New York Times: Subvenţiile agricole ale UE ajung în fostele state comuniste la politicienii de la putere şi apropiaţii lor

New York Times: Subvenţiile agricole ale UE ajung în
fostele state comuniste la politicienii de la putere şi apropiaţii lor

După o investigaţie în mai multe ţări din fosta Europă de Est, New York Times constată că dacă „UE cheltuieşte anual 65 de miliarde de dolari pentru subvenţionarea agriculturii”, în statele foste comuniste „grosul acestor fonduri ajunge la câţiva oameni puternici şi cu relaţii”.

Programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleaşi forţe antidemocratice care ameninţă blocul din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală şi de Est, conduse de mai mulţi populisti, au o largă influenţă în ceea ce priveşte modul în care subvenţiile, finanţate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite - chiar dacă întregul sistem este învăluit în mister.
 
Programul este cel mai important punct din bugetul central al Uniunii Europene, reprezentând 40% din cheltuieli. Este unul dintre cele mai mari programe de subvenţii din lume.
 
Cu toate acestea, unii parlamentari de la Bruxelles care scriu şi votează politica agricolă recunosc că adesea habar nu au unde se duc banii.
 
Explicaţia constă în faptul că programul prevede plata pentru suprafaţa terenurilor agricole deţinute, iar în „ţările care au aparţinut blocului sovietic, unde guvernul avea în proprietate pământuri întinse, lideri precum premierul Ungariei, Viktor Orbán, au atribuit prin licitaţie terenuri unor aliaţi politici şi rude”.
 
Guvernul lui Viktor Orban a scos la licitaţie mii de hectare de pământ care au ajuns din proprietatea statului la membrii familiei sale şi la apropiaţi, inclusiv la un prieten din copilărie care a devenit unul dintre cei mai bogaţi bărbaţi din ţară, potrivit Times. Cei care controlează terenul, la rândul lor, se califică pentru milioane de subvenţii din partea Uniunii Europene.
 
"Este un sistem absolut corupt", a spus Jozsef Angyan, care a fost cândva subsecretarul pentru Dezvoltare Rurală al Guvernului condus de Viktor Orban. 
 
 În Republica Cehă, cel mai mare beneficiar al subvenţiei este Andrej Babis, cel care ocupă funcţia de prim ministru. Analiza Times a constatat că companiile sale din Cehia au strâns cel puţin 42 de milioane de dolari în subvenţii agricole, anul trecut. Domnul Babis, care a negat orice infracţiune, este subiectul a două audituri privind conflictul de interese în acest an. În ultimii ani, guvernul ceh a adoptat reguli care facilitează marile companii să primească mai multe subvenţii.
 
În Bulgaria, subvenţiile au devenit bunăstare pentru elita agricolă. Academia de Ştiinţe din Bulgaria a constatat că 75 la sută din principalele tipuri de subvenţii agricole europene în ţară se termină în mâinile a aproximativ 100 de entităţi. În această primăvară, autorităţile au efectuat raiduri în toată ţara, care au expus legături corupte între oficialii guvernamentali şi oamenii de afaceri agricoli.
 
În Slovacia, procurorul superior a recunoscut existenţa unei „mafii agricole”. Micii fermieri au relatat că au fost bătuţi şi escrocaţi pentru terenuri valoroase pentru subvenţiile pe care le primesc. Jurnalistul Jan Kuciak a fost ucis anul trecut în timp ce investiga mafioţi italieni care s-au infiltrat în agricultură, a profitat de subvenţii şi a construit relaţii cu politicieni puternici.
 
Concluzia investigaţiei: „Programul agricol al Europei, sistem care a fost util pentru formarea UE, este acum exploatat exact de forţele antidemocratice care ameninţă blocul din interior”, iar acest lucru se întâmplă „deoarece guvernele din Europa Centrală şi de Est, mai multe din ele conduse de populişti, au o mare latitudine de a hotărî cum sunt distribuite ajutoarele, finanţate de contribuabilii din întreaga Europă, iar întregul sistem este învăluit în secret”.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările