UE interzice utilizarea spaţiului aerian european de către Belarus şi impune noi sancţiuni regimului de la Minsk

UE interzice utilizarea spaţiului aerian european de către Belarus şi impune noi sancţiuni regimului de la Minsk

Avionul Ryanair deturnat de Belarus / FOTO AFP

Liderii Uniunii Europene au convenit, luni, un set de sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre, după deturnarea unui avion de către autorităţile de la Minsk pentru arestarea unui jurnalist de opoziţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefii de stat şi de guvern din UE cer impunerea de sancţiuni atât împotriva unor „entităţi”, cât şi a unor persoane particulare din Belarus.
 
Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spaţiul aerian al Uniunii Europene şi nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. 
 
În plus, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spaţiul aerian al Belarusului.
 
Liderii europeni cer cer Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile să deschidă de urgenţă o anchetă asupra acestui „incident fără precedent şi inacceptabil”. 
 
Este o declaraţie de principiu, detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Minskului urmând să fie stabilite de oficiali, diplomaţi şi jurişti.  Deciziile luate la summit vor fi puse în aplicare de îndată de procedurile legale vor permite acest lucru.
 
Tot luni, preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că un pachet de investiţii ale Uniunii Europene în Belarus, în valoare de 3 miliarde de euro, va rămâne blocat până când ţara va trece la democraţie.
 
Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fost redactor-şef al influentei publicaţii a opoziţiei Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza, după aterizarea de urgenţă, pe aeroportul din Minsk, a unui avion Ryanair în care se afla, în urma unei false alerte cu bombă. Partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega, a fost arestată la rândul ei.
 
Protasevici este în acest moment deţinut într-o închisoare din Minsk, de unde a transmis luni seară, într-o înregistrare video, că este tratat bine şi că „face mărturisiri cu privire la organizarea unor tulburări masive” în Belarus. Acesta pare bătut, iar înregistrarea video a fost denunţată drept una făcută la presiunile regimului lui Lukaşensko.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările