Ministrul olandez de finanţe intră în lupta pentru şefia Eurogrupului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Claude-Juncker a solicitat ţărilor din zona euro să îi găsească un succesor
Jean Claude-Juncker a solicitat ţărilor din zona euro să îi găsească un succesor

Ministrul olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, este un posibil succesor al premierului luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la conducerea Eurogrupului.

Prim-ministrul finlandez, Jyrki Katainen,  a afirmat joi că a “auzit” numele său menţionat ca succesor al lui Juncker. “Este un om capabil, nu am nimic împotriva lui”, a adãugat el şi a subliniat că “reprezintă idei similare cu cele apărate de ţările nordice”.

El recunoscut însã cã rezolvarea problemei preşedinţiei Eurogrupului ţine de gãsirea unui acord între Paris şi Berlin. “În esenţă, se pune problema de a şti cine convine Franţei şi Germaniei în acelaşi timp”, consideră Katainen.

Ministrul olandez ar putea obţine susţinerea Berlinului, este de pãrere un diplomat european. Germanii considerã cã “este capabil” şi “preferã ca la preşedinţia Eurogrupului sã nu fie cineva dintr-o ţarã mare”. Astfel, Berlinul este reticent faţă de candidatura ministrului francez Pierre Moscovici.

De asemenea, numele lui Jyrki Katainen a circulat, în urmã cu un an, ca posibil candidat, a recunoscut cel în cauzã. “Acum un an, cineva m-a întrebat şi eram în mijlocul speculaţiilor, dar nu s-a concretizat niciodatã şi am înţeles în prezent cã se cautã un ministru de finanţe”, a mãrturisit premierul Finlandei.

Sãptãmâna trecutã, prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a solicitat ţãrilor din zona euro sã îi gãseascã un succesor, dând asigurãri cã decizia sa de a pãrãsi preşedinţia Eurogrupului la sfârşitul anului sau la începutul lui 2013 este  “irevocabilã”.

Juncker ocupã postul respectiv de la crearea acestuia, din 2005, iar mandatul sãu s-a încheiat la 17 iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite