Mandat european de arestare pe numele a doi ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal

Mandat european de arestare pe numele a doi ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal

Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, cei doi ruşi vizaţi de mandate europene de arestare FOTO Daily Mail

Procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi în cazul tentativei de asasinare cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia. La începutul lui martie, cei doi au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din Salisbury, în sudul Angliei, cazul lor antrenând cel mai mare val de expulzări de diplomaţi din istorie.

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi - Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov -, scrie Reuters.
 
„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni“, a spus Sue Hemming, directoare a departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.
 
Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.
 
Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu Noviciok lui Serghei Skripal.
 

Moscova susţine că nu-i ştie pe cei doi

Moscova a transmis miercuri că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi împotriva cărora poliţia britanică a emis un mandat de arestare.
 
„Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic“, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS.
 
Ea a afirmat de asemenea că este vorba de o „manipulare cu informaţii“.
 
„Încă o dată, facem apel la britanici să înceteze acuzaţiile publice şi manipularea cu informaţii“, a spus Zaharova.
 

May: O operaţiune aprobată de persoane importante de la Moscova

Premierul britanic Theresa May a insistat însă, într-un discurs susţinut miercuri, că cei doi acuzaţi în cazul Skripal lucrează pentru serviciile secrete ruse.

Potrivit ei, operaţiunea Skripal a fost „cel mai probabil“ aprobată nu doar de GRU, serviciul secret militar rus, ci şi de persoane importante de la Moscova. 

Acţiunile GRU „reprezintă o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri“, a declarat May, pledând pentru un mai mare schimb de informaţii.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury“, a afirmat şefa Guvernului de la Londra.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: