Afganistan. Atacurile sinucigaşe de la aeroportul din Kabul poartă marca ISIS-K FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Urgenţă din Kabul spune că aproximativ 60 de persoane rănite au ajuns de la locurile exploziilor
Spitalul de Urgenţă din Kabul spune că aproximativ 60 de persoane rănite au ajuns de la locurile exploziilor

Cel puţin două explozii au avut loc la Kabul, unul la poarta Abbey a aeroportului şi a alta în apropierea unui hotel. Cel puţin 13 persoane au murit, inclusiv copii, în atacurile care au avut loc după ce SUA şi aliaţii au făcut apel la afgani să părăsească zona din cauza unei ameninţări venite din partea Statului Islamic. Oficialii americani spun că există îngrijorări privind posibilitatea unor noi atacuri pe aeroport.

O a doua explozie a avut loc lângă aeroport, informează CNN şi Fox News. Potrivit Fox, explozia a vut loc la hotelul Baron, situat în imediata apropiere a aeroportului, lângă intrarea Abbey. Explozia a fost provocată de un atacator-sinucigaş ISIS, scrie Politico, citând o sursă şi un oficial american.

GALERIE FOTO

Potrivit Fox News, atacul a fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, dar au fost şi focuri de armă.

Toate intrările aeroportului au fost închise. Explozia a fost provocată de un atacator-sinucigaş ISIS, scrie Politico, citând o sursă şi un oficial american. Oficialii SUA cred cu tărie că ISIS-Khorasan este în spatele ataculurilor cu bombă din Kabul, a spus o sursă guvernamentală familiară cu informaţiile care vin din Afganistan.

O adoua sursă guvernamentală care se află în contact cu activităţile serviciilor secrete a spus că în timp ce guvernul american încă anchetează, atacul de la aeroport ”are toate caracteristicile” unui atac ISIS-K. Spitalul de Urgenţă din Kabul spune că aproximativ 60 de persoane rănite au ajuns de la locurile exploziilor

Potrivit Fox News, atacul a fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, dar au fost şi focuri de armă.

Toate intrările aeroportului au fost închise. Prima explozie a avut loc joi la poarta aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul, potrivit CNN.

Potrivit relatărilor reporterilor occidentali aflaţi pe aeroport, la acea poartă se aflau câteva zeci de britanici la coadă pentru a intra pe aeroport.

Un oficial american a spus că există răniţi, dar încă nu există informaţii despre decese.

Barbara Starr, de la CNN, a menţionat că situaţia continuă să se dezvolte şi că există încă puţine răspunsuri la ceea ce s-a întâmplat.

Franţa încearcă încă să evacueze "mai multe sute" de persoane din Afganistan, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugând că Parisul face "maximul" pentru a reuşi aceasta, însă fără a putea garanta o reuşită, din cauza situaţiei "extrem de tensionate" în ceea ce priveşte securitatea de pe aeroportul din Kabul, informează AFP.

"În momentul în care noi vorbim, avem 20 de autobuze cu persoane cu dublă cetăţenie şi cu afgani pe care ne dorim să-i putem repatria (...) Aceasta reprezintă mai multe sute de persoane încă aflate în pericol", a declarat Macron de la Dublin, unde se află într-o vizită de lucru. "Mai multe dintre aceste autobuze se află la coada de aşteptare care există în zona din exteriorul aeroportului", a precizat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa va face "maximul pentru ca toate aceste persoane pe care le-am putut prelua, dar care nu au ajuns încă în incinta aeroportului militar, să poată ajunge acolo şi să fie apoi evacuate spre Emiratele Arabe Unite şi Franţa".

Cu toate acestea, Macron a adăugat că nu poate garanta astăzi că Franţa va reuşi să realizeze aceste operaţiuni, "pentru că situaţia nu este sub controlul nostru".

Totodată, preşedintele francez a anunţat că ambasadorul Franţei în Afganistan, David Martinon, "va opera de la Paris" începând cu următoarele zile, din raţiuni de securitate.

"Date fiind condiţiile de securitate, ambasadorul francez nu mai rămâne deocamdată în Afganistan", a spus Macron, precizând că David Martinon este în continuare ambasadorul Franţei în Afganistan.

Macron a făcut aceste declaraţii după ce explozii au avut loc lângă aeroportul din Kabul, iar Pentagonul a evocat "un atentat complex". 

ISIS-K a comis mai multe atentate în Afganistan

Unul dintre argumentele invocate de preşedintele american Joe Biden pentru a nu prelungi evacuarea Kabulului dincolo de 31 august este ameninţarea unor atacuri teroriste din partea grupării ISIS-K. Aceasta este denumirea pentru aripa afgană a grupării Stat Islamic, particula „K” reprezentând provincia Khorasan, scrie BBC. Deşi are o istorie scurtă, gruparea a câştigat un renume de temut, fiind considerată mult mai dură decât talibanii, cu care, de altfel, sunt în conflict deschis, considerându-i „apostaţi”.

„Khorasan” denumeşte o regiune istorică ce acoperă părţi din Afganistanul şi Pakistanul de azi. Iniţial, ISIS-K a inclus Afganistanul şi Pakistanul, dar în 2019 gruparea Stat Islamic a creat o aripă separată pentru „provincia Pakistan”, potrivit BBC.

Recent, armata germană s-a declarat îngrijorată de riscul crescut al unor atacuri sinucigaşe din partea Statului Islamic în Kabul. Militarii germani au primit informaţii inclusiv de la cei americani în acest sens.

Şi preşedintele Joe Biden a exprimat îngrijorări legate de gruparea teroristă în legătură termenul de evacuare a cetăţenilor americani şi afgani din Kabul.

„Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”, a spus şeful de la Casa Albă, care a adăugat că trupele americane de pe aeroportul din Kabul sunt expuse unui atac al teroriştilor ISIS-K.

ISIS-K a luat naştere în ianuarie 2015, fiind constituită din foşti talibani pakistanezi şi foşti talibani afgani.

Este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanţii talibani „apostaţi” (care îşi reneagă credinţa), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice.

Statul Islamic a condamnat pacea din Afganistan, convenită în februarie 2020 între SUA şi talibani, şi a jurat să continue lupta.

De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani asupra Afganistanului, acuzând că Statele Unite le-au cedat ţara în urma unei înţelegeri secrete.

ISIS-K a suferit pierderi militare majore în 2019, iar în aprilie 2020 i-au fost capturaţi mai mulţi lideri importanţi.

De atunci, gruparea a ripostat, revendicând o serie de atacuri violente în timpul negocierilor de pace între talibani şi guvern.

De la înfiinţare, ISIS-K a revendicat în mod frecvent atacuri mortale în diferite părţi ale Afganistanului. Gruparea a fost cel mai activă în estul provinciei Nangahar şi în capitala Kabul, dar a condus atacuri şi în provinciile Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz şi Herat.

ISIS-K a atacat forţele de securitate guvernamentale, politicieni şi miniştri afgani, talibani, minorităţi religioase – inclusiv şiiţi şi sikh -, forţe SUA şi NATO, agenţii internaţionale, inclusiv organizaţii de ajutorare. În septembrie 2018, gruparea a revendicat un atac în Iran.

ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul american de stat. Pe mulţi dintre luptătorii ISIS-K i-au eliberat talibanii după c au recucerit ţara. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite