Putin, în India pentru a-şi vinde armele, fapt ce deranjează SUA

Putin, în India pentru a-şi vinde armele, fapt ce deranjează SUA

Premierul indian Narendra Modi şi preşedintele rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin se află, de joi, în India, pentru o vizită oficială de două zile, având ca punct culminant vânzarea de sisteme antiaeriene S-400, relatează AFP. Putin a sosit la New Delhi la ora locală 19.00, însoţit de mai mulţi membri ai guvernului rus.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Pe traseul parcurs de delegaţia din Rusia după sosirea în India, se află pancarte cu fotografia lui Vladimir Putin şi cu un mesaj de bun venit.
 
Punctul culminant al acestei vizite, care se va încheia vineri seara, urmează să fie finalizarea achiziţionării de către New Delhi a unor sisteme antiaeriene ruse S-400 (varianta cea mai modernă), un contract care se ridică la circa 5 miliarde de dolari.
 
Apărarea este piatra de temelie a legăturilor diplomatice dintre Rusia şi India, care au o relaţie bilaterală istoric privilegiată.
 
Negocierile pentru achiziţionarea acestui dispozitiv de rachete sol-aer sunt în curs de desfăşurare de mai multe luni, dar India s-a confruntat cu ameninţări cu sancţiuni din partea SUA în cazul achiziţionării de arme ruseşti.
 
De fapt, Congresul american a adoptat o lege în 2017 pentru a sancţiona Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina şi ingerinţa sa în alegerile prezidenţiale din SUA. Acest text impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau a unei ţări care încheie contracte de armament cu companii ruseşti.
 
India speră să obţină o derogare din partea Washingtonului, dar până acum a primit doar avertismente.
 
„Adresăm un apel tuturor aliaţilor şi partenerilor noştri să renunţe la relaţiile cu Rusia care ar duce la sancţiuni“, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Indian Press Trust miercuri, precizând că sistemele S-400 cad sub incidenţa acestei legi.
 
Cu toate acestea, Statele Unite se confruntă cu o dilemă spinoasă aici. Washingtonul nu doreşte să-i ofenseze pe aliaţii indieni, întrucât cele două puteri au acelaşi interes în contracararea ascensiunii Chinei în Asia.
 
„Este timpul să arătăm că nu ne lăsăm conduşi de Washington“, a declarat pentru AFP Richard R. Subramanian, expert în afaceri strategice din New Delhi.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările