Boris Johnson, pe urmele lui Vladimir Putin. Premierul britanic, acuzat că vrea să pună botniţă foştilor colegi de breaslă

Boris Johnson, pe urmele lui Vladimir Putin. Premierul britanic, acuzat că vrea să pună botniţă foştilor colegi de breaslă

Premierul Boris Johnson şi preşedinele rus Vladimir Putin

Presa britanică se arată îngrijorată de noua legislaţie propusă de guvernul britanic pentru a contra „ameninţările la adesa statului“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnaliştii britanici ar putea să fie aruncaţi după gratii dacă dezvăluirile lor vor supăra guvernul în urma „reformelor radicale” la Legea secretelor oficiale, a avertizat, ieri, industria media din Regatul Unit.  Reporterii cărora li s-au furnizat documente neautorizate ar fi trataţi în mod similar cu spionii şi ar fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de la doi până la 14 ani în temeiul modificărilor planificate la Legea secretelor oficiale, scrie „Daily Mail“.
 
 Potrivit modificărilor puse în dezbatere publică de Ministerul de Interne condus de Priti Patel, care se încheie săptămâna aceasta, se doreşte o actualizare a uei legi din 1989 pentru a ţine cont de schimbările din era digitală, în special în ceea ce priveşte transferul de date. Grupurile pentru drepturile omului, care au analizat propunerile , au solicitat o „apărare în interes public” pentru a împiedica urmărirea penală a jurnaliştilor . Dar Ministerul de Interne a insistat că o astfel de mişcare ar „submina eforturile de a preveni divulgările neautorizate, care nu sunt în interes public“. News Media Association, care reprezintă editorii naţionali, regionali şi locali din Marea Britanie, a declarat că planurile vor „descuraja denunţatorii să vină să mai sesizeze abuzuri“. 
 
Boris Johnson, un fost jurnalist care pune botniţă foştilor colegi de breaslă
 
„Boris Johnson este un fost jurnalist care vrea să trimită jurnalişti care lucrează la închisoare,  care va oferi instanţelor posibilitatea de a închide pe oricine dezvăluie abuzul de putere al statului, scrie Nick Cohen în „The Guardian“ . „Cine o să apere dreptul nostru de a avea o presă liberă? În mod sigur nu fostul ziarist Johnson”, scrie comentatorul în prestigioasă publicaţie britanică. „Dacă e să-l judecăm după standardele presupuse a-l fi ghidat toată viaţă, Boris Johnson este un monumental impostor.
 
 Premierul e pe cale de-a deveni, din jurnalistul vedetă care era, un agent al poliţiei secrete. Te-ai fi aşteptat ca dacă ar fi ca el să respecte un principiu, să fie cel al presei libere. Iată însă că el se pregăteşte în schimb să controleze şi să pedepsească precum un soi de mini-Putin part-time. Ipocrizia i se arată excepţională chiar şi după standardele joase ale guvernului său“, scrie Nick Cohen. Johnson îşi îndreaptă armele către: funcţionari publici, ofiţeri de poliţie, ziare, radiodifuzori şi orice membru al publicului care dezvăluie ceea ce guvernul său vrea să ascundă. 
 
Asta pentru că Johnson a lansat consultări pentru o nouă legislaţie “contra ameninţărilor împotriva statului”, o lege presupusă a fi modernă, dar, comentează The Guardian, legea va fi modernă doar dacă considerăm că Partidul Comunist Chinez sau Rusia lui Putin că sunt moderne. Teoretic, dacă legislaţia dorită de Johnson va trece în parlament, orice divulgare în presă a unei informaţii ascunse de guvern va fi tratată ca un act de spionaj.
 
Agentul străin şi reporterul, trataţi la fel
 
„Dacă guvernul ar dori să protejeze secretele autentice şi ar fi preocupat exclusiv de infracţiuni grave şi puteri străine ostile, nu aş avea obiecţii. În schimb, a decis că nu poate exista apărare de interes public pentru o divulgare neautorizată. Un oficial sau un reporter nu va putea scăpa de închisoare spunând că a expus un abuz de putere. Cerinţa pe care guvernul trebuie să o demonstreze că o divulgare neautorizată a cauzat pagube va rămâne şi ea. Scurgerea poate fi în interes public. Este posibil să nu fi afectat securitatea naţională sau să fi interferat cu o operaţiune împotriva criminalităţii organizate. Nu conteaza. Atât sursa, cât şi reporterul sunt vinovaţi“, subliniază comentatorul. 
 
Pentru prima dată în istoria sa, Home Office explică: „Nu considerăm că există neapărat o distincţie în ceea ce priveşte severitatea între spionaj şi cele mai grave dezvăluiri neautorizate”. Cu alte cuvinte, agentul străin şi reporterul intern sunt ameninţări potenţiale egale.  Martin Bright, editorul Index on Censorship, spune că potrivit noii legi puse în discuşie, orice scurgere de informaţie sau dezvăluire neoficială va avea potenţialul de a deveni o infracţiune. Statul va avea apoi puterea de a alege ce caz să fie urmărit penal.
 
Dacă legea propusă ar fi fost în vigoare, tabloidul „The Sun“ s-ar mai fi gândit dacă să publice pe prima pagină o fotografie surprinsă de  o cameră de supraveghere din biroul fostului ministru al Sănătăţii care îl arată pe Matt Hancock, căsătorit şi tatăl a trei copii, sărutând-o pe Gina Coladangelo - o veche prietenă a cărei angajare discretă la minister declanşase deja o polemică. Activisul pentru drepturile omului şi libertatea de exprimare  Mick Hume spune, citat de „The Sun“ că „ dacă aceste propuneri vor fi aprobate, Marea Britanie se va alătura listei de state autoritare care tratează jurnaliştii ca şi cum ar fi spioni. „Aceste propuneri ar avea un efect îngrozitor asupra libertăţii presei“. 
 
 Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Home Office, a ţinut să precizeze că „libertatea presei este o parte integrantă a proceselor democratice ale Regatului Unit şi guvernul se angajează să protejeze drepturile şi valorile democratice“. „Este greşit să pretindem că propunerile vor pune jurnaliştii în pericol de a fi trataţi ca nişte spioni , vor rămâne liberi să tragă la răspundere guvernul. 
 
Vom introduce o nouă legislaţie, astfel încât serviciile de securitate şi agenţiile de aplicare a legii să poată aborda ameninţările la adresa statului în evoluţie şi să protejeze datele sensibile. Cu toate acestea, acest lucru se va face în mod echilibrat pentru a proteja libertatea presei şi capacitatea denunţătorilor de a răspunde atunci când există acuzaţii grave “, mai afirmă oficialul Home Office.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările