Putin susţine că vine o ordine mondială „armonioasă, mai justă şi sigură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Sancţionat de lumea civilizată din cauza războiului de cucerire dus în Ucraina, Vladimir Putin susţine din nou că lumea asistă la crearea unei noi ordini mondiale.

Întors la Moscova de la Teheran, Putin a ţinut să se afişeze miercuri la un forum intitulat „Idei puternice pentru un nou viitor”.

Deloc surprinzător, liderul de la Kremlin a luat din nou în colimator Occidentul şi i-a prezis din nou decăderea.

Putin încearcă să impună ideea că „Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor”. „Atât pe plan local, cât şi pe plan global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă”, susţine el.

Putin nu spune dacă Rusia, care refuză să respecte ceea ce îşi asumă prin tratate şi duce în prezent un război de cucerire specific altor epoci, participă la punerea bazelor aşa-zisei noi „ordini mondiale armonioase, mai juste şi sigure”.

El se declară însă convins că „aşa-zisele elite supranaţionale au intrat în panică” în faţa „statelor cu adevărat naţionale”, care, spune el, „pot garanta o dinamică de creştere ridicată”.

Practic, în timp ce vorbeşte despre o nouă ordine mondială, Putin îşi imaginează revenirea la o lume în care să dicteze forţa brută, nu cooperarea şi legislaţia internaţională. Dispreţul Rusiei faţă de acorduri, tratate, memorandumuri şi obligaţii asumate pe plan internaţional s-a manifestat în dese rânduri, mai ales în cazul unor ţări vecine, cel mai elocvent exemplu fiind Ucraina.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea inventând un referendum şi încălcând Memorandumul de la Budapesta, a încurajat o rebeliune separatistă prorusă în regiunile Doneţk şi Luhansk, după care a declanşat un război de cucerire împotriva Ucrainei mascat sub termenul de „operaţiune militară specială”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite