Cum poate NATO să ajute Ucraina să câştige. Ce armament îi poate livra?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Occidentul nu mai poate pretinde că pacea în Ucraina poate fi negociată. Nu după ce Rusia a ucis 57 de locuitori nevinovaţi în gara din Kramatorsk cu o rachetă. Orice acord nu va face decât să legitimeze controlul Rusiei asupra teritoriului ucrainean.

Este inacceptabil. Ucraina trebuie să fie câştigătoare scriu Paula Dobriansky, fost subsecretar de stat pentru afaceri globale, şi Richard Levine, fost prim-adjunct al secretarului de stat al Marinei SUA pentru transfer de tehnologie şi asistenţă militară, într-un articol pentru Wall Street Journal .

În război, geografia determină tactica. Forţele ucrainene au avut un avantaj important atunci când luptele au continuat în oraşe. Grupuri mici şi foarte mobile, înarmate cu rachete antitanc şi antiaeriene portabile, au provocat pierderi ireparabile Rusiei. După ce nu a reuşit să cucerească Kievul, Vladimir Putin s-a concentrat asupra altor două bătălii. Unul este pentru controlul Donbassului, iar celălalt este pentru stabilirea unei legături terestre între regiune şi Crimeea ocupată, care ar întrerupe Ucrainei accesul la Marea Azov. Autorii notează că regiunile Doneţk şi Lugansk sunt bogate în resurse energetice. Şi Putin va prelua cu bucurie rezervele lor de gaz şi cărbune.

Ce trebuie să furnizeze NATO

Pentru ca Ucraina să poată rezista încercărilor ruseşti de a-şi stabili controlul asupra Donbasului, NATO trebuie să îi furnizeze tancuri, obuziere autopropulsate, sisteme de lansare multiplă de rachete, vehicule de luptă pentru infanterie şi transportoare blindate de trupe. Republica Cehă şi-a predat deja vehiculele şi tancurile de luptă sovietice. Aceasta este o importantă manifestare de solidaritate. Dar această tehnică a fost dezvoltată în anii 1960 şi este practic antică.

Aliaţii trebuie să acţioneze în etape

Prin urmare, NATO trebuie să acţioneze în etape. În primul rând, alianţa ar trebui să trimită arme grele în Ucraina, pe care Forţele Armate ale Ucrainei le vor putea folosi aproape imediat: fie după scurte sesiuni de antrenament, fie fără. În al doilea rând, Ucraina trebuie să primească vehicule blindate cât mai curând posibil, precum şi pachete de instruire care să permită armatei sale să desfăşoare rapid noi arme . Tancurile americane sau britanice cu blindaj compozit şi sisteme de ghidare îmbunătăţite ar fi esenţiale dacă războiul va continua.

Operaţiunile terestre şi aeriene integrate vor fi esenţiale pentru victoria Ucrainei. Dronele de recunoaştere sunt bune, dar avioanele de luptă sunt o necesitate. Armata ucraineană are nevoie de MiG-29 sau alte avioane de luptă din a patra generaţie chiar acum. Potrivit poziţiei oficiale a SUA, MiG-29 nu poate zbura pur şi simplu de la o bază NATO din Germania pe teritoriul ucrainean. Aşa că NATO trebuie să găsească modalităţi de a ajuta aceste avioane de luptă să folosească momeli astfel încât Rusia să nu observe.

Va avea avea nevoie şi de rachete anti-navă precum cele americane  Harpoon. Acestea vor ajuta la împiedicarea Kremlinului să conecteze Crimeea şi Donbasul. Marinei ruse nu trebuie să i se dea voie să folosească Marea Neagră şi Azov pentru atacuri împotriva oraşelor-port de pe coasta Ucrainei. De asemenea, aceste rachete vor ajuta la distrugerea oricăror planuri ale Moscovei pentru debarcarea pe mare a trupelor şi echipamentelor.

Sisteme de rachete cu rază medie

Confruntată cu pierderi grele, Rusia a început să atace civili. Ucraina are nevoie de protecţie împotriva rachetelor balistice cu rază medie. Este posibil ca sistemele S-300 să nu fie la înălţime. Dar bateriile Patriot sunt capabile să intercepteze rachete balistice. În ceea ce priveşte rachetele ruseşti cu rază scurtă de acţiune, sistemele de rachete antiaeriene SAMP-T utilizate de Franţa şi Italia pot face faţă acestei ameninţări.

Nave spital inclusiv intr-un port din Romania

Cruzimea lui Putin este menită să demoralizeze populaţia ucraineană. NATO trebuie să-şi sporească imediat ajutorul umanitar. US Sealift Command poate trimite două nave spital în regiune, inclusiv intr-un port din România. Fiecare dintre aceste nave are 1.000 de paturi de spital şi este protejată de atacuri printr-o convenţie internaţională la care Rusia este, de asemenea, semnatară. De asemenea, aceste spitale plutitoare pot oferi asistenţă medicală ruşilor prinşi în captivitate ucraineană.

Occidentul şi Ucraina împărtăşesc conceptul de libertate bazat pe drepturile inalienabile ale oamenilor. Orice forţă tiranică nu poate fi lăsată să rupă această legătură. Putin a invadat Ucraina pentru a distruge identitatea poporului ucrainean. Iosif Stalin a încercat să facă acelaşi lucru cu ajutorul Holodomorului în 1932-1933, ale căror victime au fost aproximativ 10 milioane de ucraineni. Astfel de catastrofe au devenit decisive pentru secolul al XX-lea. Nu le putem permite să devină decisive pentru 21.

CNN comsiders că următoarea bătălie cheie a războiului ruso-ucrainean va fi bătălia pentru Slaviansk . Pentru că oraşul are o importanţă strategică cheie. Dacă inamicul poate prelua controlul asupra acestuia va avea ocazia să izoleze armata ucraineană în Donbass.

La rândul său, New York Times a scris că bătălia pentru Donbass va fi extrem de acerbă . Va fi foarte diferit de luptele din vecinătatea Kievului, Harkovului şi Sumii. Pentru că aici inamicul cunoaşte mai bine zona. Şi lanţurile sale de aprovizionare sunt mai scurte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite