Nepotul lui Mao stârneşte polemici

Mao Xinyu, unicul descendent al „Marelui cârmaci“ a devenit săptămâna trecută cel mai tânăr general al armatei chineze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numirea lui a dat frâu liber criticilor şi acuzaţiilor de nepotism, deoarece, potrivit colegilor săi, nepotul lui Mao nu străluceşte în inteligenţă şi nici prea competent nu e. „E o insultă pentru armata chineză că o persoană atât de puţin calificată poate deveni general. Probabil că tinerii aspiranţi la acelaşi post se simt umiliţi", a declarat pentru „Los Angeles Times" avocatul şi militantul pentru drepturile omului Pu Zhiqiang.

Comentarii critice de genul „China nu s-a schimbat de pe vremea dinastiilor, când puterea era transmisă în familie" au fost postate şi pe site-ul „Cotidianului Poporului", oficiosul partidului comunist. Nominalizarea a avut însă parte şi de aprecieri pozitive, unii internauţi văzând în promovarea lui Xinyu o „onoare" pentru cel „în ale cărui vene curge sângele lui Mao Zedong".

Blogger cunoscut

Ascendenţa pare, în acest caz, singurul merit al lui Xinyu, cum a explicat purtătorul de cuvânt al Academiei de ştiinţe militare: „Realizările lui Mao îi conferă dreptul de a fi promovat". Mao Xinyu nu pare afectat de vâlva pe care a stârnit-o. De profesie istoric, cu un doctorat luat în ştiinţele militare, nepotul lui Mao şi-a dedicat mare parte din carieră cercetării „faptelor măreţe" comise de ilustrul său bunic.

El pune atenţia ce i se acordă în ultima vreme pe seama „dragostei şi respectului de care se bucură încă Mao" în rândul chinezilor. Deocamdată, însă, rezultatul cercetărilor sale nu a fost făcut public şi nici nu a descoperit ceva nou, legat de teoriile bunicului său, scrie „LA Times". Dacă opera sa ştiinţifică rămâne o necunoscută, Mao Xinyu este unul din bloggerii cei mai populari din China.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările