Pentagonul şi Departamentul de Stat susţin o strategie de înarmare a Ucrainei capabilă să schimbe calculele Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Pentagon şi cei de la Departamentul de Stat au conceput deja o strategie de a oferi Ucrainei rachete antitanc şi alte sisteme de armament şi caută să obţină aprobarea Casei Albe pentru demararea acesteia, susţin oficiali americani citaţi de cotidianul Wall Street Journal.

Oficialii armatei americane şi diplomaţi ai Departamentului de Stat au afirmat că sistemele de armament, pe care le-au caracterizat ca fiind defensive, au scopul de a descuraja acţiunile agresive ale Moscovei, pe care Statele Unite şi alte state o acuză că ar fi aprovizionat rebelii, ce luptă împotriva guvernului de la Kiev, cu tancuri şi alte sisteme de armament avansate.

Din momentul în care Rusia a invadat şi anexat Peninsula Crimeea în 2014, şi a început să susţină insurgenţii ruşi din estul Ucrainei, Washingtonul, îngrijorat de o escaladare a acestui conflict, s-a limitat, în sprijinul militar oferit Kievului, la mijloace non-letale.

Un înalt oficial al administraţiei Trump a declarat că nu există încă o decizie cu privire la propunerile de înarmare ale Ucrainei şi că acestea nu au fost discutate în cadrul administraţiei şi nici în timpul întâlnirii la nivel înalt de săptămâna trecută pe tema Rusiei. Oficialul a declarat că preşedintele Trump nu a fost informat cu privire la acest plan şi că poziţia sa în această problemă nu este cunoscută.

Mai mulţi oficiali americani şi ucrainieni au declarat că estimează că vor trece mai multe luni până când Casa Albă va ajunge la o decizie în această problemă.

Relaţii tensionate între SUA şi Rusia

O decizie de a înarma armata ucrainiană va veni în contextul deteriorării relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia, ce în urmă cu câteva zile a decis expulzarea câtorva sute de diplomaţi americani.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a pentru WSJ că Statele Unite „nu exclud posibilitatea de a oferi armament letal defensiv Ucrainei”. Conform oficialilor americani, secretarul apărării, James Mattis, susţine această strategie.

Posibilitatea înarmării armatei ucrainiene a fost luată în considerare şi de administraţia Obama, însă în faţa opoziţiei puternice în special a Germaniei, dar şi a altor aliaţi, a decis să ofere Ucrainei doar echipament non letal, precum radare de mică distanţă.

Germania şi Franţa rămân ferm împotriva oricărei măsuri care ar putea escalada tensiunile cu Rusia şi adânci conflictul din estul Ucrainei. Oficialii americani însă au declarat că speră ca alte state aliate, precum Marea Britanie, Canada, Polonia şi Lituania să fie receptive la idea de a spori ajutorul militar oferit Ucrainei.

„Este foarte important să nu inflamăm şi mai mult această situaţie. Există deja foarte multă agitaţie ce vine de dincolo de graniţa de est”, a afirmat consilierul pentru securitate naţională al Marii Britanii, Mark Sedwell.

Oficialii americani privesc cu scepticism evoluţia acestui conflict, susţinând că au observat deja o intensificare a acestuia, din cauza creşterii numărului de încălcări ale armistiţiului existent în contextul în care eforturile pentru pace au eşuat.

„Nivelul violenţelor este într-o oarecare creştere recent”, a declarat Gen. Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa. „Rusia oferă echipamente forţelor separatiste, unele dintre cele mai moderne pe care le au în dotare, şi oferă şi forţe proxy împreună cu consilieri militari”, a completat acesta.

Ruşii neagă că sprijină separatiştii

Oficialii ruşi au negat încă de la început faptul că oferă sprijin separatiştilor şi au criticat eforturile NATO de a pregăti armata ucrainiană.

Conform planurilor Pentagonului şi ale Departamentului de Stat, Statele Unite ar urma să ofere armament anti-tanc, cel mai probabil rachete Javelin, precum şi armament anti-aerian, plus alte sisteme de armament. Ucraina a cerut de foarte mult timp rachete Javelin pentru a avea un răspuns la vehiculele blindate ruseşti din dotarea separatiştilor.

 Oficialii americani susţin însă că doresc desfăşurarea rachetelor anti-tanc împreună cu trupele ucrainiene staţionate departe de zonele de conflict - parte din eforturile oficialilor de a limita riscul unei escaladări a confruntărilor militare.

„Nimeni din partea ucrainiană nu ne-a sugerat că vor să folosească forţa pentru a împinge forţele ruse şi separatiste afară din Donbass - sunt conştienţi că nu pot învinge Armata Roşie. Avantajul este de a le oferi o abilitate crescută de a ridica costurile Rusiei şi ale separatiştilor în situaţia unei viitoare agresiuni”, a declarat Steven Pifer, fost ambasador în Ucraina în timpul administraţiei Clinton, în prezent la Brookings Institution.

Kurt Volker, reprezentantul special al Statelor Unite în Ucraina, s-a întâlnit cu oficialii europeni săptămâna trecută şi a afirmat că o decizie de a oferi „armament defensiv” Ucrainei rămâne probabilă dar nu iminentă.

Oficialii americani ce au vorbit cu reporterii de la WSJ au afirmat că Volker consideră că există un scurt moment de oportunitate pentru realizarea unui progres în Ucraina în următoarele luni până la alegerile prezidenţiale din Rusia, programate pentru luna martie a anului viitor. În opinia oficialului american o schimbare în această situaţie nu poate fi obţinută decât prin ridicare costurilor Moscovei pentru implicarea în Ucraina.

Oficialii americani şi cei europeni rămân divizaţi asupra posibilului răspuns al Moscovei la acestă strategie. Unii consideră că o astfel de decizie ar aduce Rusia la masa de negocieri iar alţii sunt de părere că, din contră, ar împinge armata rusă să escaladeze conflictul şi mai mult.

Însă, în contextul în care violenţele sunt deja într-un trend ascendent iar separatiştii şi-au declarat propriul guvern, unii oficiali occidentali consideră că nu mai au multe de pierdut prin amplificarea presiunilor la adresa Moscovei.

„Există riscul ca ruşii să aleagă să escaladeze acest conflict, şi cred ca este un risc real pe care trebuie să-l recunoaştem ca atare. Acest conflict nu a ajuns încă în punctul în care Rusia să caute o strategie de exit. Trebuie să găsim cumva o metodă de a schimba calculele Kremlinului”, a subliniat Pifer.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite