O statuie ridicată în amintirea victimelor represiunii din Piaţa Tiananmen, dărâmată în Hong Kong VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

Statuia era amplasată de mai bine de 20 de ani în campusul unei universităţi din Hong Kond. Muncitorii care au dărâmat-o au acţionat noaptea.

Statuia, realizată de sculptorul danez Jens Galschiot, comemora protestatarii pro-democraţie ucişi în timpul represiunii din Piaţa Tiananmen în 1989, arată Agerpres.

În noaptea de miercuri, doi jurnalişti Reuters au surprins zeci de muncitori care lucrau la demolarea statuii. Iniţaial, paznicii universităţii au amplasat panouri galbene pentru a obtura vizibilitatea către statuia din cupru, grea de aproximativ două tone. 

Intitulată "Stâlpul ruşinii", statuia avea o înălţime de opt metri, şi era alcătuită dintr-un stâlp de trunchiuri umane şi feţe îndurerate. Era unul din puţinele monumente comemorative publice rămase în fosta colonie britanică amintind de represiunea sângeroasă care este un subiect tabu în China continentală, arată sursa citată.

Muncitorii au fost văzuţi şi filmaţi când transportau jumătatea superioară a operei de artă, ridicată cu o macara pe un autovehicul de transport. 

Autorul operei a declarat că este "complet şocat" de această decizie referitoare la proprietatea sa privată şi că va "solicita despăgubiri pentru orice deteriorare a sculpturii".

În urmă cu câteva luni, universitatea a trimis o scrisoare legală custozilor statuii în care cerea îndepărtarea ei.

Universitatea nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Studenţii spun că universitatea a acţionat într-un mod laş, noaptea, deşi, oficial, instituţia susţine că „pledează pentru libertate academică”. 

„Mă simt foarte dezamăgit deoarece este un simbol al istoriei. Această universitate susţine că pledează pentru libertate academică, dar nu este capabilă nici măcar să păstreze un monument istoric", spune un student.

Autorităţile întreprind astfel de acţiuni în Hong Kong în temeiul noii legi impuse de Beijing privind securitatea naţională, care este folosită pentru a suprima societatea civilă, a trimite în închisoare militanţi pentru democraţie şi a reduce libertăţile fundamentale.

China nu a oferit niciodată o explicaţie completă a represiunii din 1989.

Oficialii au furnizat un bilanţ de aproximativ 300 de morţi, dar organizaţiile pentru drepturile omului şi martorii estimează că au fost ucise mii de persoane.

Vă recomandăm şi: 

Profesor de la Harvard, condamnat pentru legături cu China. Suma uriaşă pe care o încasa lunar

Şeful marinei germane: Dezvoltarea puterii navale chineze este „explozivă” şi un motiv de îngrijorare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite