Xi Jinping nu digeră criticile. Un eminent profesor chinez, arestat după ce a criticat puterea

Xi Jinping nu digeră criticile. Un eminent profesor chinez, arestat după ce a criticat puterea

Profesorul Xu Zhangrun FOTO BBC

Un eminent profesor de drept din Beijing este ţinut în arest la domiciliu după ce a criticat în mod deschis Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), dar şi pe preşedintele său Xi Jinping, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Xu Zhangrun, în vârstă de 57 de ani, profesor la Universitatea Tsinghua, a denunţat în iulie 2018 modificarea Constituţiei, lucru care i-a permis lui Xi Jinping să-şi prelungească mandatele prezidenţiale.

În toiul epidemiei covid-19 în China, în februarie, el a cerut, de asemnea, mai multă libertate de exprimare.

Potrivit unui mesaj difuzat între prietenii săi şi consultat de Reuters, Xu Zhangrun a fost arestat luni dimineaţa, la domiciliu, la periferia Beijingului, într-o operaţiune a poliţiei la care au luat parte 20 de oameni.

Casa lui Xu Zhangrun a fost percheziţionată în mod meticulos, iar computerul i-a fost confiscat.

Contactate de Reuters, poliţia şi Universitatea Tsinghua au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Un prieten al lui Xu Zhangrun a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că nu a putut să discute cu el după arestare.

Xu Zhangrun a publicat mai multe texte critice la adresa lui Xi Jinping şi a criticat presupusul rol pe care acesta l-a jucat în epidemia covid-19, relatează AFP.

El a publicat la începutul lui 2020, la Hong Kong, texte în care critică acapararea puterii de către preşedintele comunist.

În februarie, el a denunţat cultura înscenării şi cenzurii încurajate de către preşedinte, care a contribuit, în opinia sa, la răspândirea covid-19 în ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: