Cine este miliardarul care poluează cel mai mult. Nu este Bill Gates şi nici Jeff Bezos

Cine este miliardarul care poluează cel mai mult. Nu este Bill Gates şi nici Jeff Bezos

Iahtul Elipse al miliardarului rus Roman Abramovici FOTO EPA-EFE

Cercetătorii Richard Wilk şi Beatriz Barros de la Universitatea Indiana au publicat pe site-ul The Conversation clasamentul amprentelor de carbon ale miliardarilor lumii, care însă nu i-a cuprins pe majoritatea miliardarilor din Asia şi Orientul Mijlociu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lista miliardarilor a fost luată din clasamentul Forbes pe 2020, alcătuit din 2.095 de miliardari, potrivit The Conversation. 
 
Aceştia şi-au bazat calcului pe emisiile de carbon degajate de mijloace de transport şi proprietăţi pentru a demonstra faptul că „superbogaţii au de ales şi pot să îşi diminueze impactul asupra mediului dacă doresc asta”, relatează Hotnews.
 
Miliardarii deţin iahturi, avioane private şi numeroase proprietăţi, toate acestea contribuind la eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă.
 
Pe primul loc nu sunt cei ai bogaţi oameni ai planetei sau Bill Gates, ci miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul echipei de fotbal Chelsea.
 
Iar asta din pricina iahtului său Elipse al doilea cel mai mare iaht din lume cu o lungime de 162 de metri, pe care l-a cumpărat pentru aproape 400 de milioane de dolari în 2010. Deşi miliardarul are un avion privat şi două elicoptere, grosul emisiilor sale de carbon vine de la iahtul său. El deţine mai multe proprietăţi, inclusiv un castel în Franţa, iar în 2020 s-a stabilit în Israel, unde a cumpărat o casă de 64,5 milioane de dolari.
 
Un super-iaht cu un echipaj permanent, eliport, submarine şi piscine emite în jur de 7.020 de tone de dioxid de carbon anual.
 
Clasamentul amprentelor de carbon ale miliardarilor lumii FOTO captură The Conversation
 
Bill Gates, în prezent al patrulea cel mai bogat om din lume este un poluator „moderat” care nu deţine vreun iaht. Chiar dacă, spre deosebire de Musk, fondatorul Microsoft nu este interesat de Marte, el deţine patru avioane private, un hidroavion şi o „colecţie” de elicoptere.
 
Amprenta sa de carbon anuală se ridică la 7.493 tone de carbon, majoritatea acestora provenind din zborurile sale în jurul lumii.
 
Elon Musk pe de altă parte are o amprentă de carbon surprinzător de mică. Fondatorul Tesla şi SpaceX nu deţine niciun super-iaht şi spune că nici măcar nu merge în concediu. Totuşi autorii nu au calculat amprenta de carbon a companiilor lor.
 
În 2018 acesta deţinea opt case şi un avion privat. În 2020 amprenta sa de carbon ar fi şi mai redusă după ce şi-a vândut toate casele şi a promis să renunţe la restul posesiunilor sale lumeşti.
 
Autorii studiului notează că „deşi amprenta sa de carbon este de câteva sute de ori mai mare decât cea a unei persoane obişnuite, el demonstrează că superbogaţii au de ales şi pot să îşi diminueze impactul asupra mediului dacă doresc asta”.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările