FT: Membri proeminenţi ai Partidului Conservator Britanic vor să aleagă un nou prim-ministru până în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Potrivit Financial Times (FT), procedura de alegere a unui nou lider de partid după demisia lui Boris Johnson va fi aprobată oficial pe 11 iulie.

Membrii de frunte ai Partidului Conservator, aflat la guvernare, vor să aleagă un nou lider de partid şi, prin urmare, şi pe prim-ministrul ţării până la începutul lunii septembrie, când parlamentarii se întorc din vacanţa de vară, conform Financial Times (FT) care citează surse din partid.

Potrivit acestora, procedura de alegere a unui nou lider al Partidului Conservator după demisia lui Boris Johnson va fi aprobată oficial pe 11 iulie, când va avea loc o şedinţă a Comisiei parlamentare din 1922, care reuneşte deputaţii conservatori obişnuiţi. Cursa pentru postul propriu-zis se va desfăşura în mai multe etape: în primul rând, deputaţii din facţiunea parlamentară conservatoare îşi vor desemna candidaturile, apoi membrii facţiunii vor vota în mai multe tururi, rămânând cei doi concurenţi cei mai populari, după care toţi membrii de partid, aproximativ 100 de mii de oameni, vor alege dintre aceşti doi concurenţi un lider. Potrivit FT, membrii influenţi ai Partidului Conservator se aşteaptă să termine votul în Parlament până pe 21 iulie - înainte de a pleca în vacanţa de vară.

Anterior, procurorul general al Angliei şi Ţării Galilor, Sue-Ellen Braverman, şi-a anunţat oficial dorinţa de a lupta pentru postul de prim-ministru. Secretarul britanic de Externe Liz Truss, cancelarul de buget Nadeem Zahavi, fostul secretar al Trezoreriei Rishi Sunak, fostul secretar al Trezoreriei Sajid Javid şi secretarul Apărării Ben Wallace urmează să îşi anunţe şi ei candidatura în zilele următoare. De asemenea, pe lista candidaţilor se află şeful Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, şeful adjunct al Ministerului Comerţului, Penny Mordont şi fostul secretar de Externe, Jeremy Hunt.

Premierul britanic Boris Johnson, care în urmă cu două săptămâni a declarat că plănuieşte să conducă ţara  timp de mai bine de un deceniu de acum înainte, a anunţat joi după-amiază că se va retrage din funcţia de şef al guvernului şi al Partidului Conservator de guvernământ. El a mai anunţat că va înceta să mai fie prim-ministru imediat ce va fi ales un nou lider al conservatorilor. Anterior, aproximativ 60 de persoane au părăsit guvernul din motive etice, inclusiv mai mulţi miniştri.

După ce a supravieţuit unui vot de încredere la începutul lunii iunie, Johnson a fost implicat activ în activităţi de politică externă şi a spus că nu crede în intenţiile membrilor partidului său de a-l îndepărta. Cu toate acestea, chiar şi faptul că la alegerile parlamentare anticipate din decembrie 2019 Partidul Conservator condus de el a obţinut cel mai bun rezultat din 1987 (când idolul actualei generaţii de conservatori, Margaret Thatcher, era liderul partidului), nu l-a ajutat să rămână în Downing Street.

Totul a început cu scandalul din jurul parlamentarului Chris Pincher, care pe 30 iunie, în stare de ebrietate, a început să hărţuiască doi bărbaţi într-un club privat din Londra, Carlton. Curând a devenit clar că aceasta nu era prima poveste de hărţuire, iar Johnson ştia despre reputaţia lui Pincher, numindu-l în posturi înalte în partid şi guvern şi chiar a glumit despre deputat spunând că are „mâni jucăuşe”. La început, Cabinetul şi biroul primului-ministru au negat acest fapt, dar apoi Johnson a recunoscut că a fost informat despre comportamentul lui Pincher, dar „a făcut o mare greşeală” având încredere în deputat. Acest lucru a oferit anturajului lui Johnson un motiv oficial pentru a-l condamna pe premier pentru comportament neetic, deşi i-au fost adresate mai devreme acuzaţii mult mai serioase de minciuni, corupţie şi nepotism.

Ministrul de Finanţe Rishi Sunak şi ministrul Sănătăţii Sajid Javid au fost primii care au părăsit guvernul, marţi. Până miercuri seară, numărul demisiilor în guvern ajunsese la 40, iar un grup de miniştri de încredere a făcut o vizită la Downing Street, cerându-i premierului să demisioneze „cu demnitate”. Johnson le-a răspuns la început colegilor săi cu un refuz aspru, dar până dimineaţa, când încă 20 de oameni au părăsit guvernul, a luat decizia inevitabilă.

Alegerea unui nou lider conservator

După-amiază, Johnson a ţinut un discurs în faţa reşedinţei sale, spunând că până în ultima clpă nu a vrut să părăsească funcţia, întrucât doreşte să continue munca începută de guvernul conservator al lui David Cameron în 2010.

„Desigur, doare când nu ai ocazia să duci la bun sfârşit atât de multe idei şi proiecte”, a spus premierul. „Dar, după cum vedem, instinctul de turmă este puternic în Westminster”.

Potrivit premierului, momentul alegerii unui nou lider conservator, care îi va succeda lui Johnson în funcţia de prim-ministru, va fi stabilit la începutul săptămânii viitoare. Procesul se poate prelungi câteva luni, timp în care şeful de Cabinet în funcţie continuă, în mod tradiţional, să-şi îndeplinească atribuţiile. Johnson este dornic să introducă un nou pachet de reforme economice ample, dar ar putea fi obligat să plece definitiv în zilele următoare, transferând atribuţiile unui înlocuitor temporar. Potrivit presei britanice, potenţialii membri ai noului guvern refuză să lucreze dacă Johnson continuă să stea la Downing Street până în toamnă.

Conflictul din Ucraina

Observatorii britanici spun că Johnson nu a putut evita demisia nici pe fondul conflictului din Ucraina, căruia i-a acordat o atenţie prioritară. Mulţi experţi sunt de acord că premierul s-a agăţat de agenda ucraineană ca fiind singura modalitate de a rămâne în funcţie după ce a izbucnit scandalul partidului de la Downing Street în mijlocul pandemiei de COVID-19. Din cauza lor, Johnson a trebuit să treacă printr-un vot de încredere în iunie.

Răspunzând apelurilor deputaţilor de a demisiona, prim-ministrul în ultimele luni a vorbit deseori despre inoportunitatea unui astfel de pas din cauza conflictului din Ucraina. Ziarul The Guardian a  atras atenţia asupra faptului că, atunci când situaţia politică din ţară s-a înrăutăţit, Johnson l-a sunat pe preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky sau a mers la Kiev pentru a muta atenţia publicului asupra problemelor internaţionale. Potrivit publicaţiei, apelurile premierului britanic către Zelensky, în timpul cărora acesta a promis Ucrainei o nouă asistenţă militară şi financiară, au devenit „cea mai scumpă şedinţă de psihoterapie din istorie”.

Johnson l-a mai apelat joi liderului ucrainean după anunţul viitoarei sale demisii.

În discursul său de rămas bun, nici premierul nu a rezistat să menţioneze tema ucraineană. Potrivit acestuia, guvernul britanic va ajuta Ucraina sub noul lider „atâta timp cât este nevoie”.

Nu există nicio dispută cu privire la necesitatea sprijinirii Kievului, nu numai în cadrul Partidului Conservator, ci chiar şi în rândul opoziţiei. Conflictul din Ucraina este prima oportunitate pentru Londra de a-şi arăta importanţa ca actor independent pe arena internaţională după părăsirea UE. Cu toate acestea, noul premier va trebui să rezolve problemele interne ale ţării.

Procedura electorală

Aşa cum era de aşteptat, în viitorul apropiat, posibil încă din 7 iulie, consiliul Partidului Conservator va stabili procedura pentru viitoarele alegeri intrapartid. Toţi deputaţii din partidul de guvernământ au dreptul de a lua parte la aceasta.

Potrivit regulilor prin care s-au desfăşurat ultimele alegeri în 2019, pentru a se califica la primul tur al votului intern, un candidat are nevoie de sprijinul a cel puţin 5% dintre parlamentarii conservatori din Camera Comunelor sau 18 deputaţi. Pentru a ajunge în turul doi, va avea nevoie de 10% din voturi.

Potrivit Sky News , un nou lider conservator ar putea fi ales la convenţia Partidului Conservator programată pentru sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Nici opoziţiei, nici multor membri ai Partidului Conservator nu le place momentul, subliniind că ţara se confruntă cu o scădere bruscă a nivelului de trai şi cu greve masive pe fondul creşterii preţurilor la energie şi alimente şi a inflaţiei record. Într-o astfel de situaţie, ei consideră că e greşit să se aştepte până la începutul lunii octombrie.

Au trecut două luni de la demisia Theresei May şi până la alegerea lui Boris Johnson ca noul lider al partidului, însă May însăşi l-a înlocuit pe David Cameron în doar trei săptămâni. Cu toate acestea, atunci ea a fost considerată favorita evidentă a confruntării intra-partid, iar în prezent nu există un lider clar în rândul conservatorilor cu un grup de sprijin puternic.

Problema succesorilor

Printre cei mai probabili concurenţi la înlocuirea lui Johnson, mass-media îl numeşte pe secretarul Apărării Ben Wallace, care, cu o marjă uriaşă, conduce în clasamentul celor mai populari politicieni conservatori. Munca sa de la începutul conflictului din Ucraina a fost extrem de apreciată de colegii săi şi de electoratul conservator. Pe locul doi într-un sondaj realizat de conservativehome.com din 4 iulie s-a aflat secretarul adjunct pentru Comerţ Penny Mordont, iar pe al treilea a fost secretarul de externe Liz Truss.

Fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak şi Nadeem Zahavi, care l-a înlocuit în urmă cu două zile, sunt, de asemenea, consideraţi potenţial candidaţi puternici. Ediţia conservatoare a The Spectator numeşte favorit un alt fost ministru de Finanţe, Sajid Javid, care a condus Ministerul Sănătăţii britanic în ultimul an. Niciunul dintre ei nu şi-a revendicat încă funcţia de premier, dar procurorul general (procurorul) al Angliei şi Ţării Galilor Sue-Ellen Braverman şi şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor a Parlamentului Britanic şoimul Tom Tugendhat şi-au exprimat deja dorinţa de a concura pentru postul de lider de partid. Fostul ministru de externe Jeremy Hunt, care în 2019 i-a acordat lui Johnson postul de lider al conservatorilor în confruntarea finală, a precizat anterior şi el că îşi păstrează ambiţii politice înalte.

Observatorii britanici atrag atenţia asupra faptului că anterior, dacă Partidul Conservator era la putere, un politician care nu ocupase anterior una dintre cele trei funcţii cheie în guvern - şeful Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Externe sau Ministerului Afacerilor Interne - nu a devenit niciodată succesorul premierului în exerciţiu.

Javid, Zahavi, Sunak, Truss şi Hunt, precum şi şeful Ministerului Justiţiei, Dominic Raab, care este şeful oficial adjunct al Cabinetului şi poate deveni prim-ministru interimar dacă Johnson trebuie să părăsească postul imediat, fără a aştepta pentru un nou lider conservator, să aibă experienţă relevantă.

Perioada de timp în funcţia de premier

Până în prezent, Johnson a petrecut 1.079 de zile ca prim-ministru, apropiindu-se de pragul de trei ani. Predecesorul său, May, a părăsit postul la 1.106 zile de la preluarea mandatului, dar Johnson o va depăşi în mandat dacă, la fel ca ea, va continua să servească ca şef al guvernului în timpul alegerii unui nou lider al Partidului Conservator de guvernământ. Johnson a ratat foarte mult să fie printre primii cinci prim-miniştri britanici din ultimele o sută de ani, cei mai rapizi care au părăsit mandatul. În prezent, se află pe locul şase pe această listă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite