Forţele ucrainene din zona Harkov au ajuns la frontiera cu Rusia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de militari ucraineni ajuns la graniţa cu Rusia Captură Twitter
Un grup de militari ucraineni ajuns la graniţa cu Rusia Captură Twitter

Forţe ucrainene care apără oraşul Harkov au ajuns la frontiera cu Rusia, a anunţat luni într-o postare pe Telegram guvernatorul acestei regiuni ucrainene, Oleg Sinegubov, relatează Reuters.

O unitate militară a anunţat că a ajuns la frontiera cu Rusia. „Domnule preşedinte, am făcut-o!”, a anunţat el, potrivit CNN.

Într-o înregistrare video, postată de această unitate, un mic grup poartă un stâlp vopsit în galben şi albastru până la linia frontierei.

„Inamicul îşi concentrează principalele eforturi asupra menţinerii poziţiilor sale şi împiedicării înaintării trupelor noastre”, anunţa armata ucraineană.

Forţe ucrainene au înaintat către frontieră, în ultimele zile, în mai multe zone, la nord şi est de Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, în timp ce forţe ruse se retrăgeau.

Autorităţile ucrainene au anunţat săptămâna trecută eliberarea mai multor sate de la periferia acestui oraş.

Această înaintare ucraineană poate tăia linii strategice ruse de aprovizionare ale forţelor ruse în Ucraina din Donbas, mai la sud.

Ucraina se pregăteşte de o intensificare a atacurilor ruseşti în Donbas, în estul ţării, obiectivul prioritar al Moscovei, unde forţele ruse întâmpină dificultăţi, în timp ce armata ucraineană îşi continuă contraofensiva în regiunea Harkov, relatează AFP.

„Ne pregătim de noi încercări ale Rusiei de a ataca în Donbas, cu scopul a-şi intensifica cumva înaintarea către sudul Ucrainei”, anunţa într-o înregistrare video publicată duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ocupanţii nu vor în continuare să recunoască faptul că se află într-un impas”, sublinia el.

Ruşii transferă trupe din regiunea Harkov în regiunea Lugansk, în Donbas, cu scopul de a cuceri Severodoneţkul, potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici.

Statul Major ucrainean a confirmat luni faptul că armata rusă îşiconcentrează forţele la Izium, între Harkov şi Severodoneţk.

„Ne pregătim de ofensive mari la Severodoneţk şi în jurul axei Lîsîceansk-Bahmut”, anunţa sâmbătă Serghii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, care formează împreună cu regiunea Doneţk bazinul minier Donbas.

El a denunţat o situaţie umanitară tot mai critică.

În aproape trei luni, Lîsîceansk, un oraş miner cu aproximativ 100.000 de locuitori, în principal rusofoni, a devenit o zonă aproape abandonată, fără apă, electricitate sau reţea de telefonie, a constatat un jurnalist AFP.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite