Regele Carl XVI Gustaf a devenit al 74 –lea monarh al Suediei pe 15 septembrie 1973, cu 40 de ani în urmă, la câteva zile după moartea bunicului său Gustav VI Adolf. Suveranul suedez este fiul Principelui Gustaf Adolf Duce de Västerbotten şi al Principesei Sibylla de Saxa-Coburg-Gotha. Gustaf Adolf a murit într-un accident de aviaţie, când Carl Gustaf avea doar un an.  La patru ani, Carl Gustaf  devine Principe de Coroană, în momentul în care bunicul său a urcat pe tron în 1950. 

Fotografiile şi materialele publicate în revistele timpului îl arată pe viitorul rege alături de mama sa Sibylla şi familia regală suedeză. Personal, am reusit sa-mi strang de-a lungul mai multor ani o ampla colecţie de cărţi poştale şi fotografii cu suveranii Suediei. 

Pe 19 iunie 1976 avea să se căsătorească cu Silvia Sommerlath, care o cunoscuse cu prilejul Jocurilor Olimpice din München, unde aceasta  lucra ca interpret .  Cuplul regal are trei copiii, Principesa de Coroană Victoria, Principele Carl Philip şi Principesa Marlene.  Regele Carl XVI Gustaf a schimbat modul de abordare al succesiunii la tron, intrând în istoria modernă a monarhiilor prin acest demers. A fost introdusă astfel primogenitura egală în 1980, prin modificarea constituţiei.

Într-un interviu recent acordat de Regele Suediei, acesta amintea despre tranformările produse în cei 40 de ani în Suedia, de când venise ca tânăr monarh la 27 de ani, spunând că schimbările se produc în continuare, ‘dar atunci când este vorba despre rolul şefului de stat acesta este stabilit în constituţie’. "Am încercat să trăiesc potrivit mottoului meu (Pentru Suedia prin timpuri) fiind sensitiv la curentele,  cererile, nevoile şi aşteptările din societate", spunea Regele suedez.

Din sirul evenimentelor regale amintesc deschiderea unei interesante expoziţii jubiliare începând cu 13 septembrie la Palatul Regal din Stockholm. (mai multe detalii pe site-ul oficial al Familiei regale suedeze)

Pentru mai multe foto puteti vizita site-ul autorului.

(Precizare: postarile mele de pe blogul Adevarul sunt simple semnalari ale evenimentelor. Articolele ample le public de regula in reviste de specialitate).