra creşterii cheltuielilor de apărare şi o nouă iniţiativă pentru situaţii de urgenţă

Liderii NATO reuniţi la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Liderii NATO au căzut de acord miercuri, în prima zi a summit-ului de la Bruxelles, să întărească apărarea, să intensifice eforturile în lupta anti-terorism şi să împartă responsabilitatea securităţii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Deciziile pe care le-am luat astăzi arată că Europa şi America de Nord lucrează împreună. NATO oferă rezultate şi suntem determinaţi să ne păstrăm cei aproape un miliard de cetăţeni în siguranţă“, a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.

Cei 29 de lideri aliaţi au lansat o nouă iniţiativă prin care NATO va fi pregătită pentru o eventuală situaţie de urgenţă: 30 de batalioane de infanterie mecanizată, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă vor fi pregătite în 30 de zile.

De asemenea, NATO va lansa o nouă misiune de pregătire militară în Irak şi va spori sprijinul acordat  Iordaniei şi Tunisiei în lupta lor contra terorismului. 

Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.

În plus, Macedonia a fost invitată să a înceapă discuţiile de aderare. De îndată ce procedurile pentru modificarea numelui ţării vor fi încheiate, Macedonia va deveni membru NATO.

Liderii NATO se vor întâlni cu Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană miercuri seara pentru a discuta despre provocările privind securitatea.  Joi, ei se vor întâlni cu preşedinţii din Georgia şi Ucraina, iar summit-ul se va încheia cu o întâlnire a tuturor naţiunilor care susţin misiunea militară a alianţei în Afganistan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: