Ce măsuri iau statele europene pentru a diminua efectele creşterii preţurilor la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aragaz gaz gaze naturale FOTO Shutterstock

Guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie. Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări, iar preţurile pentru perioada următoare arată că este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.

Îngrijorările legate de o reacţie populară au fost evidente, marţi, când membrii Parlamentului European au dezbătut propunerea Comisiei Europene noua „ legislaţia climatică“. „Cetăţenii încep să pună întrebări“, a spus Anna Zalewska, de la partidul „Dreptate şi Justiţie“, la putere în Polonia. Unele state au început să ia măsuri. 

Spania

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat premierul Pedro Sanchez. „Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul. Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului. 

Italia

Italia analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de a controla preţurile într-un moment în care costurile la energie sunt la un nivel ridicat. Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a spus luni că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii. O majorare cu 40% a facturilor la electricitate ar însemna costuri mai mari cu 1.300 de euro pe an pentru familii, a estimat Asociaţia pentru protecţia consumatorilor, Assoutenti. Reforma avută în vedere ar include o revizuire a costurilor de sistem din facturile consumatorilor. Costurile de sistem, care includ lucruri precum cheltuieli pentru a acoperi stimulentele pentru energia regenerabilă şi siguranţa nucleară, reprezintă, în medie, peste 20% din factura finală pentru italieni.

Grecia

Guvernul grec a anunat marţi că va cheltui 150 de milioane de euro pentru a reduce facturile de consum până la sfârşitul anului. „Există o criză energetică internaţională. Guvernul nostru a decis să-i sprijine pe cei cărora le-a crescut facturile“ a declarat ministrului energiei Kostas Skrekas. 

Franţa

Guvernul francez analizează posibilitatea de a extinde programul de acordare de vouchere pentru energie la mai multe gospodării, în încercarea de a uşura costul creşterii facturilor la energie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, Gabriel Attal, informează Bloomberg. În prezent, aceste vouchere sunt acordate pentru aproximativ 5,5 milioane de gospodării cu venituri modeste din Franţa. Gabriel Attal a precizat că biroul premierului Jean Castex discută detaliile acestei măsuri adăugând că un anunţ ar putea fi făcut chiar joi, când premierul are programată o vizită în care va demonstra ajutorul oferit de guvern pentru a finanţa renovarea clădirilor. Marţi, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire a spus şi el că voucherele la energie ar putea fi o modalitate "corectă şi eficientă" pentru protejarea puterii de cumpărare. O altă opţiune ar putea fi modificare regulilor de taxare, a spus Le Maire. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Vicepreşedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans a declarat că doar „o cincime” din costurile mai mari de energie ar putea fi atribuite creşterii preţului certificatelor verzi, restul fiind cauzat de o proastă  aprovizionare cu gaze. El a susţinut că aceste costuri în creştere întăresc de fapt argumentul pentru o trecere rapidă la surse de energie mai curate. Preţurile record la gaze naturale, înregistrate în ultima perioadă în Europa, ar putea urgenta acordarea aprobărilor necesare pentru demararea livrărilor de gaze între Rusia şi Germania prin gazoductul Nord Stream 2, susţin analişti. În felul acesta, Moscova şi-a atins obiectivul. 

Kremlinul susţine că lansarea Nord Stream 2 va ajuta la calmarea preţului gazelor în Europa

O lansare rapidă a conductei Nord Stream 2 ar putea ajuta la calmarea preţului gazelor în Europa, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care Moscova aşteaptă obţinerea autorizaţiilor necesare pentru a putea demara livrările de gaze prin Nord Stream 2, informează Reuters. Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

 "Fără îndoială, lansarea cât mai rapidă a Nord Stream 2 va echilibra în mod semnificativ parametrii de preţ pentru gazele naturale pe piaţa din Europa, inclusiv pe piaţa spot. Acest lucru este evident. Cererea este mare", a spus Dmitri Peskov la o conferinţă de presă. Separat, directorul Gazprom, Aleksei Miller a anunţat miercuri că livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 2 nu vor începe la 1 octombrie, aşa cum a anunţat anterior agenţia Bloomberg citând surse interne.În schimb, vicepremierul rus, Aleksander Novak a declarat că Ministerul rus al Energiei urmează să pregătească un raport în zilele următoare cu privire la posibilitatea ca grupul petrolier Rosneft să exporte gaze naturale spre Europa via conducta Nord Stream 2.

 În prezent, Gazprom are exclusivitate asupra exporturile ruseşti de gaze naturale prin conductă însă reglementările europene, aşa-numitul al treilea pachet energetic, cer accesul terţelor părţi la conducte.Kirill Tachennikov, analist la corporaţia financiară Sinara, a apreciat că deocamdată nu este clar dacă posibila participare a Rosneft în exporturile de gaze via Nord Stream 2 ar ajuta Rusia să îşi majoreze livrările prin această rută. "În ceea ce priveşte cel de al treilea pachet energetic, nu există o poziţie UE clară cu privire la accesul altor companii ruseşti la noua conductă", a spus Kirill Tachennikov. Peskov a spus că posibilitatea ca Rosneft să exporte gaze spre Europa a fost ridicată în repetate rânduri dar, deocamdată, nu a fost luată o decizie.  

Miercuri, preţurile spot la gaze la hub-ul TTF din Olanda au atins un nivel record de 79 de euro pentru un Mehgawatt-oră, adică mai mult de 960 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, pe fondul gradului redus de umplere a depozitelor subterane din Europa. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite