UE deblochează 5,4 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre UE afectate de Brexit

UE deblochează 5,4
miliarde de euro pentru a ajuta statele membre UE afectate de Brexit

Comisiia Europeană FOTO Arhivă

Guvernele Celor 27 au aprobat marţi deblocarea unor fonduri europene de urgenţă - în valoare de 5,4 miliarde de euro -, în vederea ajutării celor mai afectate state membre UE de consecinţele economice ale Brexitului, în frunte cu Irlanda şi Franţa, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Irlanda - singurul stat membru UE care are o frontieră terestră comună cu Regatul Unit - urmează să primească 1,1 miliarde de euro în vederea compensării pierderilor antrenate de aplicarea, începând de la 1 ianuarie, a Acordului comercial post-Brexit încheiat de Bruxelles cu Londra.

Franţa urmează să primească 735 de milioane de euro - dintre care o mare parte a sumei este destinată pescuitului, în urma reducerii puternice a accesului perscarilor francezi în apele britanice.

Acordul încheiat la 24 decembrie între Regatuk Unit şi Uniunea Europeană (UE) garantează o circulaţie - fără plata unor taxe vamale - a majorităţii bunurilor, însă noi reglementări vamale - proceduri de înregistrare şi controale la frontieră - antrenează costuri semnificative ale întreprinderilor, atât de o parte, cât şi de cealaltă.

Londra a introdus propriile programe de susţinere a firmelor britanice, afectate de şocul economic al Brexitului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările