O ţară europeană nu recomandă folosirea telefoanelor chinezeşti. Care este motivul

O ţară europeană nu recomandă folosirea telefoanelor chinezeşti. Care este motivul

FOTO Shutterstock

Ministerul lituanian al Apărării le recomandă consumatorilor să evite să cumpere telefoane mobile inteligente concepute de companii din China şi să renunţe la astfel de produse dacă le deţin, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recomandarea vine ca urmare a publicării unui raport în care Guvernul lituanian dezvăluie că unele telefoane mobile produse în China sunt prevăzute cu instrumente de cenzură. Este vorba în particular de telefoane realizate sub marca Xiaomi. De exemplu, expresiile „libertate pentru Tibet” „trăiască independenţa Taiwanului” sau „mişcare democratică” nu pot fi redate pe modelul Mi 10T 5G.

„Recomandarea noastră este să nu mai cumpăraţi telefoane chinezeşti şi să scăpaţi cât mai repede cu putinţă de cele achiziţionate deja”, spune viceministrul lituanian al Apărării, Margiris Abukevicius, în introducerea raportului.

Reuters menţionează că a contactat Xiaomi pe acest subiect, dar nu a primit niciun răspuns.

China este arătată adesea cu degetul pentru felul în care utilizează tehnologia în scopuri de spionaj şi pentru a-şi consolida controlul asupra populaţiei.

În cazul evocat de Lituania, funcţia de cenzură introdusă în Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru spaţiul Uniunii Europene, dar, avertizează Ministerul lituanian al Apărării, poate fi activată de la distanţă în orice moment.

Relaţiile lituaniano-chineze traversează o perioadă complicată, ajungându-se până la o solicitare a Beiingului către Vilnius pentru a-şi rechema în ţară ambasadorul său din China. Beijingul este foarte deranjat de deschiderea unui birou de reprezentare diplomatică a Taiwanului în Lituania. Or China consideră Taiwanul drept parte a teritoriului său. Taiwanul, un stat democratic, s-a separat de China odată cu instalarea comuniştilor la putere la Beijing, în 1949.

Lituania are parte de sprijinul SUA în disputa cu China. Săptămâna trecută, consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă Jake Sullivan a vorbit la telefon cu premierul lituanian Ingrida Simonyte pentru a-i transmite „suportul puternic” al ţării sale în faţa „presiunii chineze”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările