Alegătorii fantomă ai lui Viktor Orban

Alegătorii
fantomă ai lui Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban FOTO AFP

Peste un milion de persoane au jurat în ultimii nouă ani să fie „cetăţeni fideli“ ai Ungariei, scrie L’Express, subliniind că Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, ar putea profita de acest imens rezervor electoral.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conservatorul Viktor Orban a câştigat acum nouă ani puterea cu promisiunea de a apăra interesele tuturor ungurilor, inclusiv ale celor aflaţi în ţările vecine.

De atunci, peste un milion de etnici maghiari din România, Serbia, Slovacia sau Ucraina au obţinut cetăţenia Ungariei. Pe plan politic, ei reprezintă un rezervor electoral important pentru Fidesz, care îl mobilizează printr-o reţea de partide fidele la nivel local, relatează L’Express.

„Viktor Orban este convins că apărarea ungurilor din străinătate face parte dintr-o luptă naţională apreciată de alegătorii săi“, comentează pentru L’Express Catherine Horel, specializată în istoria Europei centrale.

În timp ce Jobbik, rivalul de dreapta al Fidesz, îl acuză pe Orban că îi fură electoratul prin politica cetăţeniei şi înfiinţarea unei structuri de partide fidele în rândul minorităţilor maghiare din România, Serbia, Slovacia şi Ucraina, liderul opoziţiei liberale de la Budapesta, afirmă că actualul premier ungar pune în practică un plan conceput încă acum 20 de ani pentru a-şi asigura puterea pentru o perioadă mai lungă. 

„Un acord a fost încheiat în secret pentru ca un singur partid să reprezinte minorităţile etnice“, susţine Marton Gyongyosi, vicepreşedintele Jobbik.

Potrivit acestuia, Fidesz a închiriat autocare şi a adus etnici maghiari din Ucraina la scrutinul din aprilie anul trecut. De exemplu, într-un sat de la frontiera dintre Ungaria şi Ucraina, prezenţa la vot s-a ridicat la 146%, iar candidatul Fidesz a câştigat în circumscripţia respectivă cu peste 60% din voturile exprimate.

„Fidesz evoca această strategie încă de acum 20 de ani. Vrea să-şi asigure puterea timp de decenii cu votul minorităţilor“, denunţă la rândul său Ferenc Gyucsany, fost premier al Ungariei.

În prezent, unii îl suspectează pe Orban că încearcă să repete practica autocarelor închiriate la scrutinul european. Luând cuvântul la un  miting al etnicilor maghiari în România, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, Laszlo Brenzovics, a declarat cu entuziasm că „100.000 de unguri din Transcarpatia îşi doresc să participe la alegerile europene“, remarcă L’Express.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările