Ucraina cere mai multe arme grele: „Occidentul trebuie să înţeleagă că nu e un ajutor unic, ci pentru o victorie”
0Armele livrate de statele occidentale pentru a ajuta Ucraina în respingerea bombardamentelor ruseşti au început să ajungă, a afirmat duminică ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, dar astfel de furnizări trebuie să continue până la „victorie”, informează CNN.
„Armele au început deja să sosească, dar nu este suficient pentru o respingere puternică a armatei ruse”, a declarat Maliar. „Vom avea întotdeauna nevoie de sprijin, având în vedere că am intrat deja într-un război prelungit. Occidentul trebuie să înţeleagă că acesta nu este un ajutor unic, ci pentru o victorie”, a mai adăugat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, conform CNN.
„Luptătorii noştri sunt cu adevărat pregătiţi, armata noastră este cu adevărat pregătită. Dar această motivaţie şi antrenamentul nu sunt suficiente pentru a depăşi Rusia fără arme”, a afirmat ea. „Prin urmare, ridicăm deschis problema că avem nevoie de ajutorul lumii occidentale, în special în materie de arme. Şi, în primul rând, vorbim despre apărarea aeriană şi arme grele.”
De asemenea, Maliar a informat că situaţia de pe front este „fierbinte” şi se schimbă constant, aşa că este dificil să prezinte actualizări despre oraşul Severodoneţk, aflat încă sub controlul ucrainean, care este atacat în prezent de militarii ruşi.
„Nimeni nu poate spune cu certitudine pentru că, în timpul luptelor, o parte a oraşului poate fi acum sub controlul trupelor ruse, dar în 30 de minute, situaţia s-ar putea schimba radical”, a spus Maliar. „Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranţă este că forţele armate (ucrainene) rezistă puternic. Altfel, oraşul ar fi căzut.”
Totodată, nici capitala Kiev, care a fost atacată duminică cu rachete pentru prima dată după mai bine de o lună, nu este în siguranţă.
„Kievul este în mod constant ameninţat”, a spus Maliar. „Trebuie să înţelegem că războiul este într-o fază fierbinte, iar Kievul rămâne obiectivul principal al Federaţiei Ruse”
Ministrul adjunct al Apărării ucrainean a vorbit şi despre apărătorii din întreaga lume care s-au înscris în Legiunea Internaţională, despre care a afirmat că face parte din punct de vedere legal din armata ucraineană.
„Legiunea Internaţională şi-a demonstrat abilitatea în luptă”, a declarat Maliar, inclusiv la eliberarea Kievului, iar acum luptătorii internaţionali „se află şi în cele mai fierbinţi puncte” ale conflictului.
Oficialul ucrainean a mai declarat că au doritori „din aproape toată lumea”, unii oameni înscriindu-se ca „luptători profesionişti care pot îndeplini sarcini militare de foarte înalt nivel”, iar alţii se alătură fiindcă sunt motivaţi de „nedreptatea” conflictului.