Armele din Occident sunt vitale pentru ca Ucraina să oprească înaintarea Rusiei. Rutele pe unde pot fi trimise VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arme ucraina

De la invazia Rusiei, săptămâna trecută, şi după ani de reticenţă, ţările occidentale au promis că vor trimite mii de arme antitanc şi sute de arme antiaeriene Ucrainei, dar trebuie ca acestea să ajungă rapid în prima linie, dacă vor cu adevărat să-i ajute pe ucraineni.

În ultimele zile, Germania a rupt decenii de tradiţie anti-înarmare a ţărilor aflate în conflict şi trimite 1.000 de arme antitanc şi 500 de sisteme de rachete antiaeriene Stinger, în timp ce Suedia a fost de acord să trimită 5.000 de arme antitanc uşoare de ultimă generaţie (NLAW).

În weekend, SUA au anunţat, pentru prima dată, că vor trimite rachete  Stinger portabile, extrem de necesare dacă doresc ca Ucraina să împiedice Rusia să câştige treptat superioritatea aeriană pe măsură ce încearcă să se apropie de Kiev. Marea Britanie şi Ţările de Jos au convenit, de asemenea, să trimită mai multe arme, deşi în cazul Regatului Unit detaliile sunt neclare.

Oficialii britanici şi alţi oficiali occidentali au vrut să evite discuţiile publice despre liniile de aprovizionare, deşi Boris Johnson a fost fotografiat la Baza aeriană Brize Norton, sâmbătă, în faţa unui avion militar în care se încărca „echipamente militare” şi umanitare în Ucraina.

Tările de unde vor fi trasferate pe cale terestră armele europene către Ucraina

Având în vedere că spaţiul aerian al Ucrainei este închis pentru avioanele NATO, experţii cred că proviziile occidentale vor ajunge în Polonia înainte de a trece graniţa terestră. Deocamdată, rutele către oraşele cheie ucrainene nu se ştiu.

Nick Reynolds, un analist militar, a declarat că „eşecul ofensivei ruse de duminică lasă două autostrăzi majore care leagă Kievul şi Polonia încă sub controlul ucrainean. De asemenea, forţele ruse nu par să fi putut încercui Harkov, aşa că liniile de aprovizionare de acolo ar trebui să rămână deschise pentru moment.”

Asta ar putea explica de ce Rusia a fost atât de dornică să încerce să preia controlul asupra nord-vestului Kievului, începând atacul cu elicoptere a forţelor speciale pe aeroportul Hostomel, joi. Dar chiar dacă asta s-ar schimba, alte rute mai puţin directe către capitală, din sud, rămân deschise. O informaţie de marţi spune că NATO ar fi cerut României să permită tranzitarea armelor occidentale către Ucraina, ţara noastră urmând sa dea un răspuns.

arme ucraina

Ungaria nu va permite tranzitul de arme letale spre Ucraina

Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menţine securitatea în ţară, a afirmat ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, transmite Reuters.

'Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (...) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (...) şi că nu vom fi atraşi în acest război', a declarat Szijjarto după întrevederea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.

Armele occidentale, folosite

Forţele armate ale Ucrainei s-au bazat în mare parte pe echipamentele de producţie rusă sau sovietică, dar şi pe armamentul occidental primit în ultimii trei ani, care este acum considerat esenţial pentru a opri avansul  tancurilore ruseşti.

Barack Obama a fost reticent să ofere Ucrainei orice armament defensiv după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, când era preşedinte, temându-se că situaţia între cele două ţări ar escalada, deşi SUA au furnizat veste anti-glonţ şi ochelari de vedere pe timp de noapte.

SUA au furnizat pentru prima dată rachete antitanc Javelin sofisticate în valoare de 47 de milioane de dolari , cu o rază de acţiune de 2,5 km, în 2018, deşi nu au fost la început livrate în prima linie a conflictului care a avut loc în Donbas. 

    

Alte naţiuni au urmat doar anul acesta, inclusiv Marea Britanie a trimis 2.000 de arme antitanc NLAW, în ianuarie. iar Lituania a trimis rachete Stinger. Experţii cred că Ucraina are provizii militare pentru aproximativ 10 zile, ceea ce face urgentă nevoia de reaprovizionare la toate nivelurile.

Este greu de obţinut dovezi definitive ale utilizării echipamentelor occidentale în lupte, deşi o sursă de încredere din oraşul Harkov sugera că armele antitanc NLAW au contribuit la oprirea avansării tancurilor ruseşti, joi, în prima zi de luptă. „Cum se spune în engleză „God save the Queen?”” , i-a spus un soldat ucrainean unui jurnalist de la Daily Telegraph .

Pe reţelele de socializare circulă videoclipuri cu o lovitură asupra unui tanc rusesc staţionar . Până acum, Ucraina a susţinut că a doborât 29 de avioane ruseşti şi 29 de elicoptere şi a scos din luptă 191 de tancuri. Aceste cifre nu pot fi verificate, dar există suficiente dovezi ale pagubelor de luptă pentru a sugera că armamentul modern occidental ajută la apărarea Ucrainei. Menţinerea aprovizionării cu arme occidentale este, prin urmare, probabil să fie crucială pentru apărarea Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite