Riscul separării Cataloniei de Spania creşte costul de finanţare pentru marile companii din regiune

Riscul separării Cataloniei de Spania creşte costul de finanţare pentru marile companii din regiune

Catalonia îşi doreşte independenţa de Spania

Riscul separării Cataloniei de Spania, după alegerile regionale care vor avea loc pe 27 septembrie, creşte costurile de finanţare pentru cele mai mari companii din Barcelona, relatează Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Randamentul obligaţiunilor cu scadenţa în 2022 vândute de grupul Criteria CaixaHolding este cu 1,2 puncte procentuale mai mare decât cel al obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate similară, fiind cu 0,17 puncte peste nivelul din iunie.

Obligaţiunile subordonate vândute de Banco Saba, cu scadenţa în 2020, au în prezent un randament de 3,23 puncte procentuale, comparativ cu sub 2,5% în luna mai.
Preşedintele catalan Artur Mas vrea să obţină mandatul de a transforma cea mai mare economie regională a Spaniei într-un stat independent, în alegerile regionale din 27 septembrie.

CaixaBank, care operează cea mai mare reţea regională din Barcelona, a semnat pe 18 septembrie o declaraţie, alături de alte instituţii financiare, în care se afirmă că şi-ar putea retrage afacerile din Catalonia, dacă aceasta va deveni independentă, în timp ce asociaţia spaniolă de afaceri CEOE a avertizat asupra "consecinţelor grave" pentru companii, în cazul secesiunii.

"Pe măsură ce alegerile se apropie, iar sondajele arată că partidele pro-independenţă sunt majoritare, investitorii conservatori preferă să vândă unele obligaţiuni, pe fondul incertitudinilor", a declarat Xavier Cebrian, manager de fonduri la compania de administrare a activelor GCV Gaesco Gestion din Barcelona.

Mas continuă să conteste actualul status quo, în timp ce liderii de afaceri, autorităţile de reglementare şi politicienii avertizează în legătură cu consecinţele economice ale planului său.

Situaţia se aseamănă cu opoziţia din Marea Britanie faţă de independenţa Scoţiei, din 2014, şi cu opiniile europene la adresa liderului elen Alexis Tsipras din acest an.

Scoţienii au votat în cele din urmă împotriva independenţei la referendumul de anul trecut, în timp ce Tsipras a obţinut duminică al doilea mandat de premier, chiar dacă a cedat cererilor liderilor europeni pentru noi măsuri de austeritate.

Guvernatorul Băncii Spaniei, Luis Maria Linde, a avertizat luni că o Catalonie independentă ar fi exclusă din zona euro, iar băncile nu ar mai beneficia de finanţare din partea Băncii Centrale Europene.

Sondajele de opinie continuă să indice însă că sprijinul pentru independenţă este în creştere.

În Catalonia se află unii dintre cei mai mari angajatori din Spania. CaixaBank are active în valoare de 340 de miliarde de euro şi 5.345 de sucursale, în timp ce Gas Natural SDG, parte a grupului Caixa, este o companie de gaze şi energie cu afaceri în 30 de ţări şi 23 de milioane de clienţi.

Randamentul obligaţiunilor CaixaBank cu scadenţa în 2023 este cu 1,71 puncte procentuale peste cel al obligaţiunilor guvernamentale spaniole, faţă de o diferenţă de 1,32 puncte procentuale în septembrie.

Un purtător de cuvânt al grupului Caixa a refuzat să comenteze, ca şi omologul său de la Bank Sabadell.

Cebrian a arătat că randamentele obligaţiunilor companiilor ar fi fost mai mari dacă riscul de separare a Cataloniei ar fi mai mare.

Deocamdată, riscul este reflectat mai mult în cazul obligaţiunilor guvernului regional al Cataloniei.
Randamentul obligaţiunilor catalone cu maturitate în 2020 a urcat la aproape 3,3%, de la circa 1,7% în aprilie.

Un sondaj de opinie publicat de El Mundo pe 21 septembrie a arătat că platforma pro-secesiune Junts pel Si, care include partidul Convergencia al preşedintelui Mas, va câştiga până la 66 de locuri în Parlamentul catalon şi ar putea miza pe sprijinul altor nouă locuri din partea partidului anti-capitalist CUP.

Dacă partidele pro-independenţă vor obţine majoritatea absolută, va începe un joc de-a şoarecele şi pisica cu guvernul de la Madrid, consideră Antonio Barroso, analist la Teneo Intelligence. Dacă nu, va începe o luptă politică, cu incertitudini legate de cine va conduce regiunea, a spus Barroso.

Mas a afirmat că obţinerea majorităţii îi va acorda mandatul de care are nevoie pentru a începe procesul secesiunii, despre care guvernul spaniol a avertizat că este exclus.

În timp ce Scoţia reprezintă sub 10% din economia britanică, în cazul Cataloniei ponderea este de două ori mai mare în economia Spaniei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările