Italia şi Spania, îngenuncheate economic de pandemia de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spania italia

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat un declin al PIB-ului de 8,8% anul trecut, arată datele preliminare publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (Istat), în timp ce autorităţile de la Roma se aşteptau la o scădere de 9%, transmit Reuters şi Bloomberg. Nici Spania, a patra economie a UE; nu stă prea bine: înregistrează cel mai sever declin a turiştilor străini din ultimii 51 de ani, iar somajul face ravagii.

Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial. Datele nu sunt ajustate cu numărul de zile lucrate, precizează Istat.

Economia italiană este afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi de turbulenţele politice. Săptămâna trecută, premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză.

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, iar în ritm anual economia a înregistrat un declin de 6,6%, arată datele Istat. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,2% în ritm trimestrial şi de 6,7% în ritm anual. Săptămâna trecută, Germania şi Spania au raportat creşteri neaşteptate ale economiei în ultimele trei luni din 2020, în timp ce PIB-ul Franţei s-a contractat mai puţin decât se estima.

Datele pentru trimestrul trei din 2020 au fost revizuite în creştere, indicând un avans al economiei italiene de 16% în ritm trimestrial şi un recul de 5,1% în ritm anual.

Pentru 2021 autorităţile de la Roma se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Italiei de 6%, deşi ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.

În decembrie, Istat previziona un avans al economiei italiene de 4% în acest an.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit săptămâna trecută estimările privind creşterea economiei Italiei în 2021 la 3%, de la un avans de 5,2% previzionat în octombrie. Pentru 2020, FMI se aştepta la un declin al PIB-ului Italiei de 9,2%, faţă de o scădere de 10,6 prognozată în octombrie. 

Crize suprapuse

Şi ca totul să fie şi mai grav, ţara se confruntă acum şi cu o criză politică. Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a fost nevoit, după demisia premierului Giuseppe Conte, să-l convoace pe fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi pentru o întrevedere miercuri la prânz, a anunţat marţi seară purtătorul său de cuvânt, notează AFP.

Această convocare a intervenit imediat după anunţul făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, că negocierile dintre partidele din coaliţia aflată la putere pentru formarea unui nou guvern au eşuat.

"Nu am constat o disponibilitate unanimă pentru a da naştere unei majorităţi" guvernamentale, a declarat Roberto Fico la finalul unei întrevederi cu preşedintele Sergio Mattarella care îi încredinţase misiunea de a evalua posibilitatea menţinerii actualei coaliţii, alcătuită din Partidul Democrat (centru-stânga), Mişcare 5 Stele (antisistem) şi micul partid Italia Viva al lui Matteo Renzi. 

 Spania: Cel mai sever declin al numărului de turişti străini din ultimii 51 de ani

Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în 2020 cu peste 80%, după ce autorităţile au impus restricţii de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmit EFE .

Spania a primit doar 19 milioane de turişti străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiştilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.

Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,5 milioane, acesta fiind al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti. Ei au cheltuit 91,91 miliarde de euro.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas.

Număr record de şomeri

Numărul şomerilor în Spania a crescut în ianuarie pentru a patra lună consecutiv, după ce restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au continuat să limiteze activitatea, transmite Reuters.

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în ianuarie cu 1,96%, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 3,96 milioane, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.

Aproape 40.000 de locuri de muncă au fost create în ianuarie, dar, excluzând efectul de calendar, au fost eliminate 219.000 de slujbe, fiind înregistraţi în sistemul de securitate socială peste 19 milioane de muncitori.

Faţă de criza financiară din 2009, şomajul este ţinut sub control datorită schemei naţionale de protecţie a muncii - ERTE - menită să limiteze numărul concedierilor. La finalul lunii ianuarie, 739.000 de persoane beneficiau de acest program, faţă de aproape trei milioane în aprilie. Cele mai multe slujbe pierdute sunt în industria ospitalităţii, deoarece noile restricţii afectează turismul, barurile şi restaurantele.

Conform datelor Eurostat, în rândul celor 27 de state membre ale UE, cea mai ridicată rată a şomajului în decembrie s-a înregistrat în Spania (16,2%).

Luni, Spania înregistra 2.743.119 cazuri de coronavirus şi 58.319 decese.

Spania, afectată sever de pandemie, a înregistrat anul trecut cel mai sever declin al economiei de la Războiul Civil din 1936-1939, iar restricţiile dure impuse de la începutul anului sugerează că redresarea în acest an nu va fi atât de solidă cum se anticipa.

A patra economie a zonei euro s-a contractat anul trecut cu 11%, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE), faţă de un avans de 2% în 2019. Scăderea din 2020, pe fondul prăbuşirii sectorului crucial al turismului, depăşeşte declinul economiei în cei cinci ani care au trecut de la criza financiară globală care a început în 2008.

Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un avans al economiei de 7,2% anul acesta, în timp ce analiştii previzionează o creştere de 6,3%, iar Fondul Monetar Internaţional estimează o expansiune de 5,9%.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas.

De asemenea, pe ansamblul anului trecut, rata şomajului în Spania a urcat la 15,53%, de la 14,1% în 2019. 

Cei mai mulţi turişti străini din Spania au provenit anul trecut din Franţa (3,87 milioane, un recul de 65,2%), Marea Britanie (3,17 milioane, în scădere cu 82,4%) şi Germania (2,41 milioane, un declin de 78,4%). Deoarece francezii au reuşit să ajungă mai uşor în Spania cu maşina, Franţa a devenit principala sursă de turişti străini, depăşind liderul tradiţional, Marea Britanie.

Cu toate acestea, turiştii britanici au cheltuit cel mai mult în Spania anul trecut (3,14 miliarde de euro, un recul de 82,4% faţă de 2019), urmaţi de turiştii germani (2,63 miliarde de euro, un declin de 77,5%) şi turiştii francezi (2,41 miliarde de euro, o scădere de 68,2%).

Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în decembrie cu 85%, după ce autorităţile au impus noi restricţii de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei. Turiştii străini au cheltuit în decembrie cu 86,1% mai puţin decât în perioada similară din 2019, arată datele INE. 

Situaţi în UE

Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul patru din 2020 un declin de 0,5% în Uniunea Europeană şi de 0,7% în zona euro, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Aceste scăderi, în urma măsurilor de izolare impuse în majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), vin după o redresare solidă în trimestrul trei din 2020 (creştere de 11,5% în Uniunea Europeană şi de 12,4% în zona euro).

În trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin trimestrial de 11,7% în zona euro şi de 11,4% în UE. Au fost cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.

Conform estimărilor preliminare pentru 2020, pe baza datelor ajustate sezonieri, PIB-ul a scăzut cu 6,8% în zona euro şi cu 6,4% în UE. Conform previziunilor de toamnă publicate în noiembrie de Comisia Europeană, economia Uniunii Europene se va contracta cu 7,4% în 2020, după care va creşte cu 4,1% în 2021 şi cu 3% în 2022, în timp ce economia zonei euro va înregistra o contracţie de 7,8% în 2020, iar apoi o creştere de 4,2% în 2021 şi de 3% în 2022.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans a fost în Lituania (1,2%) şi Letonia (1,1%), iar cel mai sever declin în Austria (minus 4,3%), Italia (minus 2%) şi Franţa (minus 1,3%).

În ritm anual, toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele au înregistrat scăderi ale economiei în trimestrul patru din 2020.

De asemenea, în trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, zona euro a înregistrat o scădere de 5,1% şi UE un recul de 4,8%, după un declin anual de 4,3% şi, respectiv, 4,2%, în perioada iulie-septembrie 2020.

În 16 februarie Oficiul European pentru Statistică va publica datele revizuite privind evoluţia economiei din cele 27 de state membre ale UE şi a zonei euro, în trimestrul patru din 2020.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite