LIVE TEXT Război în Ucraina. Lavrov spune că obiectivele Rusiei nu se limitează la Donbas: Planul lui Putin pentru a descuraja contraofensiva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În timp ce un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski spune că îşi doreşte încheierea războiului până la iarnă, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunţă că Moscova are în vizor şi alte teritorii din Ucraina în afară de Donbas.

UPDATE 21.28 Olena Zelenska cere sisteme de apărare antiaeirană suplimentare şi le arată congresmenilor imagini de la carnagii şi cu copii ucişi şi mutilaţi din Ucraina

Prima Doamnă ucraineană Olena Zelenska a îndemnat miercuri, în Congresul american, la livrarea de sisteme de apărare antiaerienă Ucrainei, într-un discurs în care a arătat cărucioare de copii pătate de sânge şi cadavre de copii ucişi în bombardamente ruseşti, relatează The Associated Press.

„Nu mai vrem atacuri aeriene. Nu mai vrem atacuri cu rachetă”, a subliniat ea în acest discurs, punctul culminant al unei vizite la Washington, în locul soţuluisău, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cerem prea mult?”, a tunat ea.

„Asta este ceea ce cer eu şi ceea ce cere soţul meu”, a declarat ea pe podiumul auditoriumului Capitoliului.

Zelenska le-a arătat congresmenilor democraţi şi republicani imagini de la carnagii, pe un monitor, deasupra capului său.

„Ca părinţi (cerem asta)”, a subliniat ea. 

Ea a fost primită în cadrul acestei vizite de către Prima Doamnă americancă Jill Biden, preşedintele Joe Biden şi alţi reprezentanţi de rang înalt din administraţia democrată - într-unul dintre evenimentele la cel mai înalt nivel din timpul războiului rus. 


UPDATE 21.08 Explozii şi tiruri de arme automate, raportate în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie. Ruşii spun că reactoarele nu sunt afectate

Explozii şi tiruri de arme automate au fost auzite miercuri în Enerhodar - oraş ocupat de trupele ruse - în zona unde se află reactoarele centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), relatează publicaţia ucraineană Focus, citând mai multe conturi locale de Telegram.

Potrivit unor martori, incidentul s-a produs în spatele zonei cu reactoare nucleare, acolo unde se presupune că recent a fost instalată o bază a forţelor ruse. Fum negru se ridică deasupra acelui loc, susţin aceştia.

Media oficiale ruse, citând surse ale administraţiei instalate de ocupanţi, au relatat că centrala din Zaporojie a fost atacată de trei presupuse drone kamikaze ucrainene şi că "atacurile dronelor ucrainene continuă", potrivit Focus. Cantitatea de material exploziv cu care ar fi fost echipate dronele s-ar ridica la câteva kilograme de TNT, informează Agerpres.

Totodată, ocupanţii ruşi au declarat că zona unde se află dispuse reactoarele nucleare ale centralei nu a avut de suferit.

Aşa-zisele autorităţi din Enerhodar au afirmat că acesta nu este primul atac asupra centralei şi că dronele ucrainene au mai bombardat o dată centrala în cursul acestei săptămâni. Colaboraţioniştii susţin că în urma precedentului atac 11 persoane au fost rănite.

Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev şi ai armatei ucrainene nu au comentat deocamdată cu privire la exploziile din Enerhodar.


UPDATE 20.56 SUA vor trimite Ucrainei încă patru sisteme avansate de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vorbind despre cel mai recent pachet de asistenţă militară pentru a întări dotările Kievului, care se confruntă cu tiruri intense ale forţelor ruse, transmite Agerpres.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat în această săptămână că le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii lansatoarelor de rachete şi de artilerie cu rază lungă ale Ucrainei, după ce armament furnizat de occidentali a fost folosit pentru a lovi linii de aprovizionare ruseşti.

'Vom continua să găsim căi novatoare de a ne continua sprijinul pe termen lung pentru curajoşii bărbaţi şi femei ai forţelor armate ucrainene şi ne vom adapta asistenţa pentru a asigura că Ucraina dispune de tehnologia, muniţia şi puterea de foc pentru a se apăra', a spus Austin în deschiderea unei reuniuni în format virtual cu aliaţii pe tema Ucrainei, transmite Agerpres.

Occidentul a livrat Ucrainei sisteme de artilerie grea şi lansatoare de rachete multiple cu rază mai lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să reziste în pofida supremaţiei ruse în arme şi muniţii.

Ucraina afirmă că a lansat cu succes lovituri împotriva a 30 de centre logistice şi de muniţii ruseşti, folosind câteva lansatoare de rachete multiple furnizate de Occident.


UPDATE 19.49 Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba cere miercuri armament şi sancţiuni suplimentare, după ce Moscova a anunţat că-şi lărgeşte ofensiva în Ucraina, relatează AFP.

”Ruşii vor sânge, nu negocieri. Îndemn toţi partenerii să consolideze sancţunile impuse Rusiei şi să accelereze livrările de armament către Ucraina”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter Kuleba. 

El reacţionează după ce omologul său rus Serghei Lavrov a anunat că Moscova nu se va mai concentra ”doar” asupra estului Ucrainei şi că negoiceri între cele două ţări nu au ”niciun sens” în situaţia actuală.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. 

”Mărturisirea de către ministrul rus de Externe a visului său de a cuceri şi mai mult pământ ucrainean dovedeşte că Rusia respinge diplomaţia şi se concentrează asupra războiului şi terorii”, continuă minstrul ucrainean. 

Lavrov a anunţat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se limitează doar la estul ţării, ci vizează, de asemenea, ”alte teritorii” şi s-ar putea lărgi. 

El a justificat această schimbare evocând o ”geografie diferită” faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul luimartie, când Moscova a anunţat că vrea să se concentreze asupra estului Ucrainei, după ce a eşuat să cucerească Kievul, capitala ucraiineană. 

Lavrov a mai anunţat că purtarea unor negocieri cu Kievul nu are ”niciun sens în situaţia actuală”. 

Contacte anterioare au ”dezvăluit doar lipsa de voinţă a părţii ucrainene de a discuta în mod serios despre ceva”, a denunţat el. 

Moscova, care bombardează oraşe în întreaga Ucraină, a făcut cuceriri teritoriale în ultimele săptămâni, în Donbas (est).


UPDATE 19.00 Putin susţine că vine o ordine mondială „armonioasă, mai justă şi sigură”

Sancţionat de lumea civilizată din cauza războiului de cucerire dus în Ucraina, Vladimir Putin susţine din nou că lumea asistă la crearea unei noi ordini mondiale.

Întors la Moscova de la Teheran, Putin a ţinut să se afişeze miercuri la un forum intitulat „Idei puternice pentru un nou viitor”.

Deloc surprinzător, liderul de la Kremlin a luat din nou în colimator Occidentul şi i-a prezis din nou decăderea.

Putin încearcă să impună ideea că „Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor”. „Atât pe plan local, cât şi pe plan global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă”, susţine el.

Putin nu spune dacă Rusia, care refuză să respecte ceea ce îşi asumă prin tratate şi duce în prezent un război de cucerire specific altor epoci, participă la punerea bazelor aşa-zisei noi „ordini mondiale armonioase, mai juste şi sigure”.

El se declară însă convins că „aşa-zisele elite supranaţionale au intrat în panică” în faţa „statelor cu adevărat naţionale”, care, spune el, „pot garanta o dinamică de creştere ridicată”.

Practic, în timp ce vorbeşte despre o nouă ordine mondială, Putin îşi imaginează revenirea la o lume în care să dicteze forţa brută, nu cooperarea şi legislaţia internaţională. Dispreţul Rusiei faţă de acorduri, tratate, memorandumuri şi obligaţii asumate pe plan internaţional s-a manifestat în dese rânduri, mai ales în cazul unor ţări vecine, cel mai elocvent exemplu fiind Ucraina.


UPDATE 16.49 Cine este noul şef interimar al Serviciului de spionaj ucrainean

Noul şef interimar al serviciului intern de informaţii din Ucraina (SBU), Vasili Maliuk, are 39 de ani şi lucrează în structurile de securitate ale statului din 2001, relatează New Voice of Ukraine.

Absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii din Ucraina cu o diplomă în Jurisprudenţă, a lucrat mai întâi în cadrul departamentelor regionale ale SBU.

În ultimii doi ani şi jumătate, a lucrat În cadrul Direcţiei Centrale a SBU mai întâi ca adjunct al Direcţiei pentru Combaterea Corupţiei şi Crimei Organizate iar apoi ca şef. De asemenea, a fost adjunctul lui Ivan Bakanov, şeful SBU înlăturat din funcţie de Volodimir Zelenski.

În iulie 2021, Maliuk a fost demis din toate funcţii de conducere în SBU, împreună cu un alt adjunct de-ai lui Bakanov. 

UPDATE 16.40 Un consilier al primarului din Mariupol a anunţat miercuri că administraţia instalată de ruşi în acest oraş-port de la Marea Azov a decis să anuleze drepturile de proprietate pentru cetăţenii ucraineni.

Potrivit lui Petro Andriuşcenko, ocupanţii ruşi din Mariupol au emis un ordin privind anularea drepturilor de proprietate în cazul cetăţenilor ucraineni dacă aceştia nu îşi înregistrează bunurile la noua administraţie. Practic, va avea loc o naţionalizare a caselor şi o redistribuire în funcţie de fidelitatea faţă de ocupanţi, denunţă consilierul din Mariupol.

Andriuşcenko a atras atenţia că ordinul este ilegal şi le-a transmis locuitorilor din Mariupol care s-au instalat deja într-o casă străină să aibă grijă de bunurile altora, în caz contrar riscând să fie traşi la răspundere conform legii.

Populaţia actuală a Mariupolului este estimată la 100.000 de persoane, faţă de 430.000 la începutul războiului, izbucnit pe 24 februarie din ordinul lui Vladimir Putin.

Bătălia pentru Mariupol s-a încheiat pe 16 mai, odată cu predarea ultimilor apărători ai oraşului baricadaţi în oţelăria Azovstal.


UPDATE 16.38 Ucrainenii elogiază sistemele de rachete HIMARS, printr-o melodie. „Aliatul nostru de încredere din America este aici. Vrei să-l cunoşti?”

Oficialii ucraineni au afirmat că „situaţia de pe câmpul de luptă este stabilizată”, în mare parte datorită utilizării de către Ucraina a sistemelor de rachete M142 HIMARS. Contribuţia nepreţuită a lansatoarelor de rachete americane în Ucraina a fost elogiată în versurile unei melodii pop, un alt tribut creativ adus armelor furnizate de Occident.

Ucrainenii au lăudat unităţile de artilerie Himars după mai multe atacuri recente asupra ţintelor ruseşti, inclusiv omorârea mai multor ofiţeri de rang înalt.

Aceştia au lansat chiar un videoclip cu imagini ale atacurilor realizate de sistemele de artilerie, versurile fiind compuse de Taras Borovko. Anterior acesta a lansat o melodie şi despre drona de luptă Bayraktar TB2, fabricată în Turcia, care a devenit virală în mediul online, conform Yahoo.news.

„Bună Mars (HI-MARS. n.red)! Aliatul nostru de încredere din America este aici. Vrei să-l cunoşti? El ne canalizează toată furia. El trimite rachetă după rachetă asupra inamicilor noştri perfizi. Salut-Mars! La la la la.. Ocupanţii îşi fac planurile la sediu/Apoi aud bubuitul! Bună, Mars!” 


 


UPDATE 16.35 Cum e vânat un tanc al invadatorilor ruşi care se ascunde de tunurile ucrainene într-o clădire VIDEO

Un tanc al armatei ruse se ascunde într-un imobil din disperarea de a scăpa de tunurile ucrainene, însă a fost urmărit de o dronă şi nu a reuşit să se salveze nici după ce a intrat într-o clădire industrială, conform unor imagini publicate pe reţelele sociale.

Videoclipul surprinde momentul în care tancul loveşte copaci şi dărâmă un stâlp de iluminat public şi reuşeşte, în cele din urmă, să ajungă într-o zonă de clădiri şi se ascunde într-una din ele. Însă tiruri precise ( probabil ghidate de drona care a surprins momentul) trec prin acoperişul acesteia şi îl distrug.

Acţiunea ar fi fost desfăşurată de trupele speciale de recunoaştere cu drone şi operaţiuni de bombardament ale Batalionului Svoboda în Severodoneţk, regiunea Lugansk. 


UPDATE 16.33 Militarii ucraineni de elită au mai făcut o trecere pe Insula Serpilor. Au ridicat arme ruseşti, dar au eliberat şi „o pisică ce a trăit câteva luni sub ocupaţie”

Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării a efectuat misiuni de cercetare şi recunoaştere a teritoriului şi fortificaţiilor subterane ale Insulei Şerpilor. În paralel s-a definitivat şi deminarea insulei.

„Au fost identificate şi confiscate mostre de arme şi echipamente ale inamicului. În special, sisteme de ghidare şi control, drone Orlan-10, sisteme portabile antiaeriene (MANPADS), lansatoare de grenade, aruncătoare de flăcări, arme de calibru mic, jurnale de luptă, documente personale ale militarilor ruşi, mijloace electronice.(...) În plus, a fost găsită şi evacuată o pisică ucraineană, care a trăit timp de câteva luni sub ocupaţie”, a adăugat Statul Major ucrainean într-o postare pe Facebook. 


UPDATE 15.51 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că obiectivele geografice ale aşa-zisei operaţiuni militare speciale din Ucraina nu se mai limitează doar la regiunea Donbas, ci includ de asemenea „o serie de alte teritorii” şi s-ar putea extinde, relatează agenţia de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

„Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Luhansk (teritorii separatiste proruse din regiunea estică Donbas, n. red.), ci şi regiunile Herson şi Zaporojie (sud, n. red.) şi o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant şi cu perseverenţă”, a nuanţat Lavrov pe tema obiectivelor geografice ale Rusiei în Ucraina.

 Moscova a evitat până acum să spună că duce un război de cucerire în Ucraina, inventând ca pretexte „demilitarizarea” şi „denazificarea” ţării. Kievul şi Occidentul au respins aceste pretexte, considerându-le total nejustificate pentru a ascunde un război de expansiune tipic imperiilor din epoci apuse.

După ce au fost înfrânte în încercarea iniţială de a cuceri Kievul, forţele ruse s-au regrupat la sfârşitul lui martie în Donbas cu obiectivul „eliberării” acestei regiuni, adică ocupării ei. 

Ocuparea aproape în întregime a Luhanskului a durat circa trei luni de la concentrarea luptelor în această regiune. Însă Rusia este departe de obiectivul ei de a cuceri Doneţkul în întregime.

În afară de Luhansk şi Doneţk, forţele ruse ocupă Peninsula Crimeea, anexată în 2014, şi teritorii din regiunile Harkov, Herson şi Zaporojie.

UPDATE 13.50 Podul Antonovskii din regiunea Herson, cu o mare importanţă strategică, distrus de obuzele ucrainene 

Obuzele ucrainene au avariat grav podul cu o importanţă strategică Antonivskii din regiunea Herson, controlată de Rusia, din sudul Ucrainei. .odul - unul dintre cele două puncte de trecere pentru forţele ruse către teritoriul pe care l-au ocupat pe malul vestic al fluviului Nipru din sudul Ucrainei - a fost o ţintă-cheie pentru forţele ucrainene în ultimele zile. Kievul a folosit rachete de înaltă precizie furnizate de SUA pentru a încerca să îl distrugă.


UPDATE 12.24 Fermierii din satele sudice ale Ucrainei se luptă să-şi salveze recoltele, ajutaţi de soldaţi: „Între bombardamente, băieţii noştri fug să lichideze flăcările”

Incendiile reprezintă ultima năpastă care s-a abătut asupra fermierilor ucraineni din regiunea Nikolaev, învecinată cu Hersonul ocupat în mare parte de ruşi. Fermierii se văd acum puşi în situaţia în care trebuie să aleagă dacă vor rămâne în apropierea unui front activ ca să îşi culeagă roadele muncii sau dacă îşi vor abandona recolta pentru a se refugia din calea bombelor, relatează Washington Post.

După câteva luni de război şi presiunea financiară impusă de blocada rusă a Mării Negre, decizia de a renunţa la grâu i-ar putea ruina.

„Acel câmp a fost cuprins de flăcări. Acela de acolo fumegă. Acolo sunt incendii”, a spus un fermier care s-a prezentat ca Viktor, arătând spre nişte porţiuni de pământ pârjolit şi spre câmpurile cultivate din vecinătate, în timp ce focurile de artilerie răsunau în depărtare.

Se pregătea să-şi adune recolta, dar bombardamentele ruseşti i-au luat-o înainte, în ciuda faptului că mica sa fermă este destul de departe de frontul sudic.

„Oamenii au nevoie să-şi culeagă grâul.  Trebuie să supravieţuiască într-un fel sau altul”, spune Viktor, un bărbat slab în vârstă de 57 de ani.

Ravagiile provocate de invazia rusă a împiedicat marea parte a grânelor ucrainene să ajungă pe pieţele globale, reducând drastic contribuţia unuia din cei mai mari producători şi afectând securitatea alimentară globală. În 2021, Ucraina a furnizat 10% din exporturile globale de grâu, potrivit datelor ONU.

Terenurile plate din sud – caracteristică ce le face excelente pentru cultivare – a pus însă în dificultate eforturile ucrainene de a alunga forţele ruseşti. Combatanţii ucraineni sunt nevoiţi să manevreze în câmp deschis, având puţine mijloace naturale de camuflaj şi aproape fără protecţie în faţa proiectilelor.

UPDATE 10.40 Rusia obţine „câştiguri minime” în Donbas

Deşi depăşite numeric, forţele ucrainene continuă să reziste în faţa forţelor ruseşti în estul ţării, care nu fac decât „câştiguri infime”, au declarat serviciile de informaţii militare britanice.

Armata ucraineană a lovit un pod-cheie peste fluviul Nipru în teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic, fiind o vulnerabilitate-cheie pentru forţele Moscovei.


UPDATE 06.25 Ce a mai rămas din Toshkivka, regiunea Lugansk după invazia Rusiei.

UPDATE 05.13 Kremlinul poate folosi ameninţările nucleare pentru a descuraja ofensiva Ucrainei - ISW

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi ameninţările nucleare  pentru a descuraja o contraofensivă a Forţelor Armate ale Ucrainei asupra regiunilor ocupate temporar Herson, Zaporizhzhia, Doneţk şi Lugansk. Această versiune a fost prezentată de analiştii Institutului American pentru Studiul Războiului ( ISW ).

„În cazul anexării teritoriilor ocupate ale Ucrainei, Putin poate declara direct sau indirect că doctrina rusă, care permite folosirea armelor nucleare pentru apărarea teritoriului Federaţiei Ruse, se aplică noilor teritorii anexate”, sugerează ISW.

Potrivit experţilor, astfel de acţiuni ale dictatorului de la Kremlin ameninţă Ucraina şi partenerii săi cu un atac nuclear în cazul în care contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de Federaţia Rusă continuă.

"Putin ar putea crede că ameninţarea armelor nucleare sau utilizarea lor va restabili descurajarea Rusiei. În acest caz, Ucraina şi partenerii săi occidentali vor avea un interval de timp semnificativ mai scurt pentru a desfăşura o contraofensivă înainte ca Kremlinul să anexeze teritoriul ocupat", avertizează analiştii.

Anterior, Casa Albă a anunţat că Federaţia Rusă intenţionează să  anexeze teritoriile ucrainene ocupate în cursul unei invazii pe scară largă a Ucrainei.

„Kremlinul nu a dezvăluit un interval de timp pentru „referendum”, dar împuterniciţii ruşi din aceste teritorii spun că acesta va avea loc mai târziu în acest an, probabil în acelaşi timp cu alegerile regionale din Rusia”, a declarat John Kirby, Securitatea Naţională a SUA. Coordonatorul de comunicaţii strategice al Consiliului.

După cum a raportat UNIAN, la 14 iulie, consilierul şefului Administraţiei Militare Regionale Herson, Serhiy Khlan, a declarat că, în loc să se pregătească pentru „referendumul” planificat în Oblastul Herson, ocupanţii şi colaboratorii se schimbă şi fug.

Între timp, şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhiy Gaidai, a spus că ocupanţii ruşi doresc să organizeze un  „referendum” cu privire la alăturarea Forţelor Aeriene Orlo în Rusia mai devreme decât data planificată.

UPDATE 04.31 Armata ucraineană a distrus un radar rusesc de ultimă generaţie la Lazurny

Militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei au distrus staţia radar rusă de ultimă generaţie 48Y6-K1 „Pidlit” din Lazurny, regiunea Herson. Purtătorul de cuvânt al şefului administraţiei militare de la Odesa, Serhii Bratchuk, a relatat  acest lucru în Telegram .

"În timpul loviturii de la Lazurny, Forţele Armate Ruse au distrus un radar rusesc de ultimă generaţie. Acesta este 48Я6-К1 "Pidlit" - o staţie radar cu trei coordonate în stare solidă, cu un radar universal şi detecţie de ţinte aeriene la altitudini joase şi extrem de joase într-un mediu complex de obstacole”, a spus Bratchuk. În special, această staţie radar este destinată emiterii desemnării ţintei pentru sistemele de apărare aeriană S-300, S-400 etc.

„Furnizarea de date de acest tip de radar către forţele de apărare aeriană ale Rusiei a început în 2015, iar astăzi este atât cel mai „modern” cât şi cel mai puţin obişnuit radar”, a adăugat el.

Bratchuk a subliniat că Forţele Armate ale Ucrainei continuă să testeze instalaţiile de apărare aeriană ale inamicului. „Dar cel mai interesant este că staţia radar a fost distrusă în regiunea Herson, la peste 100 km de poziţiile ocupate în prezent de Forţele Armate”, a subliniat el. 

UPDATE 02.19 Bătălii pentru Donbas: un expert militar a numit oraşele care vor deveni cele mai fierbinţi locuri

Oraşele Siversk, Slovyansk şi Bakhmut din regiunea Doneţk ar putea deveni cele mai fierbinţi locuri din Donbas - eforturile principale ale ocupanţilor ruşi se vor concentra pe capturarea acestor teritorii. Această opinie a fost exprimată de expertul militar Serhiy Grabskyi în emisiunea unui teleton de informare.

„Eforturile principale ale inamicului vor fi concentrate în aşa-numitul triunghi - Siversk, Slovyansk şi Bakhmut. Dacă stabilim pe direcţii, atunci direcţia principală pare să fie Siversk în primul rând, următoarea este Bakhmut şi a treia Slovyansk, Kramatorsk. Slovyansk şi Kramatorsk sunt o mare aglomeraţie urbană. Adică inamicul va încerca să ne disloce de pe marginea Siversk", spune Grabskyi.

În continuare, potrivit expertului, ruşii se vor deplasa în direcţia Bakhmut.

"Evident, conform planurilor sale, putem prezice încercările lui de a avansa spre Slovyansk. Dar situaţia de acolo este mult mai dificilă pentru el", a spus Grabskyi. .

UPDATE 01.27 Zelensky a explicat de ce este important ca Ucraina să pună capăt războiului cu Rusia înainte de venirea iernii

Este important ca Ucraina să pună capăt războiului cu Rusia înainte de iarnă, a declarat şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andriy Yermak într- un interviu pentru „NV” . Potrivit acestuia, dacă acest lucru nu se va face, ocupanţii ruşi vor avea suficient timp să construiască o apărare mai puternică.

Yermak a explicat că obiectivul principal al Ucrainei este doar să învingă ocupantul, dar pentru aceasta armata are nevoie de suficiente arme şi echipamente.

"Au propriul lor caracter, au propriul lor profesionalism. Au de toate, cu excepţia echipamentului suficient, a armelor suficiente. Sarcina principală a Lend-Lease este ca noi să obţinem totul la timp. Este foarte important pentru noi să nu intrăm în iarna. După iarnă, când ruşii vor avea mai mult timp să sape, cu siguranţă va fi mai greu. Este foarte important pentru noi să nu le dăm o asemenea oportunitate", a subliniat Yermak.

Răspunzând la o întrebare despre mandatul preşedintelui Volodimir Zelenskii de a dezocupa sudul ţării şi posibilitatea de a face acest lucru înainte de începutul iernii, Yermak a menţionat că Ucraina va fi dezocupată, dar termenii eliberării de invadatori nu pot fi precizaţi, pentru că vieţile oamenilor sunt în spate.

„Avem o mare dorinţă şi avem o înţelegere absolută că trebuie făcută. Dar acesta este un subiect în spatele căruia se află viaţa oamenilor. Prin urmare, există o dorinţă, o înţelegere absolută că trebuie făcută - şi asta este ideea. Să sfătuim mai bine dacă se va întâmpla”, a subliniat el.

Potrivit şefului PO, este vorba despre eliberarea nu doar a anumitor regiuni ale Ucrainei, ci despre dezocuparea întregului teritoriu ucrainean capturat de inamic.

"Este o muncă grea. Când te confrunţi cu un inamic care are mult mai multe arme şi oameni. Trebuie să câştigăm, păstrând în acelaşi timp cât mai mulţi dintre oamenii noştri posibil", a spus Yermak.

Pe 11 iulie, Volodimir Zelenskii a spus că  sarcina Forţelor Armate ale Ucrainei este dezocuparea întregului teritoriu ucrainean . Anterior, într-unul dintre interviuri, ministrul apărării Oleksiy Reznikov, vorbind despre sarcina de a readuce sudul Ucrainei sub controlul Kievului, a  spus că preşedintele a ordonat comandantului şef al Forţelor Armate să dezvolte astfel de un plan.

"Înţelegem că din punct de vedere politic este foarte necesar pentru ţara noastră. Preşedintelea cerut Comandantului Militar Suprem să elaboreze planuri. După aceea, Statul Major General îşi face temele şi spune că pentru atingerea acestui scop avem nevoie de „A”, „B” şi "C", - a spus el.

Potrivit lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, armata înţelege mai bine în ce direcţie şi în ce ordine  ar trebui să se desfăşoare operaţiunile de luptă şi au un program destul de flexibil, care depinde de multe circumstanţe. Cu toate acestea, potrivit lui Oleksiy Arestovych, consilierul şefului OP,  este nevoie de o cantitate decentă de vehicule blindate pentru trecerea la o contraofensivă .

UPDATE 00.51 Ministerul rus al Apărării a declarat că distrugerea Teatrului Dramatic Mariupol a avut loc „din cauza detonării muniţiei în interiorul clădirii”

Ei au mai spus că mirosul de cadaver din oraş a fost cauzat de „depozitele ascunse de peşti putrezici” nu din cauza numărului mare de morţi.

ŞTIRE INIŢIALĂ Scholz a redus ajutorul militar pentru Ucraina, în ciuda promisiunilor - Welt

Cancelarul german Olaf Scholz a redus sprijinul militar acordat Ucrainei, în ciuda promisiunilor de a-l mări, a transmis ziarul german Welt scrie.

Pe 21 iunie, guvernul federal a publicat o listă de arme pentru Ucraina, dar de atunci aceasta a fost actualizată de trei ori şi completată cu produse noi. Potrivit Welt, în ultimele trei săptămâni, Ucraina a primit două livrări din Germania: 42.000 de raţii uscate şi 102 vehicule neblindate.

Opoziţia a criticat aspru lipsa altor provizii. "Cuvintele şi acţiunile publice ale guvernului federal sunt drastic diferite. Este păcat. Reticenţa demonstrativă a guvernului federal de a furniza arme dăunează reputaţiei Germaniei. Coaliţia închide ochii la faptul că acum democraţia şi libertatea sunt apărate tocmai în estul şi sudul Ucrainei”, a spus unul dintre liderii fracţiunii CDU/CSU din Bundestag Torsten Fry.

Ucraina a primit ultima cantitate semnificativă de arme din Germania în urmă cu patru săptămâni. Pe 21 iunie, şapte obuziere autopropulsate, promise Kievului la începutul lunii mai, au sosit în Ucraina. Au fost livrate pe 28 iunie, împreună cu muniţie nouă, încă 5.000 de căşti, echipamente antidrone şi piese de schimb auto.

„Înainte de aceasta, guvernul federal a redus deja volumul sprijinului său militar la minimum. După cum se poate observa din listele de inventar deschise, doar cele mai mici echipamente au ajuns în Ucraina în perioada 30 martie până la jumătatea lunii iunie. Acestea sunt posturi de radio. , grenade de mână, piese de mitraliere, cabluri de detonare”, scrie ziarul. .

Publicaţia a reamintit, de asemenea, că Kievul a cumpărat arme din Germania din proprie iniţiativă. Este vorba de aproximativ 2.900 de unităţi de arme antitanc RGW 90 Matador.

CITESTE SI:
După cum a raportat UNIAN, mai devreme, Ministerul Apărării al Germaniei a anunţat că Bundeswehr rămâne fără resurse pentru a oferi ajutor militar Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite