Casa spioanei Mata Hari din Olanda, distrusă într-un incendiu

Casa spioanei Mata Hari din Olanda, distrusă într-un incendiu

Mata Hari, cea mai mediatizată spioană din timpul Primului Război Mondial

Un bărbat a murit, iar pompierii au luptat timp de mai multe ore pentru a controla un incendiu declanşat în nordul Olandei şi care a distrus casa natală a spioanei din Primul Război Mondial Mata Hari.

Un bărbat a murit în incendiul care s-a declanşat sâmbătă seara într-un grup de case din Leeuwarden, oraş situat la 140 de kilometri nord de Amsterdam.

Mai multe clădiri au fost distruse, între care casa familială a lui Margaretha Geertruida Zelle, mai cunoscută sub numele de Mata Hari, o dansatoare exotică împuşcată pentru spionaj de militarii francezi în 1917.

Fiica unui vânzător, ea s-a născut la 7 august 1876 în această casă care adăposteşte în prezent un salon de coafură.

Flăcăile au distrus cinci magazine, între care şi acest salon de coafură, şi 11 locuinţe, înainte de a fi controlat, duminică dimineaţă, a anunţat televiziunea publică NOS.

Mata Hari a locuit la Paris în 1903, unde a devenit celebră în toată Europa ca dansatoare de inspiraţie orientală şi prin numeroasele sale legături, evoluând în înalta societate.

Acuzată de spionaj în timpul Primului Război Mondial, în favoarea Germaniei, ea a fost împuşcată de francezi la fortul Vincennes, în apropiere de Paris, la 15 octombrie 1917, când avea doar 41 de ani.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările