Programul nuclear Trident, reînnoit de Parlamentul britanic

Programul nuclear Trident, reînnoit de Parlamentul britanic

FOTO newstatesman.com

Deputaţii britanici au votat masiv luni seară în favoarea înnoirii celor patru submarine nucleare Trident ale ţării, pentru un cost de cel puţin 41 de miliarde de lire sterline (49 de miliarde de euro).

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu ocazia primului său discurs faţa Parlamentului în calitate de premier, Theresa May a apărat înnoirea programului nuclear pe care l-a descris ca „asigurare finală“ pentru securitatea ţării.

Parlamentarii au aprobat măsura cu 472 de voturi pentru şi 117 împotrivă după şase ore de dezbateri, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Aproape 60% dintre deputaţii laburişti (138 din totalul de 252) au dat undă verde acestei măsuri a Guvernului conservator, în pofida poziţiilor pacifiste ale liderului lor, Jeremy Corbyn.

„Este imposibil să spui cu siguranţă că niciun pericol nuclear nu îşi va face apariţia în următorii 30 sau 40 de ani, ameninţând securitatea şi modul nostru de viaţă“, a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor.

La insistenţele unui deputat scoţian din SNP de a preciza dacă este pregătită să utilizeze o armă care poate ucide 100.000 de persoane, Theresa May a răspuns „da“.

„Tot interesul unui sistem de descurajare este ca duşmanii noştri să ştie că suntem pregătiţi să îl utilizăm“, a adăugat ea.

„Trebuie să trimitem mesajul fără echivoc oricărui adversar că întotdeauna costul unui atac împotriva Marii Britanii sau aliaţilor noştri va fi cu mult mai mare decât tot ce ar spera să câştige cu un astfel de atac“, a mai spus premierul britanic.

Jeremy Corbyn şi-a formulat opoziţia faţă de această măsură. „Nu voi lua o decizie care va ucide milioane de nevinovaţi. Nu cred că ameninţarea crimelor în masă este mijlocul legitim de a desfăşura relaţiile internaţionale“, a declarat el luni.

Liderul laburiştilor, confruntat cu o frondă a majorităţii deputaţilor partidului după ce britanicii au votat, la 23 iunie, pentru a părăsi Uniunea Europeană, a decis de această dată să le lase libertatea de vot.

Marea Britanie este una dintre cele trei ţări membre NATO care posedă arma nucleară. Celelalte două ţări sunt Franţa şi Statele Unite.

Flota nucleară învechită are baza la Falsane, în vestul Scoţiei. Aceasta urmează să fie înlocuită cu submersibile din clasa „Successor“, a căror intrare în serviciu este preconizată la începutul anilor 2030.

Unul dintre cele patru submarine nucleare se află în permanenţă în misiune în jurul lumii, două sunt în port pregătite de plecare, iar al patrulea este în revizie.

Luni, Campania pentru dezarmare nucleară a afirmat că programul Trident va costa în realitate 205 miliarde de lire sterline din cauza cheltuielilor asociate programului. În schimb, Jeremy Corbyn s-a referit la o sumă totală de 179 de miliarde de lire sterline, mai scrie agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările