Oligarhul Vlad Plahotniuc, în vizorul Interpol

Oligarhul Vlad Plahotniuc, în vizorul Interpol

Vlad Plahotniuc a fost monitoriyat de Interpol FOTO Tudor Iovu

La o săptămână după ce a fost trimis din prezidiu în sală prin votul deputaţilor PLDM şi PCRM, care i-au desfiinţat funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, deja simplu parlamentar, a fost iarăşi subiect de scandal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plahotniuc a recunoscut că a fost monitorizat de Interpol, în 2007, deşi cu doar câteva zile înainte nega informaţiile apărute în presă şi confirmate de ministrul de Interne Dorin Recean. Parlamentarul a fluturat şi acte pe care le-ar fi primit de la Biroul Interpol şi care ar dovedi că n-a fost vreodată în vizorul acestuia.   

„O PROCEDURĂ CLASICĂ, SIMPLĂ ŞI LEGALĂ“

„Am fost sub monitorizare o anumită perioadă. În aceeaşi listă erau şi alte persoane importante din structurile de stat ale altor ţări. Şi asta pentru că am aterizat cu un avion charter într-o regiune din nordul Italiei unde oameni de afaceri din Rusia au făcut mai multe achiziţii de imobile“, a oferit câteva explicaţii confuze Vlad Plahotniuc, vinerea trecută. „Toţi putem fi monitorizaţi de Interpol. E o procedură clasică, simplă şi absolut legală“, a adăugat politicianul.

Plahotniuc a ieşit în faţa presei imediat după şedinţa închisă a Parlamentului în care deputaţii l-au audiat la acest subiect pe ministrul de Interne.

„Am oferit detalii tehnice. Cine şi cum le interpretează, îi priveşte. În Parlament am confirmat că din acest dosar, cusut în 2008 şi care se afla în arhiva Biroului local al Interpol, au dispărut recent 13 file. Investigăm acest lucru şi apoi vom prezenta informaţia la Procuratură“, ne-a spus Dorin Recean.
     
DECLARAŢII CONTRADICTORII

În decembrie 2012, atât fostul procuror general Valeriu Zubco, cât şi ex-directorul Biroului Interpol din Moldova, Valentina Litvinov (ambii în funcţii la acel moment), au negat că deputatul ar fi fost sub lupa structurilor de urmărire internaţionale. „Vladimir Plahotniuc nu formează obiectul investigaţiilor Interpol, respectiv, nu a putut fi adoptată o decizie în privinţa acestui caz“, declara Zubco.

Colegul de partid al lui Plahotniuc, Alexandru Stoianoglo, preşedintele Comisiei de Securitate a Parlamentului, o cita pe Valentina Litvinov: „Niciodată n-a fost monitorizat şi urmărit penal nici de organele de drept din Italia, nici de Interpol“.

ASOCIAT LA „SOLNŢEVSKAIA“?

Potrivit unei note ajunse în presă, Biroul Interpol din Italia anunţa în 2008  reprezentanţa din Chişinău că îl are în vizor pe Vladimir Plahotniuc într-un dosar legat de spălare de bani şi asociere la crimă organizată. Interpol susţine că, încă din 2005, a adunat informaţii conform cărora mai multe grupări oligarhice, printre care şi Solnţevskaia din Rusia, au fost implicate în afaceri imobiliare ilegale în Italia. Alături de Plahotniuc, în lista celor monitorizaţi figurau alte 22 de persoane din câteva ţări.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: