Partidul de extremă dreapta AfD, pentru prima oară peste social democraţii germani

Partidul de extremă dreapta AfD, pentru prima oară peste social democraţii germani

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta, antimigraţie) a depşit pentru prima oară Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga, la putere), într-un sondaj publicat duminică, relatează DPA.

Potrivit acestui sondaj, realizat de Emnid pentru ediţia de duminică a tablodului Bild, AfD este creditat cu 17% din intenţiile de vot, iar SPD cu 16%. Cei 1.902 de respondenţi au fost întrebaţi, în perioada 20-26 septembrie, cu care partid ar vota în alegeri, dacă ar avea loc duminică.
 
Uniunea Creştin Democrată (CDU, centru-drepta, la putere) a cancelarului Angela Merkel şi aliata sa bavareză (Uniunea Creştin Socială (CSU, dreapta, la putere) au obţinut de asemenea un scor prost, de 27% împreună - cel mai prost rezultat pe care l-au obţinut de când face sondaje Enmid.
 
CDU, CSU şi SPD fac parte din actualul Guvern ar obţine împreună 43% în alegeri, porivit acestui sondaj. În ultimele alegeri, cele trei formaţiuniau obţinut împreună 53,4% din voturile exprimate.
 
Potrivit altui sondaj, realizat tot de Emnid, 48% dintre persoanele chestionate au declarat că nu o mai consideră pe Angela Merkel cea mai bună persoană în funcţia de cancelar.
 
Alţi 46% dintre respondenţi sunt de părere că ea nu ar trebui să îşi după până la final actualul mandat, care ar urma să se încheie în 2021.
 
De asemenea, 41% dintre respondenţi doresc să se organizeze noi alegeri.
 
În urma alegerilor de anul trecut nu a existat un învingător clar, iar actuala coaliţie aflată la guvernare a avut nevoie de luni de zile de negocieri pentru a se forma, după ce CDU a încercat să formeze un guvern împreună cu CSU, FDP (liberali) şi Verzi.
 
Al doilea sondaj a fost realizat joi asupra unui număr de 505 persoane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: