Cine ascultă Fleetwood Mac în pandemie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto realizat de Max Muselmann pentru Unsplash
Foto realizat de Max Muselmann pentru Unsplash

Prin 1987, Fleetwood Mac lansa albumul Tango in the night, care conţine şi piesa Little Lies (minciuni mici), un hit al vremii. Ţin minte cum videoclipul era difuzat destul de des pe canalele de profil (finalul anilor 90’, anii 2000’) în România. Acum, pe vremea molimii, am revăzut din întâmplare videoclipul şi nu am putut să nu mă gândesc că anumiţi simpatizanţi pro-ruşi sau ultraortodocşi, au adoptat melodia drept coloana sonoră a vieţii lor.

Melodia face referire la o iubire neîmpărtăşită, în care solista ar vrea să audă „micile minciuni dulci”, care să îi valideze o iubire care, de fapt, este neîmpărtăşită. Preferă aceste „minciuni dulci” realităţii dure. Stând în casă şi fiind asaltat de o grămadă de conţinut pe reţelele sociale, uneori util, uneori periculos, nu am cum să nu mă gândesc că această melodie este tema muzicală care acompaniază infodemia care însoţeşte pandemia COVID-19. Care sunt aceste minciuni dulci de care trebuie să ne ferim? Am făcut o mică selecţie, mai jos.

Uniunea Europeană alocă sume generoase doar ţărilor cu greutate iar României, firimituri

A circulat în presă informaţia conform căreia Comisia Europeană alocă 300 de miliarde de euro Franţei, pentru a stabiliza economia pe perioada crizei şi doar aproximativ 1 miliard de euro României.  Portavocea acestei “nedreptăţi” a fost fostul europarlamentar Norica Nicolai, preluată de diverse publicaţii: „Onorata Comisie Europeană vrea solidaritate, dar nu şi pentru „căţei”, adică statele astea care sunt pe la periferie”

Cum stau lucrurile de fapt? Explică Siegfried Mureşan, pentru RFI: cele 300 de miliarde de euro la care face referire Norica Nicolai sunt fonduri din bugetul naţional francez, care trebuie să fie aprobaţi spre utilizare de Comisie, conform legislaţiei europene. Din bugetul unional, Franţa a primit aproximativ 700 de milioane de euro, deci mai puţin decât a fost alocat pentru România. Cred că o temă de discuţie mai responsabilă ar fi fost de ce România alocă 3% din PIB, adică aproximativ 6,6 miliarde de euro, în timp ce Franţa alocă aproximativ 11% din PIB? Este România mai puţin afectată sau va face faţă mai uşor crizei?

Molima a fost creată în laborator şi este o consecinţă a păcatelor oamenilor

Mi-a fost dat să văd acest videoclip pe YouTube zilele trecute şi m-a făcut să arunc o privire mai atentă pe canalul de pe care a fost publicat. Majoritatea videoclipurilor au tematică ortodoxă dar videoclipul care mi-a atras atenţia face referire la originea SARS-CoV-2, sugerând că a fost produs într-un laborator din Wuhan, de unde a scăpat şi a determinat pandemia.

În primul rând, această asociere între proximitatea unui laborator de virusologie şi piaţa de animale exotice Huanan, presupusă a fi unul din vectorii de propagare iniţiali ai patogenului, ar fi putut să fie o temă de dezbatere legitimă, având în vedere trecutul problematic al Chinei în ceea ce priveşte securitatea în astfel de locaţii, dacă nu s-ar fi efectuat deja studii de specialitate, pe baza analizei genomice a virusului, care demonstrează că originea sa este una naturală. Ştiinţa este percepută de unii clerici drept o ameninţare la autoritatea bisericii, probabil şi din acest motiv apare această teorie a conspiraţiei diseminată pe canale cu profil religios.

Atenţie însă! Aceste canale cu profil religios şi clericii care promovează activ propaganda ultra-ortodoxă reprezintă o minoritate, caracterizată de un tipar comportamental atipic, habotnic, extremist pe fond, fără a reprezenta imensa majoritate a clerului şi practicanţilor de bună credinţă. O masă mică, dar foarte activă în social media şi utilizată, de cele mai multe ori, drept "useful idiots", de către beneficarii reali ai fake news bazat pe precepte aşa-zis religioase.

Dacă faci un efort şi te uiţi şi la alte postări pe acest canal, vezi ce fel de atitudini promovează anumiţi preoţi. Spre exemplu, în acest videoclip din 22 martie, Preasfinţitul Evloghie din Selimbăr, judeţul Sibiu, îndeamnă enoriaşii să se grăbească la împărtăşanie, înainte de următoarea ordonanţă militară şi le spune cum această molimă este de fapt rânduirea lui Dumnezeu, ca răspuns la păcatele oamenilor, precum avorturile. Deplorabil argument, care nu face decât să submineze credinţa ortodoxă în România şi să pună în pericol vieţile enoriaşilor (căci dacă sunt fără de păcat sau, cel puţin, îmi mărturisesc păcatul, nu voi lua virusul sau nu voi fi afectat de el, nu?).

Ciudat este că Preasfinţitul Evloghie a fost student la Facultatea de Fizica Atomica din Bucuresti-Măgurele şi a refuzat  o bursa de studii aprofundate in fizica nucleară, la Universitatea Cambridge din Anglia, la sfatul părintelui său duhovnicesc. Prin urmare, chiar dacă nu are pregătirea specifică în domeniul virologiei, are totuşi o formare ştiinţifică care i-ar fi permis să disemineze informaţii despre pandemie într-un mod diferit enoriaşilor săi.

A doua mare victimă a unui astfel de discurs ultrareligios, pe lângă sănătatea enoriaşilor (deja am văzut cazul Colentina, unde doi preoţi şi persoane care lucrau în biserică s-au infectat), este însăşi credinţa ortodoxă (sau alte credinţe, deoarece nu este un discurs specific ortodoxiei, este un discurs care apare frecvent şi în alte religii, în această perioadă). Da, ortodoxismul defineşte România iar credinţa este un stâlp al acestei ţări dar dacă figurile bisericeşti nu adoptă poziţii rezonabile, care să fie în concordanţă cu ceea ce vedem în realitate în natură, vor pierde din credincioşi, în special în rândul tinerilor. Nu este oare o formă de mândrie din partea acestor clerici, susţinând că aceasta este voia Domnului (şi că ei ştiu fără urmă de îndoială asta), când, de fapt, ştiinţa nu face decât să ne demonstreze cât de puţin ştim din creaţie?

Juxtapunerea religiei şi ştiinţei pare a fi un subiect greu de digerat, care generează fricţiuni de ambele părţi, deşi nu ar trebui. Îmi amintesc ce a scris Walter Thirring, reputat fizician austriac, fost director CERN, în cartea sa, Impresii Cosmice: „[…] Ideile despre Creaţie conduc la Creator. Această afirmaţie i-ar putea mira pe unii cititori, pentru că se întâlneşte adeseori părerea că ştiinţele naturii ar conduce la ateism. Eu nu împărtăşesc această poziţie, pe care chiar o găsesc oarecum absurdă. Căci, odată impresionaţi de o construcţie minunată, de o catedrală sau de o moschee, înţelegând, în cele din urmă, importanţa proporţiilor lor măreţe, cine ar spune: „Iată, nu mai e nevoie de arhitect, poate că el nici nu există, toate acestea nu pot fi decât rezultatul întâmplării”?

Esenţa cărţii sale este că nu putem demonstra existenţa lui Dumnezeu prin ştiinţă dar cunoaşterea aprofundată a Universului, în sensul său fizic şi matematic, ne poate conduce la o serie de întrebări filosofice profunde cu privire la existenţa unui Creator. Thirring nu merge prea departe în a face afirmaţii cu privire la existenţa unui Creator, fără să Îi nege existenţa, întrebându-se, în schimb, “cum am putea să ne arogăm dreptul de a-l prinde pe Dumnezeu în urzeala noastră logică?”.

Referitor la originea virusului, zilele acestea am avut un schimb de e-mail-uri cu David Quammen. David este un autor şi jurnalist cunoscut, colaborator al National Geographic, pentru care a călătorit în cele mai greu accesibile locuri de pe Pământ. Cartea sa, „Spillover” (Contagiunea), este un tur de forţă literar în care David leagă verigile lanţului de transmisie al bolilor emergente, de la animal, la pacientul zero şi mai departe. Astfel, despre originea virusului, David mi-a spus: “Animalele sălbatice conţin virusuri unice. Ne expunem la aceste virusuri când capturăm şi ucidem respectivele animale. Majoritatea virusurilor sunt inofensive pentru noi dar, câteodată, unul intră în organismul uman, infectează şi se transmite mai departe. Distrugerea ecologică accelerată aduce cu sine o expunere accelerată la noi virusuri”. 

Coronavirusul este o perdea de ceaţă” pentru intenţiile ascunse ale unui exerciţiu militar

În această postare pe blogul său, fostul senator Paul Ghiţiu acuză fie incompetenţa, fie intenţiile ascunse ale armatei americane, prin organizarea exerciţiului Europe Defender în contextul pandemiei. După ce ajung la capătul articolului, văd că este menţionată o sursă, un site italian, aparent local, dintr-un orăşel de lângă Milano, Varese. Articolul de pe blog este practic tradus integral din italiană. Totuşi, nu Varese Press este publicaţia care a început această teorie a conspiraţiei. Acest bufale (cum sunt numite ştirile false în Italia), a pornit, cel mai probabil, de la un text promovat pe Facebook şi/sau Whatsapp. Astfel, în urma unei căutări pe interval de timp definit, pe Google, am găsit exact acest text, cel mai devreme distribuit aici, 7 martie, pe o pagina care pare a fi pagina oficială a stadionului Emirates, al echipei Arsenal Londra, dar, evident nu este (în colţul din dreapta jos chiar apare această menţiune).

Textul face trimitere către o pagină de Facebook al unei persoane din Italia, Luca Lobina, aparent autorul textului. Astfel, de pe această pagină aflăm că este “social media manager, influencer, hipnolog şi cercetător al energiilor subtile”. Posibil ca aceste energii subtile să îl fi condus spre analiza eventualelor intenţii ascunse ale americanilor prin exerciţiul Europe Defender. Sau poate nu.

Pentru a afla mai multe, am folosit Maltego, o unealtă de tip OSINT pentru analiza surselor online, precum un domeniu sau un IP, şi pentru domeniul emirates-stadium.com, unde am găsit acest text, am aflat că este găzduit de un serviciu de profil din Moscova, Rusia, mai exact mchost.ru. Ca să folosesc limbajul din textul conspiraţionist, coincidenţă?

Merită să mergem pe fir un pic mai departe, în lumina acestei informaţii. De multe ori, un astfel de text viral, sau cel puţin esenţa sa, subiectul principal, porneşte, de la o publicaţie rusă, spre exemplu Sputnik sau RT. Cu ajutorul Mirunei Cajvaneanu, jurnalist din Italia, cu care am avut recent un interviu pe 45north.ro, am sondat presa din Italia, pentru a înţelege cum a fost propagată această informaţie. Publicaţia Open este una din publicaţiile care se luptă cu bufale în Peninsulă şi despre care am discutat cu Miruna. Ei ne arată în această analiză cum tema exerciţiului militar a apărutpentru prima oară în data de 3 martie, în cotidianul autointitulat comunist, Il Manifesto. Mai devreme, pe 19 ianuarie 2020, Sputnik News, pagina în italiană, a publicat un articol similar, care dacă este analizat, reiese că articolul din Il Manifesto clar l-a avut în vedere drept sursă de inspiraţie.

Până la urmă, ce s-a întâmplat cu exerciţiul militar despre care s-a tot discutat în aceste publicaţii? Pagina oficială a exerciţiului are şi o secţiune de comunicate de presă în care putem să urmărim firul comunicării cu publicul. Astfel, vedem cum, gradual, s-a ajuns la decizia comunicată pe 13 martie, conform căreia toate transferurile de personal şi echipament din Statele Unite, spre Europa, au fost sistate, pentru a preveni apariţia unor focare de COVID-19. Mai mult, epidemia a fost luată în considerare de la bun început. Chiar pagina oficială a Comandamentului European al U.S. Army are o secţiune dedicată numită COVID, unde este abordată şi tema testării personalului militar staţionat în Europa, prin urmare, soldaţii americani nu sunt imuni şi nu au fost vaccinaţi cu un ser ascuns de public.

Iată cum circulă informaţia, de la Sputnik, prin Italia, până în a noastră Românie. Blogul m-a făcut curios, am aruncat o privire şi pe alte articole ajungând la un titlu interesant, “Celine Dion, "mare preoteasă" în ritualul siluirii sufletelor şi trupurilor copiilor. [Elitele demonice ne răpesc, abuzează, deformează şi ucid copii]”. Parcurgând articolul (care este şi el o preluare de pe un alt site), pot spune că nu voi mai putea viziona Titanic cu aceeaşi ochi de acum încolo. 

Iohannis îi imită pe Tom Cruise şi Putin

Haideţi să încheiem această selecţie de dezinformări într-o notă amuzantă aşa că vă aduc la cunoştinţă un text de pe inprimalinie.com, o portavoce a mesajelor Kremlinului şi narativelor care vin de acolo. Astfel, într-un text definit drept pamflet, aflăm că Iohannis încearcă să îl imite pe Putin, vizitând un spital destinat pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi că a ales să îşi arate slugărnicia faţă de americani purtând o jachetă inspirată din Tom Cruise în Top Gun. O comandă destul de înaltă pentru Iohannis, să îi imite şi pe Cruise şi pe Putin.

Totuşi, în spiritul dreptăţii, trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva preşedintele Putin s-a inspirat de la Xi Jinping, care a vizitat un spital din Wuhan, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de vizita preşedintelui rus sau poate amândoi s-au inspirat de la Macron, care a vizitat un astfel de spital încă din data de 27 februarie? În ceea ce priveşte imitarea lui Tom Cruise, cred că autoarea are dreptate, Iohannis este departe de avea şarmul actorului american, prin urmare această operaţiune subtilă de afirmare a slugărniciei faţă de americani a eşuat lamentabil.

Mă întorc la melodia lui Fleetwood Mac şi fac un apel către cititori: de multe ori teoriile conspiraţiei se bazează pe nevoia noastră de a crede că lucrurile nu sunt aleatorii, că atunci când un eveniment nedorit se produce, este de fapt controlat, orchestrat şi chiar dacă intenţiile sunt reprobabile, totuşi nu este un produs al hazardului. Această teamă faţă de hazard ne impinge să fim atraşi de minciunile dulci pe care unii binevoitori ni le spun. Aceste minciuni sunt de fapt campanii de dezinformare îndreptate premeditat împotriva Uniunii Europene, României sau Occidentului.

Uneori, aceste minciuni nu au un impact foarte mare. Totuşi, în cazul acestei pandemii, situaţia este cu totul alta. Fiecare dintre noi este susceptibil la a fi dezinformat şi, pe cale de consecinţă, la a acţiona într-un mod care este detrimental sănătăţii proprii şi a apropiaţilor. Prin urmare, hai să rezistăm acestor minciuni şi să descoperim realitatea, chiar dacă uneori este dură şi ne provoacă anxietate.

P.S. Încercaţi şi melodia Dreams de la aceeaşi formaţie, ceva mai veche, de prin 1977, albumul Rumours (Zvonuri), poate visăm la o lume mai bune şi mai plină de adevăr.

                                                           Articol semnat de Dragoş Tîrnoveanu, fondator 45north.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite