Şapte sirieni, arestaţi şi expulzaţi din Turcia pentru că „râd” de localnici VIDEO

Şapte sirieni, arestaţi şi expulzaţi din Turcia pentru că „râd” de localnici VIDEO

Tineri refugiaţi sirieni mănâncă banane într-un mod considerat batjocoritor de către turci Captură TikTok

Turcia a anunţat joi că a arestat şi urmează să expulzeze şapte sirieni pe care-i acuză că-i ironizează pe turci într-o înregistrare video, postată pe reţele de socializare, în care se filmează în timp ce mănâncă banane, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înregistrarea video este considerată drept „provocatoare”, iar sirienii acuzaţi de faptul că „râd de turci” urmează să fie trimişi în ţara lor, în pofida războiului, a avertizat Direcţia Migraţiei, un organism din subordinea Ministerului turc de Interne.

Totul a început cu o înregistrare video, difuzată la 25 octombrie pe reţele de socializare, în care este surprinsă o altercaţie între o tânără siriană şi cetăţeni turci, într-un cartier din Istanbul.

În înregistrare apare un tânăr care îi spune sirienei „trăieşti mai bine ca noi. Eu nu-mi pot oferi banane, iar voi cumpăraţi kilograme la supermarket!”.

„Exact!”, spune o femeie, care încearcă să o facă pe siriană să tacă şi le reproşează imigranţilor faptul că se duc zilnic la „coafor”.

Tânăra refugiată siriană încearcă să spună că imigranţii, ca ea, cumpără ceea ce pot cu banii lor. Însă, în zadar.

„Du-te-n Siria! Du-te să te baţi acolo. Noi nu fugim din ţara noastră şi ar trebui ca nici voi (să nu fugiţi)!”, strigă femeia.

Imediat după difuzarea acestei înregistrări video, refugiaţi sirieni din Turcia s-au filmat, în semn de protest, mâncând banane, cu înregistrarea video a altercaţiei ca fond sonor.

Acest protest - care vizează să denunţe clişee şi discursul urii faţă de sirieni - a provocat o controversă.

Unele conturi pe Twitter prezintă aceste înregistrări video ca „ironizând dificultăţile economice ale cetăţenilor turci”, care se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o scădere a valorii monedei naţionale turce.

Turcia găzduieşte patru milioane de refugiaţi sirieni.

Ea s-a confruntat cu episoade ale unor tensiuni xenofobe în ultimii ani, declanşate adesea de zvonuri răspândire pe reţele de socializare şi mesagerii instantanee.

Aceste tensiuni sunt exacerbate de criza economică.

În august, atacuri au vizat magazine şi locuinţe ale unor sirieni la Ankara, capitala turcă, incidente care au rămas limitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările