Pentru prima dată în istoria modernă a Bulgariei, la câteva luni după alegerile parlamentare, va fi organizat un vot anticipat

Pentru prima dată în istoria modernă a Bulgariei, la câteva luni după alegerile parlamentare, va fi organizat un vot anticipat

Parlamentul Bulgariei

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, va încredinţa ultimul mandat de formare a guvernului celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament, Partidul Socialist Bulgar (BSP). Socialiştii au anunţat deja că vor returna mandatul şi că nu vor propune un cabinet.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru prima dată în istoria modernă a Bulgariei, la câteva luni după alegerile parlamentare, va fi organizat un vot anticipat pentru alegerea membrilor Adunării Naţionale, deoarece partidele reprezentate în legislativul actual nu au reuşit să formeze un executiv.
 
După refuzul oficial al coaliţiei GERB-Uniunea Forţelor Democrate de a propune un guvern, partidul „Există un Astfel de Popor” a primit şi apoi a returnat preşedintelui cel de-al doilea mandat de formare a cabinetului. La fel va proceda şi BSP după ce va primi mandatul înmânat de şeful statului.
 
După trei încercări nereuşite ale celei de-a 45-a Adunări Naţionale a Bulgariei de a forma un executiv, preşedintele Rumen Radev va trebui să numească un cabinet interimar. Şeful statului trebuie să emită şi un decret de dizolvare a legislativului, în care să stabilească o dată pentru alegerile parlamentare anticipate.
 
Bulgaria va merge la urne în iulie după ce sâmbătă socialiştii au devenit al treilea partid politic care a refuzat să conducă un guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, informează Reuters.
 
Socialiştii, care şi-au pierdut aproape jumătate din mandate la alegerile din 4 aprilie, au spus că ar fi imposibil să se construiască o majoritate de lucru într-un parlament fragmentat şi vor preda mandatul imediat imediat după preluare pe 5 mai.
 
Preşedintele Rumen Radev se confruntă cu necesitatea de a dizolva parlamentul, de a numi o administraţie interimară şi de a convoca alegeri în cel mult două luni - cel mai probabil pe 11 iulie.
 
O incertitudine politică prelungită ar putea împiedica capacitatea celui mai sărac stat membru al Uniunii Europene de a-şi relansa economia afectată de pandemie şi de a folosi în mod eficient fondul de redresare post-pandemie în valoare de 750 miliarde euro (896 miliarde dolari) al UE.
 
Decizia socialiştilor vine după ce atât partidul de centru-dreapta GERB al premierului demisionar Boiko Borisov, cât şi noul partid anti-sistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN), condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, au renunţat la încercările de a forma un guvern.
 
Furia populară împotriva corupţiei extinse după aproape un deceniu de guvernare a lui Borisov a sporit sprijinul pentru partidul anti-elită ITN şi pentru două formaţiuni mai mici anti-corupţie, deşi cele trei nu dispun de o majoritate în cameră.
 
Socialiştii, care au făcut campanie pentru a scoate GERB de la guvernare, au declarat că cele trei noi partide au refuzat să intre în alianţă cu ei.
 
"Cele trei noi partide din parlament au arătat imaturitate politică, nu şi-au putut depăşi ego-ul", a declarat liderul socialist Kornelia Ninova ziariştilor după o întâlnire de partid.
 
"În această situaţie, în ciuda voinţei noastre pentru o schimbare, un guvern condus de noi, chiar şi unul temporar, este imposibil".
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările