Marea Britanie: FSB a primit ordin să organizeze tentative de preluare a puterii la Kiev şi în oraşele mari imediat ce ar începe invazia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Marea Britanie susţine că FSB, serviciile ruse de informaţii externe, au primit ordin să organizeze lovituri de stat pentru preluarea puterii în oraşele ucrainene mari imediat ce ar începe o eventuală invazie, relatează The Guardian.

Planul, pentru care nu au fost furnizate dovezi, ar fi realizat în doi paşi: mai întâi, Rusia ar lovi obiective militare, după care ar împrejmui Kievul şi alte oraşe mari, ca apoi agenţii FSB să intervină pentru a încerca să instaleze lideri pro-ruşi la putere.

Marea Britanie consideră că este scenariul principal urmărit de Kremlin în vederea schimbării regimului deoarece, pe acestă cale, ar fi evitat un război urban riscant şi sângeros.

 Marea Britanie s-a alăturat SUA în avertismentele sale privind o invazie rusească apropiată şi chiar iminentă, în măsura în care se estimează că Rusia ar avea deja peste 135.000 de soldaţi lângă graniţele Ucrainei.

Printre aceste avertismente s-au  numărat mai recent informaţii de la servicii cum că Kremlinul pune la cale operaţiuni de tip steag fals pentru a justifica lansarea unei invazii şi că un grup de cinci foşti politicieni ar fi fost recrutaţi în vederea unei lovituri de stat. Dintre aceştia, patru trăiesc la Moscova, în timp ce fostul parlamentar ucrainean Ievhen Muraiev a respins aceste afirmaţii, motivând că are interdicţie în Rusia, şi a avut doar legături sporadice cu ceilalţi fugiţi în Rusia în 2014 după Euromaidan.

„Marea Britanie m-a etichetat drept colaborator iar acum sunt vizat şi de ucraineni, deşi nu există niciun fel de dovezi publice”, a spus acesta.

Ucraina nu a primit bine aceste semnale de alarmă  în cascadă venite în principal ca urmare  a declasificării informaţiilor colectate de serviciile secrete americane. Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să minimalizeze riscul unei invazii pentru a calma populaţia: „În aceste momente, cel mai mare duşman al populaţiei este panica”.

Totodată, în Ucraina există destul de mult scepticism că ar fi posibilă instalarea unei guvernări pro-Kremlin, la Kiev sau în alte oraşe, chiar şi în contextul unei incursiuni militare, având în vedere ostilitatea publică profundă a ucrainenilor faţă de Moscova. 

Sursele occidentale au exprimat la rândul lor îngrijorări că, în ciuda acestei situaţii, liderul de la Kremlin ar putea să subestimeze acest factor.

„Valuri de aprecieri excesiv de optimiste sunt inculcate până la vârful conducerii de la Kremlin”, a dezvăluit un oficial.

Tabloidul german Bild a scris la începutul acestei luni despre un plan similar în mai mulţi paşi, citând ca sursă un serviciu de informaţii străin. Rusia ar merge până la a numi un Parlament pro-Kremlin şi aresta activişti şi lideri ai opoziţiei ucrainene.

În replică, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus că ziarul german a „depăşit toate limitele posibile ale umanităţii, moralităţii şi eticii autentice”.

Pe de altă parte, SBU, agenţia de informaţii externe a Ucrainei şi alte agenţii au furnizat în repetate rânduri dovezi ale amestecului FSB în ţară începând din 2014, când s-au declanşat ostilităţile între cele două ţări. La sfârşitul anului trecut, SBU a anunţat că a descoperit un complot de a aduce ilegal explozibili din Crimeea ocupată.

Zelenski spunea la sfârşitul lunii noiembrie că a fost deconspirat un complot privind o lovitură de stat despre care oficialii au precizat că fusese pus la cale de un ofiţer FSB alături de dezertori ai Ministerului ucrainean de interne, fugiţi în Crimeea.

În fruntea Serviciului al 5-lea al FSB, însărcinat cu operaţiunile de spionaj în foste state sovietice, se află Serghei Beseda, cel suspectat de Ucraina că ar fi luat parte la tentativa eşuată de reprimare violentă a protestelor populare anti-Moscova din 2013-2014. Acesta susţine că se afla în Ucraina pentru a asigura protecţia ambasadei Rusiei în vremuri tulburi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite