Război în Ucraina. Soldaţii de la Azovstal, evacuaţi. Rusia ar refuza un schimb de prizonieri. Viceamiral rus, arestat pentru pierderea navei Moskva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biskvitne FOTO Gettyimages
Biskvitne FOTO Gettyimages

Este a 83-a zi de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Zelenski declară că ţara sa are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. Peste 260 de soldaţi au fost evacuaţi de la Azovstal.

GALERIE FOTO


UPDATE 21.52 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cei doi lideri fiind de acord că în situaţia generată de invazia Rusiei în Ucraina este necesară o soluţie negociată care să conducă la retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului german, citat de Mediafax, cancelarul Olaf Scholz a avut o nouă convorbire prin telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Potrivit sursei citate, cancelarul şi preşedintele au avut un schimb de opinii despre actuala situaţie militară şi umanitară din Ucraina şi au fost de acord că orice soluţie negocialtă între Ucraina şi Rusia trebuie să realizeze încheierea atacurilor Rusiei şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”, anunţă Guvernul de la Berlin, potrivit Mediafax. 

Sursa citată mai arată că cei doi lideri au discutat şi despre posibilităţile de susţinere a Ucrainei şi au stabilit să menţină o legătură strânsă. 

UPDATE 20.57 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat o discuţie telefonică „lungă şi semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Pe agenda discuţiilor s-au aflat „problema aprovizionării Ucrainei cu combustibil”, sprijinului pe care Parisul îl oferă Kievului în domeniul apărării, precum şi „posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, relatează The Guardian.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul de Twitter că i-a comunicat omologului său francez, Macron „cursul ostilităţilor”, informaţii cu privire la operaţiunea de salvare a armatei din oţelăria Azovstal, dar şi „viziunea perspectivelor procesului de negociere”.

Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre 1pregătirea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni” impuse de Uniunea Europeană şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, a mai afirmat Zelenski.

Macron şi Zelenski, au purtat, de asemenea, o „discuţie semnificativă” referitoare la cererea Ucrainei pentru statutul de candidat la procesul de integrare în Uniunea Europeană, a adăugat el.

UPDATE 19.39 Viceamiralul rus Igor Osipov a fost arestat pentru pierderea crucişătorului Moskva, susţine Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Conducerea Rusiei a început căutarea vinovaţilor eşecurilor din Ucraina prin „cele mai bune tradiţii staliniste”, afirmă sursa citată, făcând referire la epurările şi execuţiile ordonate de Stalin împotriva a numeroşi subalterni de-ai săi.

„Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii şi pentru a reduce consecinţele viitoarei sale responsabilităţi politice şi penale”, adaugă Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 19.37 Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina „cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie”, formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

„Pot confirma că astăzi (n.r. marţi), biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Khan. El a adăugat că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, reprezentând ”cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.

Un „număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi va sprijini această misiune, a mai menţionat el.

Khan a spus că echipa va putea „să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.

UPDATE 18.57 Procuratura Generală a Rusiei a cerut Curţii Supreme a ţării să declare Batalionul Azov drept „organizaţie teroristă”, relatează agenţia de presă Interfax, care citează surse apropiate dosarului.

Dosarul va fi examinat în data de 26 mai, cu uşile închise, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Supreme a Rusiei.

Anterior, deputatul rus Leonid Sluţki a propus reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia pentru a fi aplicată împotriva luptătorilor din Batalionul Azov.

Aceste solicitări survin în contextul evacuării acestor luptători din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol.

UPDATE 18.37 Volodimir Zelenski a apărut alături de soţia sa Olena Zelenska pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei luni. Cuplul prezidenţial al Ucrainei a fost fotografiat marţi, la Kiev, la ceremonia de înmormântare a primului preşedinte al ţării după câştigarea independenţei, Leonid Kravciuk.

Soţii Zelenski păreau calmi, dar epuizaţi, în timp ce se îndreptau să depună flori la sicriul lui Leonid Kravciuk.

Leonid Kravciuk a murit pe 10 mai, la vârsta de 88 de ani, după o ”suferinţă îndelungată”.

UPDATE 18.33 Mulţi dintre miile de soldaţi ruşi morţi pe câmpul de luptă din Ucraina sunt foarte tineri, provin din regiuni sărace şi din rândul unor minorităţi etnice.

Conducerea de la Moscova evită să vorbească despre soldaţii ruşi morţi în Ucraina. Ultimul comunicat al său pe acest subiect datează din 25 martie, adică la o lună şi o zi de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin, şi menţionează numai 1.351 de soldaţi ruşi ucişi.

„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care a angajat-o în (24, n. red.) februarie”, constata duminică Ministerul britanic al Apărării, referindu-se la circa 50.000 de soldaţi ruşi fie ucişi, fie răniţi, fie ajunşi prizonieri de război.

Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova, se ajunge la estimări precum că Rusia a pierdut în aproape trei luni în Ucraina aproape cât a pierdut Uniunea Sovietică în zece ani de invazie în Afganistan (circa 15.000 de soldaţi), scrie AFP.

MediaZona, un portal din Rusia, afirmă că a confirmat moartea a 2.099 de soldaţi ruşi în Ucraina până la data de 6 mai. O mare parte dintre ei au între 21 şi 23 de ani, în timp ce peste 70 nu au nici 20 de ani.

Majoritatea lor provin din din sudul Rusiei, în special din regiunea caucaziană, precum şi din centrul Siberiei.

Cel mai mare număr de decese a fost confirmat în rândul soldaţilor provenind din etniile musulmane din Daghestan, urmaţi de soldaţi din minoritatea mongolă din Republica Buriatia.

„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi educaţională”, explică Pavel Luzin, un comentator al portalului Riddle Russia.

UPDATE 17.54 Guvernatorul administraţiei militare regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, a declarat că aproximativ 76 de explozii s-au produs în regiune marţi, mai multe clădiri, inclusiv o grădiniţă şi o biserică, au fost avariate în urma bombardamentelor organizate de forţele ruse. Cel puţin 5 persoane au fost rănite, relatează The Kiev Independent, potrivit News.ro.

Regiunea Sumî a fost ţinta bombardamentelor ruseşti încă marţi dimineaţa, a mai spus el pe contul de Telegram.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite, susţin autorităţile locale.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că rachetele sale au ”distrus rezervele inamice” care finalizau exerciţii de luptă în centrele de antrenament din zona Ohtîrka, potrivit BBC.

UPDATE 17.50 O serie de filmuleţe înregistrate cu drona şi publicate pe reţelele de socializare arată momentul în care ultimii apărători ai oraşului Mariupol încep să de predea după o rezistenţă de câteva săptămâni în combinatul siderugric Azovstal.

Într-un filmuleţ se poate vedea cum câţiva luptători ucraineni ies din combinat purtând răniţi pe tărgi, iar într-un alt filmuleţ se poate vedea cum aceştia sunt percheziţionaţi de forţe ale Rusiei.

Conform Kievului şi Moscovei, soldaţii grav răniţi - 53 la număr potrivit Kievului, 51 potrivit Moscovei - au fost separaţi de colegii lor şi transportaţi la Novoazovsk oficial pentru asistenţă medicală. Ceilalţi soldaţi au fost urcaţi în autobuze şi duşi la Olenivka. Novoazovsk şi Olenivka sunt două localităţi din regiunea Doneţk controlate în prezent de separatiştii proruşi.

UPDATE 17.05 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina în privinţa rezolvării conflictului au fost suspendate din cauza ”mentalităţii stereotipe” a Moscovei, care nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei” a declarat Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Mihailo Podoliak a afirmat că negocierile ruso-ucrainene s-au oprit din cauză că ”Rusia continuă să aibă o mentalitate stereotipă”. El a adăugat, în cadrul unor declaraţii televizate, că Moscova nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei”.

De când cele două delegaţii s-au întâlnit la Istanbul, ”nu există schimbări semnificative, nici vreun progres”, a mai spus el.

”Rezistenţa Ucrainei, rezistenţa din punct de vedere profesional creşte, de aceea Rusia nu are cum să-şi atingă obiectivele”, a subliniat Podoliak.

El a respins, de asemenea, orice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi a dat asigurări că preşedintele Zelenski nu va semna Acordul Minsk-2.

”Războiul nu se va încheia dacă cedăm o parte din teritoriile noastre. Acest lucru nu este acceptabil din partea Ucrainei şi nu va fi acceptat de societatea ucraineană. Minsk-2 ar putea fi semnat de un alt preşedinte. Preşedintele Zelenski nu îl va semna, deoarece orice Minsk-2 reprezintă o amânare a războiului, chiar mai distructivă, de exemplu, cu un an sau doi”, a mai declarat oficialul ucrainean.

UPDATE 16.30 Deputatul rus Leonid Sluţki cere pedeapsa cu moartea pentru luptătorii evacuaţi din Azovstal

Soarta luptătorilor din Mariupol deveniţi prizonieri de război a devenit subiect de dezbatere la Moscova. În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că şeful său, Vladimir Putin, a garantat că aceştia vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, unii deputaţi cer pedepsirea lor, inclusiv cu moartea, sub acuzaţia că ar fi comis „crime monstruoase”.

„Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanităţii pe care le-au comis şi care sunt comise încontinuu împotriva prizonierilor noştri”, a declarat deputatul Leonid Sluţki în stilul propagandistic adoptat de conducerea de la Moscova.

În condiţiile în care pedeapsa cu moartea se află sub moratoriu în Rusia, Sluţki propune ca factorii de decizie de la Moscova să se „gândească cu atenţie” la ridicarea acestuia în cazul luptătorilor de la Azovstal, calificaţi drept „nazişti” de autorităţile ruse.

Înfierarea şi calificarea ca „nazişti” a tuturor luptătorilor de la Azovstal este la cote maxime la Moscova.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a reacţionat şi preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Eroi pentru Ucraina, aceşti luptători sunt prezentanţi ca răul absolut pentru Rusia. Moscova îi cataloghează drept „nazişti”, deşi doar câţiva dintre aceşti luptători din Batalionul Azov s-au afişat de-a lungul anilor cu însemne susceptibile să indice o astfel de proximitate. Potrivit presei ucrainene şi unor jurnalişti ruşi independenţi, Putin nu-i poate ierta pe luptătorii din Azovstal dintr-un motiv lesne de înţeles, şi anume pentru faptul că i-au respins din Mariupol pe separatiştii proruşi după câteva săptămâni de ocupaţie în 2014.

UPDATE 15.37 Operaţiunea de evacuare a combatanţilor ucraineni baricadaţi în combinatul siderurgic Azovstal în urma asedierii oraşului Mariupol continuă marţi, afirmă Kievul, subliniind că aceştia şi-au încheiat „misiunea”, în timp ce Moscova susţine că este vorba de o capitulare.

Conform părţii ucrainene, 264 de luptători au fost evacuaţi luni din Azovstal. Dacă 211 luptători au fost transportaţi la Olenivka printr-un culoar umanitar, restul de 53, grav răniţi, au fost duşi la Novoazovsk, un oraş controlat de forţele proruse, pentru asistenţă medicală. Autorităţile ucrainene se aşteaptă ca toţi aceşti luptători, care „şi-au îndeplinit misiunea”, să se întoarcă printr-un schimb de prizonieri.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării vorbeşte despre evacuarea a 265 de luptători ucraineni, dintre care 51 grav răniţi. „S-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni”, se arată într-un comunicat al Moscovei.

În timp ce Kievul speră la un schimb de prizonieri, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, intenţionează să blocheze orice demers în acest sens, sub motivul că luptătorii din Azovstal sunt „criminali nazişti”.

Rezistenţa puternică a apărătorilor de la Azovstal a împiedicat armata rusă să preia rapid controlul asupra oraşului Zaporijie, la 200 de kilometri vest, conform Statului Major al armatei ucrainene.

Într-un mesaj difuzat luni seara, în contextul evacuării din Azovstal, comandantul luptătorilor din această oţelărie, Denis Prokopenko, a declarat că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor oamenilor săi.

UPDATE 15.16 Cel puţin 8 persoane au murit şi alte 12 persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra satului Desna din regiunea Cernihiv, nordul Ucrainei, a anunţat serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei, relatează Reuters.

Guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, a declarat că Rusia a lansat patru rachete în jurul orei 5 dimineaţa, ora locală. Două dintre rachete au vizat clădirile din sat, a mai spus el.

„Dimineaţa, inamicul (n.r. trupele ruse) a tras cu rachete în satul Desna. (…) Potrivit informaţiilor preliminare, atacul s-a soldat cu morţi şi mulţi răniţi”, a mai afirmat oficialul ucrainean.

Afirmaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE 14.55 Armata rusă îşi pregăteşte cele mai avansate tancuri din dotare înainte de a le trimite pe front sfinţindu-le şi punând la bord scrisori de la copii, în speranţa că vor fi protejate în luptă. Tancurile T-90 M au fost fabricate la uzina Uralvagonzavod, din Nijni Taghil. Blindatele urmează să fie încărcate în trenuri şi transportate în Ucraina.

Conform informaţiilor publicate de ziaristul Dmitri Kolezev şi de presa din Rusia, înainte de a fi trimise la război, în tancuri au fost puse icoane şi scrisori de la copii. Totodată, tancurile au fost sfinţite de un preot. 

„În etapa finală a pregătirii vehiculelor de luptă, în ele au fost incluse desene şi scrisori de la copiii constructorilor de tancuri şi icoane ortodoxe”, notează TASS. 

UPDATE 14.07 Cadavrul unui voluntar ceh, Tomas, găsit într-o groapă comună lângă Kiev

Cadavrul unui ceh a fost găsit în Ucraina, anunţă marţi Ministerul ceh de Externe, iar presa scrie că este vorba despre un voluntar ucis prin împuşcare, reatează AFP.

Cehul, un şofer de camion în vârstă de 49 de ani, s-a dus în Ucraina devastată de război, după invazia rusă, să ajute la transportarea în locuri sigure a persoanelor deplasate, a declarat soţia acestuia site-ului ceh de ştiri voxpot.cz.

UPDATE 13.41 Duma de Stat intenţionează să refuze un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi ucraineni din Regimentul Azov

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlaentului rus, intenţionează să interzică un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi din cadrul Regimentului ucrainean Azov, potrivit Telegram, care difuzează dezbateri parlamentare ruse, relatează AFP.

Potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a subliniat că ”criminalii nazişti” nu trebuie să fie eliberaţi în schmburi de prizonieri.

UPDATE 13.06 Surse militare: Vladimir Putin se implică personal în operaţiunile din Ucraina

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se implică personal, „la nivel de colonel sau general de brigadă”, în războiul din Ucraina, spun surse militare din Vest, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”.

Conform surselor citate de „The Guardian”, Putin participă la deciziile privind mişcările forţelor ruse în regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei, unde invadatorii au suferit eşecuri sângeroase în tentativele lor de a traversa un râu considerat strategic.

Continuarea aici

UPDATE 12.27 „Morţi şi mulţi răniţi” în atacuri ruse la nord de Kiev, anunţă autorităţile ucrainene

Autorităţile ucrainene anunţă marţi atacuri ruse cu rachetă vizând satul Desna, în regiunea Cernihiv, care ar fi cauzat pierderi grele, potrivit şefului Administraţiei Militare, relatează AFP.

Ruşii „au tras rachete vizând satul Desna în această (marţi) dimineaţa. Sunt morţi şi numeroşi răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram Viaceslav Şaus.

UPDATE 11.50 Un comandant rus este acuzat că şi-a ucis soldaţii răniţi, care nu mai puteau merge: „Pur şi simplu i-a împuşcat” VIDEO

Comandanţii ruşi îşi ucid soldaţii răniţi, în loc să-i ia de pe câmpul de luptă din Ucraina şi să-i evacueze pentru a fi trataţi, au povestit militarii ruşii căzuţi în captivitate. Aceştia au mărturisit, într-o înregistrare video preluată de cotidianul polonez Onet, că au văzut uciderea a cinci dintre colegii lor.

UPDATE 11.24 Canada anunţă că este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina

Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de război, potrivit ministrului de Externe canadian. Acesta a spus şi că una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei.

Declaraţia ministrului de Externe Melanie Joly a avut loc în cadrul unei teleconferinţe cu presa, după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada.

UPDATE 10.55 De ce armata Ucrainei mai foloseşte o mitralieră veche de 100 de ani? VIDEO

Forţele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruşi cu un model de  mitralieră care au intrat în serviciu când Ucraina făcea parte din Imperiu Rus condus de un ţar.

Mitraliera Maxim M1910 cântăreşte 68 de kilograme şi are un scut blindat fixat pe un suport distinctiv pe două roţi care permite tractarea sa de către un vehicul sau manevrat de echipajul de armă. 

Continuarea aici

Mitraliera Ucraina

UPDATE 09.54 Povestea ucraineanului torturat şi împuşcat de soldaţii ruşi. Cum a reuşit să scape din groapa comună în care a fost aruncat cu fraţii săi

Mikola Kulicenko, un civil ucrainean, a povestit într-un interviu pentru postul public de la Kiev chinurile prin care a trecut. El a fost torturat şi împuşcat, alături de fraţii lui, de către soldaţii ruşi şi a fost aruncat într-o groapă comună.

„Glonţul mi-a intrat prin obraz şi mi-a ieşit pe la ceafă, pe sub ureche. N-a atins organe vitale”, povesteşte Mikola Kulicenko, într-un interviu pentru postul public de la Kiev.

Continuarea aici

UPDATE 09.03 Mesajul comandatului Batalionului Azov la evacuarea militarilor răniţi din Azovstal: „Războiul e o artă, nu o ştiinţă”

Comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, a spus în mesajul său video transmis luni seară, când au fost evacuaţi şi soldaţii din oţelăria Azovstal, că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor luptătorilor. El a subliniat că cel mai înalt standard de comandă este îndeplinirea misiunii, în paralel cu protejarea a cât mai multe vieţi.

UPDATE 08.42 Fostul comandant al separatiştilor din Donbas spune că Rusia a pierdut bătălia din estul Ucrainei: „Misiunea a eşuat”

Fostul comandant rus Igor Ghirkin, care a comandat separatiştii pro-ruşi din Donbas după anexarea ilegală a Crimeei, spune că noua ofensivă declanşată de Ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eşuat.

Acesta a făcut o postare publicată pe canalul său de Telegram şi a prezentat situaţia de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas, concluzionând că ofensiva pe scară largă declanşată de Moscova pe 18 aprilie în estul Ucrainei, după retragerea trupelor ruseşti din regiunile Kiev şi Chernihiv, nu şi-a atins obiectivele şi că a fost oprită de ucraineni.

„Cu regret trebuie să spun că operaţiunea amplu mediatizată de la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Doneţk a eşuat”, scrie el.

UPDATE 08.16 Viktor Orban denunţă „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi aminteşte de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban a denunţat luni, „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi care „experimentează marele program de înlocuire”, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţii din afara Europei. El a amintit de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei, în cadrul ceremoniei de învestire în faţa Parlamentului, relatează Le Figaro.

Pe măsură ce în cadrul Uniunii Europene nemulţumirea faţă de refuzul Budapestei de a aproba embargoul asupra petrolului rusesc creşte, Viktor Orban, care s-a apropiat în ultimii ani de preşedintele rus Vladimir Putin, a reamintit că ”ameninţarea securităţii energetice” rămâne ”o linie roşie” (n.r. limită) care nu trebuie depăşită.

UPDATE 07.31 Ce informaţii are NATO despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că Alianţa nu deţine informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Nu avem informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Putin. Evident, am ascultat şi noi ceea ce a declarat unul din şefii serviciilor de informaţii ucrainene, nu avem astfel de informaţii la nivel de NATO”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Digi 24.

UPDATE 06.49 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, 53 grav rănite, spun oficialii.

Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, se arată în comunicat.

”Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se mai precizează în comunicat.

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal asediată, inclusiv 53 grav rănite, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

UPDATE 06.00 Bază militară ucraineană din apropierea graniţei cu Polonia, vizată de rachete ruseşti

O bază militară ucraineană aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată de un atac cu rachete ruseşti, marţi dimineaţă. Atacul a fost confirmat de şeful administraţiei militare regionale din Liov, Maksim Kozitski.

UPDATE 05.21 Zelenski, discuţii cu directorul general al FMI pentru accelerarea asistenţei financiare către Ucraina

Preşedintele ucrainean a discutat cu Kristalina Geogieva despre modul de accelerare a acordării de asistenţă financiară Ucrainei, dat fiind faptul că aceasta are un deficit bugetar pe timp de război în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. 

UPDATE 04.27 UNICEF: Războiul din Ucraina ameninţă viaţa copiilor subnutriţi din întreaga lume

Peste 600.000 de copii din întreaga lume riscă să rămână fără acces la tratament pentru malnutriţie, din cauza costurilor crescute ale materiilor prime. UNICEF estimează că cel puţin 10 milioane de copii afectaţi de epuizare severă nu au acces la alimente terapeutice. 

UPDATE 03.41 Soldaţi ucraineni evacuaţi cu succes de la Azovstal

Peste 260 de soldaţi au fost evacuaţi de la combinatul Azovstal, conform declaraţiilor autorităţilor ucrainene. Acesta era ultimul batalion de rezistenţă ucraineană în Mariupol. 

„La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Apărării,Ganna Maliar.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat evacuarea soldaţilor ucraineni. Acesta a spus că Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. 

”O zi dificilă. Dar în această zi, la fel ca în toate celelalte, scopul este să ne salvăm ţara şi oamenii. Privitor la situaţia din Mariupol: mulţumită acţiunilor Armatei Ucrainei - forţele armate, serviciile de informaţii, echipele de negociere -, a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al ONU, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre ei se află răniţi grav, care primesc ajutor medical. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. Acesta este principiul nostru. Cred că orice persoană rezonabilă înţelege ce spun”, a declarat Volodimir Zelenski, în timpul discursului de marţi noapte. 

UPDATE 03.30 Explozii puternice s-au auzit la Liov

O serie de mai multe explozii s-au auzit în centrul Liovului, marţi, la scurt timp de la declanşarea sirenelor de raid aerian. 

UPDATE 02.00 Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa în timpul bombardamentelor din Doneţk

Ce puţin nouă persoane au murit din cauza bombardamentelor ruseşti asupra estului regiunii Doneţk, conform declaraţiilor guvernatorului Pavlo Kyrylenko. 

UPDATE 01.12 Franţa va apăra Suedia şi Finlanda împotriva unei posibile ameninţări sau atacuri

Biroul prezidenţial francez a anunţat că Franţa este pregătită să fie alături de Suedia şi Finlanda în cazul unei posibile ameninţări, după ce acestea au anunţat că vor să adere la NATO.

UPDATE 00.09 Rusia majorează plafonul pentru tranzacţiile transfrontaliere

Banca centrală a Rusiei a anunţat că rezidenţii ruşi dar şi nerezidenţi din state prietene vor putea canaliza valută străină în valoare de până la 50.000 de dolari lunar, limita anterioară fiind de 10.000 de dolari.

UPDATE 00.01 UE nu a ajuns la un acord pentru aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Josep Borrell, un înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că miniştrii de Externe ai UE nu au ajuns la un acord cu privire la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni impuse Rusiei. Acesta a precizat că impasul embargoului petrolier este un subiect care rămâne în discuţie, deoarece unele state membre îşi menţin o poziţie fermă pe această temă.

UPDATE 20.42 Ucraina a identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război

Au fost identificaţi 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război în Ucraina, a declarat, luni, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit The Kiev Independent.

Trei militari sunt deja judecaţi în Ucraina, a declarat procurorul general Irina Venediktova, adăugând că este vorba despre soldaţi care au tras asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov.

UPDATE 20.22 Cel puţin 10 civili au fost ucişi luni în bombardamente ruseşti asupra oraşului Sievierodoneţk din estul Ucrainei

Cel puţin 10 civili au fost ucişi luni în bombardamentele organizate de forţele ruseşti asupra oraşului Sievierodoneţk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Serghei Gaidai, relatează Reuters.

Numărul morţilor ar putea fi şi mai mare, dar din cauza bombardamentelor constante, este dificil să identifici numărul exact al victimelor, a mai spus Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii.

El a declarat în cursul zilei de luni că bombardamentele puternice au provocat incendii în zone rezidenţiale.

UPDATE 19.41 Ministrul de Externe al Ucrainei: Uniunea Europeană riscă să achite de două ori costurile pentru război

Uniunea Europeană trebuie să sisteze importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia sau riscă să achite de două ori costurile războiului din Ucraina, a afirmat luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, la Bruxelles.

Înaintea unei întruniri a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, Kuleba a declarat că, prin importurile sale de energie, blocul comunitar continuă „să finanţeze maşina de război rusă, agresiunea şi atrocităţile ei”, transmite agenţia DPA.

UPDATE 19.01 Vladimir Putin susţine că are „probe documentare” că în Ucraina ar fi fost concepute „componente pentru arme biologice”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că în Ucraina au fost concepuţi compuşi pentru arme biologice şi că în timpul războiului Rusia a obţinut „probe documentare” cu privire la aceste activităţi desfăşurate pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul SUA.

UPDATE 18.03 Rusia anunţă un armistiţiu la Azovstal pentru eliberarea soldaţilor ucraineni răniţi

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că un armistiţiu a fost instituit la combinatul siderurgic Azovstal în vederea eliberării ucrainenilor răniţi, după ce iniţial, Rusia a refuzat să negocieze eliberarea militarilor blocaţi în tunelurile uzinei, informează AFP.

Autorităţile ucrainene nu au comunicat, pentru moment, nicio informaţie cu privire la anunţul făcut de Rusia, precizează AFP.  

UPDATE 17.21 O rachetă a forţelor ruse a vizat un depozit de azotat de amoniu în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), au anunţat, luni, autorităţile locale, relatează AFP.

”Explozia din regiunea Harkov nu reprezintă o ameninţare pentru populaţia locală”, a dat asigurări guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul de Telegram. El a postat şi o imagine în care se poate observa un nor de fum portocaliu care se ridică deasupra câmpurilor.

 ”Un obuz rusesc a lovit un depozit de pe teritoriul regiunii Harkov, unde, potrivit informaţiilor preliminare, a fost depozitat azotat de amoniu”, a spus el.

”Coloana de fum ar putea speria (n.r. populaţia), dar nu există niciun motiv de panică”, a mai precizat guvernatorul.

UPDATE 16.33 „La Stampa”: Putin, operat de urgenţă la Moscova? Kremlinul a pregătit clipuri video preînregistrate care să-i acopere absenţa pentru zece zile

Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi fost operat de urgenţă într-un spital din Moscova. Informaţia a fost făcută publică de jurnaliştii de la prestigioasa publicaţie italiană La Stampa, care citează surse din serviciile secrete ruse.

Potrivit lor, Putin ar fi fost transportat de urgenţă la un spital din capitala rusă, unde ar fi fost operat din cauza unor complicaţii provocate de cancer.

Chirurgii ar fi fost selectaţi de serviciile secrete ruse după ce au trecut mai multe verificări.

UPDATE 16.15 Masacrele din Ucraina. Tabăra pentru copii care a devenit un câmp de execuţie:„Unde sunt fasciştii? Unde e Zelenski?”

O tabără de vară pentru copii de la marginea unei păduri din Bucha a devenit un loc al crimei după ce anchetatorii ucraineni au găsit dovezi potrivit cărora din cei peste 1000 de civili ucişi de soldaţii ruşi ce au bombardat sau ocupat oraşul circa 650 au fost împuşcaţi sau au pierit în execuţii sumare, relatează BBC.

Forţele ruse s-au retras din jurul Kievului la sfârşitul lunii martie, după ce au forţate să se regrupeze de rezistenţa ucraineană. În graba lor, au fost neglijenţi în a-şi acoperi urmele şi crimele. Într-o pivniţă rece, cinci ucraineni au fost executaţi cu un glonţ în ceafă. La intrare sunt pietre pe care s-a închegat sângele, o pălărie albastră găurită de un glonţ iar înăuntru pereţii sunt de asemenea găuriţi. Prin preajmă soldaţii au lăsat rămăşiţe din raţiile lor militare. Doar numele taberei, „Camp Radiant”, şi un mozaic înfăţişând copii jucându-se sunt martore că aici a fost odată altceva decât un câmp de execuţie.

Iar acum procurorii ucraineni cercetează indiciile lăsate în urmă de soldaţii care şi-au făcut inamici din civili.

UPDATE 16.04 Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat luni că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu constituie „o ameninţare” în sine pentru Rusia în cazul în care nu este însoţită de extinderea infrastructurii Alianţei Nord-Atlantice.

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Pe de altă parte, el a ţinut să se împotrivească unei eventuale extinderi a infrastructurii militare a NATO.

„Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns”, a ameninţat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin face aceste declaraţii la două zile de la o discuţie telefonică purtată cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Parlamentul Finlandei şi cel al Suediei dezbat luni pe tema aderării celor două ţări scandinave la NATO.

UPDATE 15.22 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba se întâlneşte luni, la Bruxelles, cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a dscuta despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, relatează AFP.

Kuleba a salutat duminică, într-o înregistrare video, schimbarea poziţiei Berlinului, care este pregătit de-acum să livreze armament greu Kievului.

„În ziua în care am sosit eu la Berlin, avea loc o formare a unor militari ucraineni în folosirea artileriei autopropulsate de 155 de milimetri”, declară el.

„În curând, aceste automotoare (de tip) Howitzer vor lovi inamicul. S-a creat un precedent. Obstacolul psihologic (al furnizării de armament greu Ucrainei) a fost depăşit”, afirmă Kuleba.

UPDATE 14.51 Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că forţele sale au doborât trei avioane ucrainene de vânătoare de tip Suhoi 25 (Su-25), unul în apropiere de Insula Şerpilor, în Marea Neagră, iar celelalte în regiunile Mîkolaiv şi Harkov, relatează AFP.

Ministerul rus al Apărării susţine totodată că rachete ruseşti de înaltă precizie au atins două posturi de comandament în regiunea ucraineană Harkov.

Moscova precizează că, de la începutul invaziei în Ucraina, forţele ruse au distrus 168 de avioane, 125 de elicoptere, 889 de vehicule aeriene fără pilot, 307 sisteme de rachete antiaeriene şi 3.108 tancuri şi alte vehicule de luptă blindate.

UPDATE 14.02 Armata rusă este suspectată că pregăteşte un atac chimic la Mariupol

Potrivit InformNapalm, care citează patru surse militare, inclusiv soldaţi ruşi, armata rusă ar putea folosi luni sau marţi arme chimice împotriva ultimilor apărători ai oraşului Mariupol, situat la Marea Azov.

Circa 2.000 de „prizonieri” ar urma să fie utilizaţi drept „scuturi umane” în această „eveniment psihologic”, avertizează InformNapalm, un portal administrat de un grup de voluntari pentru a atrage atenţia asupra războiului rus de Rusia împotriva Ucrainei.

Sursele InformNapalm spun că ruşii au plănuit să trimită soldaţi în recunoaştere, toţi fiind echipaţi cu măşti de gaze, o trusă de protecţie şi un rucsac mic al cărui conţinut rămâne un mister. De asemenea, ruşii au în vedere să desfăşoare în oraş şase cisterne al căror conţinut rămâne de asemenea un mister, acestea fiind însoţite de vehicule blindate.

InformNapalm scrie că „prizonierii” ar urma să fie prezentaţi de armata rusă ca fiind membri ai Batalionului Azov, ai cărui luptători se află acum baricadaţi la Azovstal.

Situaţia acestora este critică, după cum arată imagini ajunse în presa ucraineană. Mulţi dintre ei sunt răniţi şi au nevoie de ajutor medical, în timp ce cei apţi de lupte sunt slăbiţi din cauza lipsei de alimente şi apă potabilă.

Potrivit unui medic, fiecare luptător de la Mariupol retras în Azovstal a pierdut cel puţin 20 de kilograme de la lansarea asediului armatei ruse.

Combatantii Azov baricadati in Azovstal FOTO Telegram AZOV - Mariupol

FOTO Telegram AZOV - Mariupol

UPDATE 12.26 Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO constituie „o eroare gravă”, a susţinut luni adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, potrivit AFP.

„Este o eroare gravă suplimentară, ale cărei consecinţe vor avea o amploare considerabilă”, a ameninţat Riabkov.

Potrivit lui Riabkov, reacţia Rusiei „va depinde de consecinţele practice ale aderării celor două ţări scandinave la Alianţa Nord-Atlantică”.

Partidul Social-Democrat, aflat la putere în Suedia, şi-a dat duminică aprobarea pentru aderarea ţării la NATO, imediat după ce Executivul Finlandei şi-a anunţat voinţa de a adera la această organizaţie militară occidentală, pe care Moscova o consideră o ameninţare la adresa existenţei sale.

Parlamentele celor două ţări examinează luni candidaturile la NATO, lansate în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE 11.47 Forţele ucrainene din zona Harkov au ajuns la frontiera cu Rusia.

Într-o înregistrare video, postată de această unitate, un mic grup poartă un stâlp vopsit în galben şi albastru până la linia frontierei.

„Inamicul îşi concentrează principalele eforturi asupra menţinerii poziţiilor sale şi împiedicării înaintării trupelor noastre”, anunţa armata ucraineană.

Forţe ucrainene au înaintat către frontieră, în ultimele zile, în mai multe zone, la nord şi est de Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, în timp ce forţe ruse se retrăgeau.

Autorităţile ucrainene au anunţat săptămâna trecută eliberarea mai multor sate de la periferia acestui oraş.

Această înaintare ucraineană poate tăia linii strategice ruse de aprovizionare ale forţelor ruse în Ucraina din Donbas, mai la sud.

Ucraina se pregăteşte de o intensificare a atacurilor ruseşti în Donbas, în estul ţării, obiectivul prioritar al Moscovei, unde forţele ruse întâmpină dificultăţi, în timp ce armata ucraineană îşi continuă contraofensiva în regiunea Harkov, relatează AFP.

UPDATE 11.35 Liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, spune că unii dintre activiştii ucraineni duşi cu forţa în această peninsulă de Marea Neagră anexată de Moscova în 2014 au reuşit să se întoarcă acasă în urma mituirii unor responsabili ai forţelor de securitate ale Rusiei.

El a dat detalii şi despre „preţul” cerut de ruşi pentru eliberarea unor activişti ucraineni.

Preţul „începe de la 250 de dolari, în funcţie de persoana cu care negociezi”, afirmă liderul tătar”.

„Înainte de toate trebuie să negociezi, trebuie să ştii cine este de serviciu acolo. Nu este o operaţiune simplă - şapte oameni”, a declarat Djemilev.

Mai mulţi activişti ucraineni din regiunile Herson şi Zaporojie au fost capturaţi de soldaţii ruşi şi duşi cu forţa în Crimeea. Acolo sunt ţinuţi în arest până la oficializarea trimiterii lor undeva în Rusia. 

UPDATE 10.45 Un buncăr săpat în granit sub străzile din Helsinki arată pregătirile Finlandei pentru vremuri de criză.

Finlanda se pregăteşte de zeci de ani pentru un conflict cu Rusia, astfel că au fost construite mai mult de 50.000 de buncăre în toată ţara, suficiente pentru ca 80% din populaţie să fie adăpostită. Printre cele mai impresionante buncăre se află şi cel din Helsinki, săpat în granit sub străzile capitalei.

O echipă CNN a vizitat două dintre cele aproximativ 5.500 de adăposturi din capitala Helsinki.

Sala de înot Itäkeskus, în nord-estul oraşului, poate fi transformată într-un adăpost în mai puţin de o zi prin scurgerea apei din piscina de dimensiuni olimpice.

Cel mai spectaculos buncăr din Finlanda este Merihaka, care a fost tăiat în granit lângă piaţa Hakaniemi din centrul oraşului Helsinki.

Spaţiul poate adăposti 6.000 de persoane şi poate fi amenajat în aproximativ 72 de ore.

Finlanda şi-a declarat independenţa faţă de Rusia în 1917, refuzând să se alinieze cu Uniunea Sovietică sau cu Statele Unite. Chiar şi după ce a aderat la Uniunea Europeană în 1995 şi şi-a aliniat treptat politicile de apărare cu Occidentul, a evitat totuşi aderarea la NATO din cauza ameninţării geopolitice din partea Rusiei.

Dar primarul Helsinki, Juhana Vartiainen, a spus că oraşul „nu şi-a făcut niciodată iluzii cu privire la Uniunea Sovietică şi nici cu privire la urmaş, Rusia”.

Finlanda a anunţat în mod oficial că doreşte să se alăture Alianţei Atlanticului de Nord. Anunţul a fost în cadrul unei conferinţe de presă susţinută duminică de preşedintele şi premierul de la Helsinki.

UPDATE 10.41 Ucraina a desfăşurat în linia frontului multe dintre noile sale obuziere M777 primite de la Statele Unite, iar Washingtonul a livrat toate cele 90 de piese de artilerie, cu excepţia uneia, conform ambasadei americane la Kiev. Mai multe imagini cu soldaţii care sunt antrenaţi de americani au fost postate pe reţelele de socializare.

Reuters a scris că livrarea de obuziere M777 implică o cheltuială uriaşă a SUA pentru a sprijini Ucraina în război. 

Armata Ucrainei a postat imagini cu soldaţii care sunt antrenaţi de americani să folosească obuzierele.

„Obuziere M-777 în acţiune. Fac parte din cel mai recent pachet de 800 de milioane de dolari al Statelor Unite pentru forţele armate ucrainene. Toate, cu excepţia unuia dintre cele 90 de obuziere trimise de Statele Unite, sunt acum în Ucraina, multe fiind desfăşurate în linia frontului”, arată sursa citată.

UPDATE 08.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

“Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 07.53 Imagini cu un soldat ucrainean în oţelăria Azovstal din Mariupol, cântând melodia câştigătoare a Eurovisionului, „Stefania”, au apărut duminică seară în social media.

Apărătorul din Azovstal poate fi văzut cântând în timp ce pe fundal se aud bombardamente.

„În acest fel, soldaţii ucraineni i-au mulţimit trupei Kalush pentru susţinerea de la Eurovision şi pentru apelul către întreaga lume pentru a fi ajutaţi apărătorii Mariupolului”, notează The New Voice of Ukraine.

 Duminică, Kalush Orchestra a lansat videoclipul piesei “Stefania”, precizând că acesta a fost filmat în Bucea, Irpin, Gostomel şi Borodianka.

UPDATE 07.43 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, în discursul său zilnic, că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

`În acest an, conferinţa va avea o importanţă specială pentru ţara noastră. Se va discuta reconstrucţia după război. Facem tot ce putem pentru a obţine susţinerea lumii şi participarea la Forumul de la Davos este una dintre cele mai bune oportunităţi”, a afirmat el.

Volodimir Zelenski a mai spus că luni va discuta cu studenţi de la principalele universităţi americane. “Sunt 63 universităţi din SUA şi două din Canada, la care studiază sute de mii de studenţi. Vocea lor ne va ajuta. La sfârşitul lunii mai mă voi adresa studenţilor de la Universitatea Stanford. De asemenea, mă pregătesc să comunic cu studenţi ucraineni de la principalele universităţi din ţară. Voi răspunde la unele întrebări importante şi dificile care există în societatea noastră şi aştept întrebări profunde de la studenţi”, a explicat preşedintele ucrainean.

El a subliniat că se va adresa în continuare şi parlamentelor statelor partenere Ucrainei, în dorinţa de a obţine susţinere pentru ca Ucraina să devină ţară candidată la Uniunea Europeană şi ulterior membru al UE printr-o procedură accelerată. “Fiecare stat contează. Fiecare vot contează”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 06.15 Analiştii de la InformNapalm, pe baza datelor deţinute, sugerează că, în prezent, comandamentul rus ar putea folosi oameni capturaţi pentru a crea o imagine falsă pentru mijloacele de propagandă ruse. Astfel, ar fi folosiţi prizonieri deja capturaţi, despre care s-ar spune că sunt prizoneri noi proveniţi dintre apărătorii Azovstal, în tmp ce apărătorii adevăraţi, ar urma să fie gazaţi în catacombele uzinei din Mariupol.

Prizonierii pot fi folosiţi şi ca scut uman pentru a efectua o operaţiune de asalt. Pot exista şi alte opţiuni”, se arată în comunicat.

Experţii notează că dezvăluirea informaţiilor privilegiate poate ajuta, dacă nu perturba, planurile la scară largă ale agresorului.

După evacuarea civililor din catacombele de la Azovstal din Mariupol, trupele ruse nu încetează să încerce să captureze uzina, care este apărată de soldaţii ucraineni. 

UPDATE 03.36 Artileriştii celei de-a 59-a brigăzi separate de infanterie motorizată, numită după Yakov Gandziuk, au  distrus mai multe echipamentele ruseşti. Pe pagina de Facebook a brigăzii a fost publicată un videoclip care arată momentul în care o coloană a invadatorilor ruşi este lovită, în timp ce aceasta trecea pe un câmp.

"Din nou, convoiul rasist nu a ajuns la destinaţie. Din nou, ne-au poluat câmpurile fertile cu fier vechi. Ei bine, nu îşi găsesc drumul spre casă. Aşa că oamenii noştri le arată singura direcţie bună - aceea urmată şi de nava Mosva. Pentru că nu este nimic semănat..." .  Anterior, s-a raportat că soldaţii ucraineni ai trupelor de asalt au distrus o coloană de puşcaşi marini ruşi şi 5 tancuri în direcţia Harkov.

UPDATE 02.47 În noaptea de 15 mai, ocupanţii ruşi au tras cu rachete în regiunea Sumy şi au distrus un pod peste râul Kleven. Şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a povestit despre asta în emisiunea teletonului ucrainean .

Invadatorii au lansat un atac cu rachetă în incinta întreprinderilor agricole, unde erau hangare pentru echipamente. Inamicul a tras două rachete spre podul peste râul Kleven din districtul Shostka.

"Podul este complet distrus. După cum înţelegem, acest pod duce în Rusia. Evident, le este teamă că ar putea exista o ofensivă de pe teritoriul Ucrainei către Rusia, pentru că îşi întăresc poziţiile, săpă în mod activ, exploatează teritoriul şi construiesc puncte întărite”, a spus el.

UPDATE 01.42 Pe 15 mai, Apărarea Aeriană a Ucrainei a distrus 2 elicoptere (Ka-52, Mi-28), 7 drone şi 2 rachete de croazieră. De asemenea, aeronavele de bombardament ucrainiene au dat o lovitură zdrobitoare trecerii invadatorilor peste râul Ingulets.

UPDATE 00.15 Consilierul şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Arestovch , a declarat că Rusia şi-a pierdut până acum o treime din armată doar pentru a lua Popasna, Herson şi a ajunge la graniţa regiunii Lugansk.

Potrivit acestuia, stuaţia reprezintă un colaps complet pentru Kremlin şi faptul că Ucraina va recuceri Crimeea şi Donbasul. 

În nord-est Armata ucraineană a ajuns la graniţa de stat dintre Ucraina şi Rusia .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite