Marea Britanie a dat undă verde ca doi dintre membrii grupului ISIS „Beatles“ să fie judecaţi în SUA

Marea Britanie a dat undă verde ca doi dintre membrii grupului ISIS „Beatles“ să fie judecaţi în SUA

El Shafee el-Sheikh (stânga) şi Alexanda Kotey (dreapta) sunt doi dintre membrii grupului de terorişti ISIS Beatles Foto captură via The Independent

O curte superioară din Marea Britanie a dat marţi undă verde pentru ca dovezi privind implicarea a doi cetăţeni britanici , membri ai grupului ISIS Beatles, în asasinarea unor ostatici vestici să fie folosite în procesul acestora în SUA, relatează The Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

El Shafee Elsheikh şi Alexanda Kotey, doi membri ISIS din aşa-numitul grup Beatles, a căror cetăţenie britanică a fost retrasă în urma acuzaţiilor, au fost capturaţi în 2018 de forţele kurde şi reţinuţi ulterior în Irak.
 
Hotărărea de transfer al dovezilor Marii Britanii privind implicarea celor doi în decapitarea în 2014, în Siria şi Irak, a patru cetăţeni americani - între care şi jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff , respectiv a doi britanici - lucrătorii în serviciile de ajutor umanitar David Haines şi Alan Henning - a respins solicitarea mamei lui El Shafee Elsheikh ca informaţiile să nu fie folosite la procesul din SUA.
 
Audierea de contestare a deciziei secretarului de stat în Ministerul de Interne Priti Patel s-a ţinut de urgenţă după ce guvernul SUA a sugerat că va transfera judecata perechii de suspecţi în Irak, unde riscă să fie condamnaţi la moarte, dacă nu primeşte dovezile cu pricina până la mijlocul lui octombrie, relatează The Independent.
 
Potrivit The Guardian, procurorul general american William Barr i-a scris în august secretarului de stat britanic pentru a-i oferi confirmarea că renunţă la solicitarea pedepsei cu moartea în schimbul cooperării Marii Britanii. De regulă, Marea Britanie nu cooperează la procese din alte ţări dacă în joc e posibilitatea pedepsei cu moartea
„O altă amânare nu mai este posibilă pentru ca Kotey şi Elsheikh să fie judecaţi în SUA şi ar fi şi o nedreptate adusă familiilor victimelor”, declara Barr.
 
Avocaţii lui Maha Elgizouli, care au pledat în baza legislaţie în materie de protecţie a datelor, au cerut luna aceasta o revizuire judiciară la decizia lui Patel, din 24 august, de a da curs solicitării de „asistenţă legală reciprocă” din partea SUA, relatează The Independent.
 
Aceştia au argumentat că transferul dovezilor nu e „strict necesar” în condiţiile în care Procuratura urma să decidă dacă sunt suficiente dovezi pentru o judecată în Marea Britanie - ceea ce ar conveni SUA, potrivit semnalelor în acest sens date de autorităţile americane.
 
Perechea este acuzată că a făcut parte dintr-o celulă de călăi din Siria intitulată „Beatles” ce îl avea ca membru şi pe Mohammed Emwazi cunoscut ca ‘Jihadi John’, ucis în 2015 într-un raid aerian american. Al patrulea membru, Aine Davis, a fost condamnat în Turcia în 2017 şi ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani.
 
El Shafee Elsheikh, 36 de ani, şi Alexanda Kotey, 32 de ani, au crescut în Marea Britanie şi s-au alăturat ISIS la scurt timp după ascensiunea ISIS în Siria. ISIS  a preluat controlul asupra unui teritoriu de 88.000 de kilometri pătraţi între vestul Siriei şi estul Irakului, locuit de aproape 8 milioane de oameni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările