Summitul UE : liderii au viziuni diferite privind integrarea zonei euro

Summitul
UE : liderii au viziuni diferite privind integrarea zonei euro

Liderul francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel Foto Reuters

Liderii UE, reuniţi la Bruxelles pentru lucrările Consiliului European de iarnă, au opinii diferite privind modalităţile prin care se poate realiza mai multă intergrare a ţărilor din zona euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

În iunie, atunci când încercau să calmeze pieţele, liderii UE promiseseră că vor realiza un plan privind schimbarea “arhitecturii” eurozonei  până în decembrie.

Însă un oficial german a declarat astăzi pentru EUObserver că liderii vor încerca să cadă de acord “asupra  unui plan privind următorii paşi către un acord privind viitorii paşi”.

Cele mai multe dezbateri au avut loc în jurul eternului dezacrod dintre Germania, Olanda şi statele nordice, pe de o parte, şi Franţa, Italia şi Spania pe de altă parte, privind ce măsuri ar trebuie să fie prioritare: finanţarea comună sau pierderea suveranităţii.  Potrivit unui diplomat citat de aceeaşi sursă, una dintre părţi face presiuni pentru “multe constrângeri şi puţine stimulente, iar cealaltă pentru multe stimulente şi puţine constrângeri”.

Contracte între UE şi statele membre

Ultimele “constrângeri” de inspiraţie germană ar fi “aranjamente contractuale” semnate între statele membre şi instituţiile UE care ar face obligatorie pentru guverne  implementarea reformelor aşa cum este recomandată de Comisie.  

Cancelarul german, Angela Merkel ,a declarat că parlamentele naţionale ar urma să fie şi ele obligate să respecte aceste acorduri. “Acest lucru ar însemna legitimitate democratică, dar, în acelaşi timp, dacă un parlament promite ceva, trebuie să se ţină de promisiune ", a spus Angela Merkel.

În privinţa “stimulentelor” , acestea vin sub forma ideii unui  buget comun pentru zona euro posibil finanţat de o taxă care urmează a fi instituită pe tranzacţiile financiare – o taxă  pe care numai unele guverne intenţionează să o adopte.  

Fond comun de maximum 20 de miliarde

Germania nu este de accord ca acest fond comun să fie de “sute de miliarde de euro”, să finanţeze şomerii din Spania sau să atenueze “şocurile externe” pentru ţările din sud care nu îşi pot devaloriza moneda, a afirmat un oficial citat de EUObserver

"Această idee privind absorbţia şocurilor nu este destul de expicită. Ceea ce dorim  noi este acordarea de sprijin pentru creşterea competitivităţii", a declarat Angela Merkel în faţa jurnaliştilor . Ea a adăugat că acest buget va fi “foarte limitat”, în jur de “10-15-20 de milioane de euro” şi a subliniat că unele ţări ar prefera să cadă mai întâi de acord asupra bugetului multianual înainte de a discuta această nouă idee. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy,  este cel care a propus formula privind “absorbţia şocurilor”. El a declarat că  că executivul european va purta discuţii cu  statele membre atât în privinţa contractelor cât şi în privinaţa “mecanismului de solidaritate” – o nouă denumire pentru bugetul zonei euro cu care Germania ar fi de acord.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările