Al-Qaeda se dezice de SIIL, califatul şi conducătorul său. Ideologii al-Qaeda spun că noul stat islamic din Irak încalcă legile sharia şi este deviant

Al-Qaeda se dezice de SIIL, califatul şi conducătorul său. Ideologii al-Qaeda spun că noul stat islamic din Irak încalcă legile sharia şi este deviant

Declararea unui califat este, de fapt, în defavoarea jihadului global, spun liderii al-Qaeda

Califul Ibrahim, care a cerut supunere tuturor musulmanilor, stăpâneşte arta de a folosi simboluri religioase pentru a-şi atrage populaţia islamică de partea sa. Însă prin aceeaşi tehnică a reuşit să sperie totodată mulţi lideri arabi. Chiar şi gruparea al-Qaeda, la care SIIL era afiliată, critică acţiunile din Irak.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iordanianul Abu Muhammad al-Maqdisi, considerat unul dintre principalii lideri spirituali ai grupării al-Qaeda, a catalogat drept „deviant” statul islamic declarat de SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant), adăugând că acesta încalcă principiilor legii sharia. Ideologul îl critică dur pe Abu Bakr al-Baghdadi, devenit între timp „califul Ibrahim”, conducătorul statului islamic. 
 
Abu Muhammad al-Maqdisi a recunoscut că declararea unui stat islamic care să şteargă toate graniţele din lumea arabă este visul tuturor jihadiştilor, însă contestă fundamentul proclamării făcute de califiul Ibrahim. „Este acest califat un refugiu pentru toţi cei vulnerabili şi un adăpost pentru orice musulman? Sau acest nume va deveni o sabie care stă deasupra capetelor musulmane care-l contrazic (pe calif - n.r.)?”, se întreabă al-Maqdisi, citat de publicaţia americană „The Daily Beast”. 
 
Venind din partea acestui cleric iordanian, critica este cu atât mai puternică, notează jurnaliştii. Abu Muhammad al-Maqdisi a fost consilierul personal al liderului al-Qaeda Abu Musab al-Zarqawi, mentorul lui al-Baghdadi. Abu Musab al-Zarqawi a fost unul dintre cei mai sângeroşi lideri al-Qaeda, care nu doar că a încurajat decapitările, ci a folosit personal acest procedeu pentru a omorî prizonierii capturaţi. 
 
Ofensiva puternică prin care SIIL a capturat practic toată partea de nord a Irakului, declarând zona califat şi proclamând înfiinţarea unui stat islamic, a fost criticată şi până acum din interiorul al-Qaeda. 
 
Pirncipalele nemulţumiri ale liderilor organizaţiei teroriste, la care SIIL este afiliată, sunt că aceasta din urmă a atras prea multă atenţie nu doar asupra ei, ci asupra tuturor organizaţiilor jihadiste. 
 
„Ceea ce a făcut califul Ibrahim acum pentru jihadul global este acelaşi efect pe care l-au avut atacurile de la 11 septembrie. Cine auzise de jihadul global pe 10 septembrie 2001? Evenimentele de acum duc totul la un nivel complet nou prin declararea acestui califat”, spune un analist al CIA, sub anonimitate. 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: