Măsuri noi anti-COVID pentru limitarea răspândirii variantei Omicron în Marea Britanie: Mască obligatorie, muncă de acasă, certificat COVID

Măsuri noi anti-COVID pentru limitarea răspândirii variantei Omicron în Marea Britanie: Mască obligatorie, muncă de acasă, certificat COVID

Foto: Pixabay.com

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat aplicarea „Planului B” de măsuri anti-COVID, pentru limitarea răspândirii variantei Omicron în Anglia, relatează BBC. Masca de protecţie devine obligatorie în spaţiile închise, iar accesul în unele locuri va fi permis doar pe baza certificatului COVID.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma avertismentelor oamenilor de ştiinţă care arătau că varianta Omicron se răspândeşte mai uşor, Boris Johnson a anunţat noile măsuri anti-COVID care se vor aplica în marea Britanie, în vederea evitării ca sistemul sanitar să fie copleşit de numărul de cazuri.

Astfel, începând de vineri, masca de protecţie va fi obligatorie în majoritatea spaţiilor publice închise, iar certificatul COVID va deveni obligatoriu şi în spaţiile interioare aglomerate, începând de săptămâna viitoare. Vor avea acces cei vaccinaţi sau care au un test COVID negativ.

Johnson le-a cerut companiilor să-i lase pe angajaţi să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, începând de luni. Premierul britanic a făcut, de asemenea, apel la britanici să se vaccineze cu doza a treia, sau doza booster, pentru a se proteja împotriva variantei Omicron.

Întrebat de ce nu se ia o decizie în privinţa vaccinării obligatorii, Johnson a spus că nu există motive pentru a-i forţa pe oameni să se vaccineze, dar a spus că, la un moment dat, Marea Britanie va trebui să aibă o „discuţie naţională despre felul în care face faţă acestei pandemii”, deoarece ciclul de reintroducere a restricţiilor nu poate continua „la nesfârşit”.

Anunţul vine în condiţiile în care o nouă analiză publicată de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie sugerează că varianta Omicron va fi responsabilă pentru cel puţin 50% din cazurile de COVID din Regatul Unit, în următoarele două până la patru săptămâni. Analiza se bazează pe numărul de cazuri considerate a fi suspecte de infectare Omicron din datele de testare.

În prezent, se crede că aproximativ 2% din cazurile zilnice sunt cauzate de noua variantă. Asta ar însemna că există aproximativ 1.000 de cazuri de infectare cu Omicron la fiecare 24 de ore.

În plus, se crede că numărul cazurilor se dublează la fiecare 2-3 zile. Ceea ce nu se ştie încă este dacă Omicron va înlocui complet Delta, varianta care este în prezent dominantă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările