Kievul a recunoscut că membri ai serviciului secret ucrainean se aflau la bordul navelor sechestrate de Rusia. Unul a fost rănit

Kievul a recunoscut că membri ai serviciului secret ucrainean se aflau la bordul navelor sechestrate de Rusia. Unul a fost rănit

Vasil Hritsak, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)

Membri ai Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) se aflau la bordul navelor militare ucrainene atacate de Rusia, iar unul a fost rănit de un obuz lansat dintr-un avion, anunţă autorităţile ucrainene, citate de filiala ucraineană a agenţiei Interfax.

 Potrivit SBU, la bordul navelor atacate erau ofiţeri de contrainformaţii, afirmă Vasil Hritsak, directorul SBU. Serviciul de presă al instituţiei a specificat că ofiţerii au îndeplinit sarcini privind "sprijinul Marinei Militare din Ucraina cu contrainformaţii". În acelaşi timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei susţine că asupra ofiţerilor reţinuţi se exercită presiuni.

"Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în limitele competenţei sale, ia toate măsurile necesare pentru eliberarea captivilor ucraineni şi returnarea acestora familiilor lor", se mai arată în comunicatul SBU.

Conform oficialului ucrainean, Rusia a utilizat şase nave coordonate de Serviciul Federal de Securitate (FSB), patru ambarcaţiuni ale Forţelor Navale, precum şi avioane şi elicoptere militare.  Dintre cele trei nave capturate, interesante sunt cele două ambarcaţiuni rapide. Acestea fac parte din clasa Gurza-M (Project 58155) şi sunt dotate cu două module de luptă, unul montat în partea din faţă, iar celălalt în partea din spate. Fiecare turelă dispune de câte un tun automat de 30 mm (model ZTM-1 ), de câte două aruncătoare de grenade şi de câte o mitralieră de calibru 7,62 mm.

Ambarcaţiunile mai dispun de sistem de apărare anti-aeriană MANPADS (man-portable air-defence systems) şi de câte două rachete ghidate anti-tank. Designul navelor este inspirat de cel al unor ambarcaţiuni de parulă pe râuri şi fluvii. De aceea, rolul clasei Gurza-M este acela de a patrula în golfuri, delte şi în ape dulci.  O astfel de navă are o lungime de 23 de metri, o lăţime de 4,8 metri, o greutate de 54 de tone şi un echipaj de 5 persoane. Mai mult, clasa Gurza-M atinge o viteză maximă de 46 km/h (25 de noduri) şi are o rază maximă de acţiune de aproximativ 1.440 de km (viteză de 12 noduri). Ucraina deţinea, înainte de acest incident, şase astfel de ambarcaţiuni.

Un avion rus a lansat două obuze spre navele ucrainene, iar un agent SBU a fost rănit, a precizat Vasil Hritsak.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: