Experţi în dezinformare, despre redarea războiului din Ucraina pe TikTok: „Mult conţinut fals”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, aplicaţia de socializare TikTok a devenit principala sursă de dezinformare prin prisma numărului uriaş de utilizatori şi filtrării minime a conţinutului, avertizează experţi în domeniu.

Shayan Sardarizadeh, un jurnalist din echipa BBC responsabilă de monitorizarea dezinformării, manipulării şi propagandei în social media, observă zilnic un amestec halucinant de informaţii false şi înşelătoare răspândite pe TikTok în legătură cu războiul din Ucraina, relatează AFP.

„Nu am mai văzut o altă platformă cu atât de mult conţinut fals”, spune jurnalistul de la BBC pentru AFP.

„Am văzut de toate: reciclări de filmuleţe din conflicte din trecut, înregistrări video autentice prezentate într-un mod înşelător, lucruri care sunt atât de evident false, dar care fac zeci de milioane de vizualizări”, explică el.

Sardarizadeh se arată foarte deranjat de aşa-zisele transmisiuni în direct din Ucraina, care de fapt sunt înregistrări din alte conflicte sau chiar din jocuri video.

„Adaugă chiar şi focuri de armă şi explozii false”, remarcă el.

Anastasia Jirmont, de la organizaţia non-profit Acces Now, care apără drepturile digitale ale oamenilor din întreaga lume, spune că nu este o scuză pentru permiterea unor astfel de conţinuturi faptul că „războiul s-a produs pe neaşteptate”.

„Acest conflict a escaladat în 2014 şi problemele legate de propaganda şi dezinformarea Kremlinului au fost ridicate la TikTok cu mult înainte de invazie”, afirmă ea pentru AFP.

„Au promis că îşi vor dubla eforturile (de verficare a informaţiilor, n. red.) şi vor colabora cu moderatorii de conţinut, dar nu sunt sigură că iau această obligaţie în serios”, adaugă Anastasia Jirmont.

Experta din cadrul Acces Now pune deficienţele arătate de TikTok în legătură cu războiul din Ucraina pe seama faptului că aplicaţia nu dispune de moderatori de conţinut în limba ucraineană.

Dar unii experţi spun că însăşi natura TikTok, concepută ca o aplicaţie de divertisment, devine problematică în cazul unei situaţii care trebuie tratată cu seriozitate.

„Modul în care sunt consumate informaţiile de pe TikTok, cu derulare rapidă de la un videoclip la altul, înseamnă că nu există context pentru niciun anumit conţinut”, subliniază Chine Labbe, de la NewsGuard, un portal de detectare a dezinformărilor rostogolite online.

Potrivit lui Chine Labbe, un experiment realizat de NewsGuard arată că durează cel mult 40 de minute până când un utilizator nou de TikTok este expus unei informaţii false despre războiul din Ucraina.

Contactată de AFP, conducerea TikTok a dat asigurări că are angajaţi moderatori de conţinut vorbitori de limbile rusă şi ucraineană, dar nu a precizat câţi anume. Totuşi, recunoaşte că există anumite probleme referitoare la moderarea conţinutului fals.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite