Parada militară din Coreea de Nord ar fi cauzat răspândirea necontrolată a COVID-19 în ţara care a refuzat vaccinul
0O defilare militară uriaşă care a marcat înfiinţarea armatei, menită să sărbătorească triumfal dibăcia marţială a Coreei de Nord, ar fi contrbuit la răspândirea covid-19 în toată ţara, estimează experţi, relatează AFP.
Coreea de Nord a anunţat vineri prima moarte din cauza covid-19 şi a precizat că virusul s-a răspândit în întreaga ţară - o ”febră” s-a ”propagat în toată ţara începând de la sfâritul lui aprlie”, potrivit agenţeii ofciale nord-coreene de presă KCNA.
Actuala epidemie covid-19 este ”strâns legată de parada de la 25 aprilie”, o defilare militară uriaşă, cu ocazia marcării a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Revoluţionare a Coreei, potrivit unui cercetător de la Institutul coreean al Unificării, cu sediul la Seul, Hong Min.
Imagini de la eveniment, difuzate de televiziunea de stat, surprindeau mii de persoane - care nu purtau mască şi nu erau distanţate social - înghestuite în Piaţa Kim Il Sung, la Phenian, pentru a vedea militarii defilând şi a aplauda tancurile, lansatoarele de rachetă şi rachete balistice intercontinentale (ICBM) uriaşe.
”Peste 20.000 de persoane s-au pregătit de paradă cu două luni înainte de eveniment şi au rămas în capitală la şedinţe foto cu Kim Jong Un”, declară AFP Hong Min.
Regimul lui Kim Jong Un nu pare, în opinia sa, să fi ”realizat gravitatea” situaţiei decât târziu şi a procedat la testări în vederea depistării covid-19 după întoarcerea participanţilor la defilare în districtele lor.
”Organizarea unei defilări militare în prezenţa unei mulţini mari, în timp ce varianta omicron (a SARS-CoV-2) făcea ravagii în China vecină, arată că Phenianul era prea încrezător în capacităţile sale de a combate şi preveni virusul”, dă asigurări Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong.
Această ţată izolată a anunţat joi primele cazuri de covid-19 şi a declarat o carantină la nivel naţional.
Şase persoane, victime ale ”febrei”, au murit în Nord, inclusiv una testată pozitiv cu subvarianta BA.2 a omicron, potrivit KCNA.
Niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori nu este vaccinat anticovid, din cauză că Phenianul a respins vaccinuri anticovid oferite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), China, şi Rusia.
Coreea de Nord a fost una dintre primele ţări care şi-a închis frontierele, în ianuarie 2020, după apariţia noului coronavirus în China vecină.
Politica sa de izolare strictă a părut să dea roade iniţial, iar Nordul nu a semnalat niciun caz timp de doi ani, un lucru pus la îndoială de către unii experţi.
Phenianul a organizat o defilare militară nocturnă în 2021, fără să se semnaleze vreo consecinţă, iar fotografii de la acest eveniment surprind participanţi care poartă mască de protecţie.
Însă, în timp, se pare că Nordul şi-a slăbit vigilenţa pe plan intern, iar presa de stat scrie despre lupta împotriva pandemieiîn mod sporadic, potrivit unor analişti.
La momentul defilării din 2021, circulaţia persoanelor şi bunurilor către şi dinspre China era închisă aproape total, notează un profesor de la Universitatea de Studii Nord-coreene, Yang Moo-jin.
Însă, la începutul acestui an, Coreea de Nord şi-a relaxat restricţiile sanitare, ceea ce a condus, probabil, la epidemia omicron actuală, apreciază el.
”Virusul a putut să intre în Coreea de Nord pe trei căi: căile ferate, transportul maritim şi contrabanda”, precizeză el.
”Adevărul este că a venit din China”, conchide Yang Moo-jin.
Vă recomandăm şi:
Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice în Marea Chinei de Est