Sud-coreenii închiriază timp de deconectare pentru a se elibera de stresul urban

Sud-coreenii închiriază timp de deconectare pentru a se elibera de stresul urban

Cafeneaua Green Lab din Seul închiriază spaţii liniştite unde oamenii nu au voie să vorbească FOTO captură Facebook

Un trend al închirierii de timp pentru deconectare de la stresul zilnic a luat amploare în Coreea de Sud. Locuitorii stresaţi din Seul au la dispoziţie servicii prin care pot evada din viaţa urbană agitată în locuri special amenajate din interior.

Mai multe cafenele, dar şi cinematografe din Seul închiriază spaţii unde clienţii se pot bucura de linişte şi chiar de experienţe de detensionare precum simularea unui zbor cu avionul sau sunetul calmant al unui foc de lemne.
 
Cafeneaua „Green Lab”, situată lângă parcul Seoul Forest, oferă contra cost locuri ferite de zgomotul telefoanelor mobile şi al conversaţiilor, unde clienţii pot sta câteva zeci de minute în care să nu facă nimic, bucurându-se de momente solitare şi de linişte.
 
Noul trend din Seul a fost surprins într-un reportaj publicat de Washington Post.
 
„Este deosebit de dificil de găsit în societatea coreeană un spaţiu în care să fie acceptabil să stai degeaba. Oamenii par să fie tot mai interesaţi de asemenea locuri, deşi, după părerea mea, va mai dura până când acestea vor deveni populare pe scară largă”, spune o angajată a Green Lab, citată de publicaţia americană.
 
Unele cinematografe oferă de asemenea servicii de deconectare în care sud-coreeni pot plăti un bilet de câţiva dolari pentru a urmări „Flight” - un film care e e, de fapt, simularea unui zbor de 40 de minute.
 
„Ia o pauză zburând prin nori pufoşi”, se arată în reclama filmului, o continuare a „Fire Mung”, care este doar un clip de 31 de minute cu un foc care trosneşte.
 
Coreea de Sud are reputaţia unui ritm de viaţă extrem de alert şi dur de care sunt afectaţi în principal milenialii, care se confruntă cu datorii şi lupta pentru a avea o locuinţă.
 
Un sondaj recent relatat de presa locală a arătat că din puţin peste o mie de locuitori ai Seulului 70% au recunoscut că se simt deosebit de stresaţi, în timp ce, în grupa celor de 20 ani, 46.5% au spus că se simt deprimaţi.
 
Locuri destinate deconectării au apărut şi în afara capitalei, în cafenele din provincia Jeju, pe insula cu acelaşi nume, şi pe coastele vestice, în Insula Ganghwa, unde accesul la spaţiile de linişte se face pe bază de rezervare.
 
„Este un loc unde oamenii pot avea parte de vindecare. Este vorba de un lucru pe care pot alege să-l facă pentru ei şi doar ei pot decide în acest sens, iar noi am dorit să facilităm asta pentru cei epuizaţi de solicitările vieţii moderne”, a explicat Ji Ok-jung, managerul Mung Hit.
 
Ideea din spatele „hitting mung” este atingerea unei stări de golire a minţii pentru a face loc unor noi gânduri şi emoţii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările