Anunţuri istorice la Ankara şi la Erevan: Turcii şi armenii încep să-şi normalizeze relaţiile „fără condiţii prealabile”. Azerbaidjanul, implicat în proces

Anunţuri
istorice la Ankara şi la Erevan: Turcii şi armenii încep să-şi normalizeze
relaţiile „fără condiţii prealabile”. Azerbaidjanul, implicat în proces

Mevlut Cavusoglu, şeful diplomaţiei turce FOTO EPA-EFE

Turcia şi Armenia, două ţări ale căror relaţii sunt marcate de conflicte istorice, au decis să facă un prim pas în reluarea legăturilor diplomatice, numindu-şi iniţial emisari speciali pentru acest dosar.

Ştiri pe aceeaşi temă

După trei decenii de relaţii îngheţate, afectate în special de chestiunea genocidului - cei peste 1 million de armeni persecutaţi şi masacraţi de otomani în Primul Război Mondial -, Ankara şi Erevanul au anunţat că îşi doresc să îşi normalizeze relaţiile.

În această ordine de idei, cele două capitale vor numi emisari speciali responsabili de coordonarea paşilor în vederea stabilirii relaţiilor diplomatice. Un anunţ în acest sens a fost făcut luni seara, în Parlamentul turc, de către ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu.

Ca semn de destindere în relaţiile cu Armenia, Turcia va relua zborurile charter între Istanbul şi Erevan.

De cealaltă parte, Ministerul armean de Externe a transmis într-un comunicat publicat marţi că este pregătit să normalizeze relaţiile cu Turcia, confirmând numirea unui trimis special în acest dosar. „Armenia este pregătită pentru un proces de reglementare a relaţiilor cu Turcia fără condiţii prealabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei armene, Vaan Unanian, citat de agenţia de presă EFE.

Frontierele dintre cele două ţări sunt închise de trei decenii, în urma suspendării relaţiilor. Toate încercările din trecut pentru normalizarea relaţiilor, inclusiv acordul de pace din 2009, au eşuat.

Acest anunţ constituie o surpriză, mai ales că vine după o înfrângere militară usturătoare, cu pierderi teritoriale, suferită de Armenia în faţa Azerbaidjanului, puternic susţinut de Turcia. Azerbaidjanul, un inamic înveterat, chiar existenţial al Armeniei, este consultat în proces, potrivit lui Cavusoglu. Cele două părţi nu au dat detalii despre rolul Azerbaidjanului în normalizarea relaţiilor dintre ele.

Relaţiile dintre Armenia şi Turcia sunt destul de complicate din cauza chestiunii genocidului. Peste un milion de armeni au fost persecutaţi şi ucişi de otomani între 1915 şi 1917. Dacă Erevanul denunţă un „genocid”, Ankara evocă un conflict civil produs în cadrul Primului Război Mondial.

Efortul de normalizare armeano-turc vine după ce Ankara a dat un nou impuls relaţiilor sale cu Emiratele Arabe Unite şi şi-a exprimat dorinţa să procedeze la fel cu alţi rivali tradiţionali: Israelul şi Egiptul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările