Uniunea Europeană şi Statele Unite condamnă reprimarea violentă a protestelor din Myanmar

Uniunea Europeană şi Statele Unite condamnă reprimarea violentă a protestelor din Myanmar

Junta militară a ucis 107 oameni în timpul protestelor de sâmbătă. Imagine EPA

Reprezentantul pentru afaceri externe şi politică de securitate al UE, Josep Borrell, a numit ziua de sâmbătă "ziua ororii şi a ruşinii", cel puţin 107 persoane fiind ucise în timpul protestelor, inclusiv şapte copii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Josep Borrell, a condamnat duminică seara "o escaladare inacceptabilă a violenţei"şi "o cale absurdă" aleasă de junta militară din Myanmar, după ce sâmbătă s-a înregistrat cea mai sângeroasă represiune după lovitura de stat militară din 1 februarie.
 
"Reiterez condamnarea UE împotriva violenţei oarbe exercitate împotriva poporului din Myanmar şi îndemn liderii militari să abandoneze această cale absurdă. Această tragedie trebuie să înceteze", a declarat înaltul oficial european.
 
"Vom continua să folosim mecanismele UE, inclusiv sancţiunile, pentru a-i viza pe autorii acestor violenţe şi persoanele responsabile de regresul pe calea democraţie şi a păcii"."Autorii acestor grave încălcări ale drepturilor omului trebuie să fie traşi la răspundere pentru faptele lor cinice".
 
Activiştii care militează pentru restabilirea democraţiei în Myanmar au chemat la noi demonstraţii sâmbătă, zi în care armata organizează anual o paradă gigantică în faţa şefului armatei, în prezent şeful juntei, generalul Min Aung Hlaing. Aceste proteste au determinat o reacţie violentă din partea militarilor, soldată cu victime, situaţie care a stârnit proteste la nivel internaţional.
 
Pe lângă morţi, presa locală a raportat 552 de arestări.
 
Pe 22 martie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele membre UE, a fost decisă sancţionarea a 11 oficiali mynamarezi - ofiţeri din armată şi poliţie - implicaţi în represiunile care au avut loc după lovitura de stat. Sancţiunile constau în interdicţia acordării de vize şi îngheţarea activelor din UE.
 
De asemenea, Myanmar se află sub embargo în privinţa armelor şi a materialelor ce pot fi folosite pentru represiune, iar 14 militari şi poliţişti au fost deja sancţionaţi de UE în 2019 pentru persecutarea minorităţii musulmane rohingya.
 
La rândul său, preşedintele american Joe Biden a apreciat duminică drept "absolut scandaloasă" reprimarea protestelor din Myanmar. 
"Este groaznic", a declarat preşedintele Biden."Este absolut scandalos şi, din informaţiile pe care le-am primit, multe persoane au fost ucise într-un mod absolut inutil", scrie Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările