José Manuel Barroso, despre votul Elveţiei privind imigraţia: „Nu vom negocia principiul liberei circulaţii”

José Manuel Barroso, despre votul Elveţiei privind imigraţia: „Nu vom negocia principiul liberei circulaţii”

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso FOTO Reuters

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut joi Elveţiei să propună nişte soluţii concrete în legătură cu noul referendum organizat de Berna în care s-a stabilit că cetăţenii elveţieni doresc limitarea imigraţiei. Totodată, oficialul european a anunţat că nu va negocia cu Elveţia principul liberei circulaţii a persoanelor, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

José Manuel Barroso a avut o reacţie dură joi la adresa Elveţiei, acesta afirmând că nu Comisia Europeană este cea care trebuie să vină cu soluţii, ci autorităţile de la Berna.

„Elveţia este cea care trebuie să vină cu soluţii. Nu eu şi nici Comisia. Există deja contacte între Bruxelles şi autorităţile elveţiene, dar să nu-şi facă nimeni iluzii: nu vom negocia principiul liberei circulaţii”, a declarat José Manuel Barroso.

Liderul Comisiei Europene a menţionat de asemenea că a luat notă de dorinţa Guvernului elveţian de a prezenta până în luna iunie un plan concret prin care se pot pune în aplicare dispoziţiile referendumului organizat.

Barroso a mai adăugat că deşi el respectă votul dat de elveţieni în acest caz, nu este corect ca această ţară să beneficieze de libera circulaţie pentru cetăţenii săi în Europa, dar ceilalţi europeni să nu primească acelaşi drept.

„Respectăm acest vot, însă el pune probleme cât se poate de serioase. Noi oferim Elveţiei un tratament excepţional. Elveţia are un acces fără restricţii pe piaţa noastră internă. Elveţienii se pot stabili oriunde doresc în Europa. Nu este corect ca Europa să ofere condiţiile pe care Elveţia nu le oferă, iar între Elveţia şi Uniunea Europeană există un acord ce trebuie respectat”, a mai spus Barroso, adăugând expresia latină „Pacta sunt servanda” (Convenţiile trebuie respectate - n.r.)

Recent, cetăţenii elveţieni au decis în proporţie de 50,3 la sută promulgarea unor limitări a accesului pe piaţa muncii din ţara lor pentru toţi cetăţenii din Uniunea Europeană. Cu o zi în urmă, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Didier Burkhalter, a anunţat că orice fel de schimbare nu îi va afecta pe cei care au venit deja în acest stat.

În curand,  secretarul de stat pentru Afaceri Internaţionale, Yves Rossier, va ajunge la Bruxelles pentru a explica oficialilor europeni votul recent din Elveţia şi pentru a negocia modalitatea în care poate fi pus în aplicare.


Citeşte şi:

Comisia Europeană îşi exprimă „regretul” în legătură cu votul Elveţiei privind limitarea imigraţiei

Comisia Europeană şi-a exprimat, duminică, regretul în legătura cu rezultatul refendrumului organizat de Elveţia în privinţa limitării imigraţiei, informează AFP.

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene încearcă să-i liniştească pe străini în legătură cu limitarea imigraţiei

În urma neliniştilor afişate de străinii din Elveţia în legătură cu noul referendum aprobat de această ţară privind limitarea imigraţiei, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Didier Burkhalter, a declarat recent că orice fel de schimbare nu îi va afecta pe care care au venit deja şi că „nimic nu se schimbă imediat”, informează Agerpres.

Şeful comerţului exterior al Federaţiei Elveţiene de Afaceri: „Avem nevoie de oameni care să lucreze, deoarece noi nu am instruit suficiente persoane”

Într-un interviu oferit pentru postul german Deutsche Welle, în contextul rezultatului scrutinului de duminică, şeful comerţului exterior al Federaţiei Elveţiene de Afaceri, Jan Atteslander, declara că Elveţia a fost mereu o ţară internaţională, iar lipsa imigranţilor se va resimţi în economie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările